Ponovna nosečnost in strah pred preeklampsijo
Pozdravljeni, pred 4 leti sem prvič zanosila. V 36/8t so mi ugotovili zmerno preeklampsijo. V 37/3t so sprožili porod. Pritisk 180/110, proteini v urinu 3.
Odločam se za novo nosečnost in se strašno bojim ponovne preeklampsije. Ginekologinja mi je omenila, da je z istim partnerjem možnost za preeklampsijo 50%. Zakaj je temu tako, kakšne veze ima partner s tem? Se lahko kaj preventivno naredi, da bi se preprečila preeklampsija v drugi nosečnosti?
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani,
porodničarji smo predvsem zaskrbljeni pri zelo zgodnji preeklampsiji, mnogo manj pri kasni, kajti PE narekuje dokončanje nosečnosti in po porodu se PE umiri.Kasne PE se torej ne gre pretirano bati., saj ob pravilnem in pravočasnem ukrepanju ni posebnih posledic. Res je, da se PE z istim partnerjem v drugo ponovi v 50% primerih, gre pa za imunski problem, ker je otrok v bistvu nekakšen polovični tujek v telesu nosečnice, ker ima polovico genov od očeta in na ta “tujek” se organizem nosečnice lahko odziva podobno kot proti ostalim tujkom, torej z nekakšno “zavrnitveno reakcijo”. To je sicer zelo poenostavljeno pojasnil, ampak za osnovno razumevanje laika zadostuje. V naslednji nosečnosti vam bodo verjetno od 10. – 12. tedna dalje predpisali Aspirin 100mg/dan, kar možnost razvoja PE nekoliko zmanjša ali vsaj odloži na kasneje, čeprav je PE pri 37 tednih že tako kasna, da je praktično če v terminu.