Ponovna zanositev
Pozdravljeni,
sem dobro leto po porodu. Z možem že nekaj mesecev delava na drugem otroku.
Spontani splav, 5m po porodu. Cikli redni, ovulacijo spremlja(va).
Že za prvega otroka sva se trudila dobro leto. Sedaj pa me načenja skrbeti. Po porodu sem zanosila ne plansko. Takrat še nisva razmišljala o drugem otroku. Novica je bila šok, jaz totalno ne pripravljena. Je sledil SS (v 5. tednu). Menstruacija je prišla čez približno mesec dni. 2 cikla po SS sva začela delati na drugem otroku. Vmes je bil mesec, ko je menstruacija zamujala, testi pa so bili pozitivni in negativni. Nosečnosti očitno ni bilo, saj je kasneje prišla menstruacija.
Vsak mesec razočaranje. Dobro sva si prebrala literaturo o načrtovanju nosečnosti. Redni SO, spremljanje ovulacije itd.
Počasi me začenja skrbeti, zakaj zdaj ne uspe. Poskušam odmisliti, se osredotočati nase, na nas. Na otročka, ki ga imam doma. Želja po drugem otroku in manjši starostni razliki pa me nekje globoko v sebi ubija.
Se lahko samoplačniško naredijo kakšne kontrole? Kam se lahko obrnem na nasvet?
Na svojo gin. se nebi. Izredno nesramna in nespoštljiva je bila do mene, ko sem dobre 4m po porodu prišla na pregled zaradi nosečnosti oz. krvavitve, kateri je sledil SS.
Hvala za pomoč!
Spoštovani,
predlagam, da se ne stopnjujete v pretirano zaskrbljenost ali celo paniko. Ko problem v reprodukciji razumemo, če ob rednih prizadevanjih znotraj enega leta ne pride do zanositve. Morebiten spontani splav “resetira” zadevo, kajti zanositev je druga tema kot donositev in splav je v bistvu dovolj pogost, da enega in celo dva zaporedna še ne moremo jemati kot sistemski problem. Zavedati se morate, da je verjetnost zanositve pri idealno plodnem paru cca. 25% na posamezni ciklus in to v 12 zaporednih ciklusih kumulativno znese cca. 90 do 95%. Za enkrat tudi ena motnja v ciklusu še ni poseben razlog za preiskovanje. Tudi to se kdaj pa kdaj zgodi vsaki ženski. Nekaj mesecev torej nikakor ni doba, ki bi lahko kakorkoli skrbela.