Ponedeljkova poškodba kolena
Pozdravljeni,
Ker v iskalniku nisem zasledil kakršne koli debate okoli moje anamneze, sem se odločil da vas vprašam.
V ponedeljek 13.2.06 se mi je po 1 urnem igranju nogometa (rekreacijsko) pri hitrem gibu (neroden korak) pojavila neznosna bolečina. Prvi občutek je bil kot, da se je premaknila pogačica in nato vse skupaj postavilo v prvotno stanje. Izgubil sem moč ter imel občutek kot da ja noga iz gume. Po cca. 2-3 minutnem šoku sem se lahko ponovno postavil na noge vendar bolečina je ostala. Igrati nisem mogel več. Koleno še ni zateklo. Naslednje jutro je bilo koleno malo zateklo, vendar na prvi pogled ni bilo videti. Odpravil sem se na urgenco v Kranj kjer so me napotili na Jesenice na kirurgijo. Tam so slikali koleno in dr. Milčič je rekel, da na slikah ni vidne poškodbe ter da bi moral po 2-3 tednih spet stopiti na nogo. V kolikor ne bo bolje po tem času naj bi se zglasil nazaj. Nato bi se delalo pregled za miniskus.
Na poškodbenem listu je zapisano:
STATUS:
D. koleno brez otekline, izliva, palp. boleče iz notranje strani nad MCL ter nad medialno sklepalno špranjo. Fleksija izvedljiva do 90 stopinj, pri tem navaja bolečnost.
RTG:
brez znakov sveže poškodbe skeleta
Diagnoza:
S831 Laesio menisci meddialis genus dex.
Star sem 29 let in se aktivno ukvarjam z raznovrstnimi športi in vem, da je koleno ključnega pomena vendar nočem zaganjati panike. Bil bi pa hvaležen drugega mnenja zdravnika.
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Vaša poškodba je zelo tipična, zelo tipični so tudi simptomi. Problem je v tem, da se na posnetku sveže poškodbe skeleta včasih ne da videti. Verjetno gre za poškodbo meniskusa, ne izključujem da bi lahko šlo za kombinirano travmo (dodatno delno natrganje kolenskih vezi).
Obstoja vrsta preiskav, ki bi lahko potrdile ali izključile diagnozo, najbolj direktna in najbolj točna pa je artroskopija kolenskega sklepa, o čemer tudi verjetno razmišlja dr. Milčič. V vsakem primeru, če se stanje ne bo izboljšalo, se lahko oglasite v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
Lep pozdrav!
Oglašam se, ker sem včeraj doživela očitno povsem enako poškodbo desnega kolena (sodeč po izvidu), bila pri zdravniku in ta mi je odredil počitek, hlajenje in počasi razgibavanje. V naslednjem tednu sem naročena za kontrolni pregled. Tudi mene pa skrbi, saj se mi težave s koleni pojavljajo že 4 leta, stara pa sem (upam, da lahko rečem ŠELE) 22 let. Od prvih težav naprej skušam čimveč kolesariti in dosedaj mi je takšna “terapija” precej pomagala pri težavi. Očitno pa sem letos nekoliko pretiravala s tekom in od včeraj imam močne bolečine v desnem kolenu in močno omejeno gibljivost.
Zaenkrat sem v fazi počivanja, vendar pa mi nihče ni razložil, kakšna je najbolj priporočljiva “domača” terapija. Kakšno hlajenje, kakšno razgibavanje in koliko časa. Kot študentka delam v trgovini (torej delo v stoje, veliko hoje in počepov) pa me tudi zanima, koliko “bolniške” naj si vzamem, da ne bo več nevarno za stanje mojega kolena.
O stanju mojega kolena so bili nasplošno zelo skopi, zapisi v izvidu pa so identični, kot jih je napisal začetnik te teme. Zanima me torej, za kakšno poškodbo dejansko gre in kako poskrbeti za to, da bi čimbolj izboljšala stanje oz. ga odpravila.
Najlepša hvala za pojasnila in lep pozdrav!
Katja
Stvari, ki jih sprašujete, bi vam moral povedati zdravnik, to je vaša pravica in za to mora imneti čas. Kolesarjenje do takrat, ko boste vadeli, kakšna je vaša poškodba, vsekakor odsvetujem, tudi kakršnakoli “domača ” terapija do takrat je tipanje v prazno, morda bi bilo dobra, da se zglasite z izvidi.
Lep pozdrav,