Ponavljajoči se otitis media (z izlivom)
Pozdravljeni,
Moja mala hčerkica ki še nima dve leti ima od vstopa v vrtec non stop vnetja srednjega ušesa z gnojnim izlivom. Že več kot desetkrat. BIli smo že 2x na ORL, pred dvemi meseci je bilo stanje mnogo bolje kot prvič, tudi sluh se ji je popravil. Sedaj točno vem kdaj bo zopet vnetje. Postane sitna potem pa se ji izlije gnoj. Skoraj nikoli nima vročine. Tudi žrelnice nima povečane.
Zanima me, kaj lahko storim..razen da izpiram nosek z fiziološko raztopino…?
Opažam da ima najprej zamašen nosek potem pa takoj vnetje ušes.
Vsi okoli mene so tako pametni…! Vedno dobivam pripombe (raznih tašč in tastov)..da sem jo spet prehladila. Ampak jaz vem da jo čuvam. Še preveč.
Kako naj ravnam? Ob hladnem vremenu kapica…? Če malce piha…spet kapica?? Kako naj jo oblačim? Kako pa je s kaktusom…natresk ali nekaj podobnega, kar ne gre mi , da bi ji to vlivala v ušesa..!
Skratka okolica je mnenja da sem jaz kriva…jaz pa vem, da se trudim maksimalno.
Zanima me še ali je vedno potrebno jemati antibiotik..ker me je že groza, da jemlje enega za drugim…
Hvala in lep dan vam želim!
Pika
Draga Pika35,
najprej bi bilo dobro, da bi bili vi morda malo naglušni in ne bi slišali teh nedobronamernih pripomb. Vsak je lahko za tujega otroka najpametnejši (vključno z mano), pri svojem pa ni tako enostavno.
Vi svojega otroka najbolj poznate (kar vidim tudi iz tega, kako dobro veste, kdaj bo vnetje). Samo še sebi morate povedati, da si verjamete in da ste ful kul. Ko je zunaj toplo, otrok ne potrebuje kapice. Tudi če piha. Moji npr. nimajo kape, če ni pod 0 st. Če piha mrzel veter, potem imajo kapo pri 10 stopinjah (približno, ne grem prej merit ven).
Natresk in podobni stvori nimajo v ušesu kaj iskati. Kvečjemu še luknjico v bobnič lahko naredijo.
Ko opazite, da ima otrok izcedek iz noska in točno veste, kaj se bo zgodilo čez dan ali dva, začnite špricati v nosek fiziološko. Nato v očiščen nos 3-4x dnevno Operil P. Če otroku, ki ga bolijo ušeska to prija, mu jih grejte s čisto polikano gazo. Če pa se tega brani, mu nikar ne devajte gretja na uho, ker ga lahko še bolj boli zaradi hitrejše prekrvavitve ob gretju.
Mislim, tale okolica, človek bi jo kar malo zradiral. A nimako kaj bolj pametnega za početi? Sedaj bi lahko malo travo pokosili, pometli po dvoriščih, pospravili in prezračili omare, vas pa naj pustijo na miru. Mislim, da vas zlahka spravijo v položaj, ko se sprašujete, če nimajo mogoče čisto prav.
Ne, nimajo. Otrok je vaš, vi ga poznate in imate radi in mu vsekakor želite samo dobro.
lp
Tanč