ponavljajoče težave
Pozdravljeni.
Star sem 21 let in po dveh letih so se mi začele pojavljati enake težave, kot so se mi začele pojavljati v 3. letniku srednje šole (ali pa že malce prej). Tedaj je začel dramatično padati učni uspeh (bil sem med najboljšimi), začele so se pojavljati hude depresije, izgubil sem voljo do vsega. Nekaj časa sem razmišljal o samomoru, a v bistvu je šlo zgolj zato, da bi me opazili. No, kot je očitno, nisem naredil nič na tej tematiki, čeprav sem poizkušal, saj sem še vedno tukaj. Imel sem tudi hude konflikte s starši. Zadnjega letnika srednje šole nisem naredil, zato sem si poiskal službo in ob službi z velikimi mukami naredil srednjo šolo in se tako vpisal na fakulteto. Nekaj mesecev po neuspešnem koncu srednje šole sem se preselil v Ljubljano, stran od staršev, čeprav sem še vedno hodil ob vikendih domov. V Ljubljani sem si poiskal tudi službo. Ker sem bil manj doma, so se tudi odnosi s starši izboljšali, ampak do njih še vedno čutim veliko distanco in jih ne pustim blizu.
No, v prvem letniku fakultete sem se nekako zbral in zopet pokazal svoje kvalitete, zato sem letnik končal z zelo dobrim uspehom. Popravil sem si tudi vtis o sebi in zdelo se je, da se življenje suče na boljše. Z začetkom drugega letnika, so se pa začele stare zadeve – brezvoljnost, občasne hude depresije in z vsem tem povezan tudi padec uspeha na fakulteti. Tako se dogaja sedaj v času izpitov, da se preprosto ne morem spraviti k učenju, pa čeprav se cele dneve pripravljam, da se bom učil. Poleg tega moram reči, da do ljudi čutim neko distanco, saj jih veliko ne pustim blizu, pravih prijateljev pa nimam. Zavedam se, da sem za poton svoje osebnosti kriv v celoti sam, a kljub vsemu se ne morem spraviti k sebi.
Stvar postaja že urgentna (vsaj zdi se mi tako), ker vem, da nisem neumen, len, a kljub temu zadnje čase ni čisto nič iz mene. Zopet je tukaj slaba samopodoba, pa ne zgolj zaradi uspeha v šoli, temveč tudi zaradi navad, neorganiziranosti in tako dalje.
Vse te zadeve bi rad na nek način odpravil. Lahko kaj predlagate?
Spoštovani Cups,
predlagam, da poskušate odkrtiti zunanji vzrok svoje brezvoljnosti in ga postopno odpraviti, vnaprej oa preprečevati.Če stvari niso tako enostavne in zunanjega razloga ne motere odkriti, ali pa ga sploh ni, bo potreba poseči po zdravilu , kar danes ni niti nečastno še manj pa komplicirano, saj vam ga lahko predpiše tudi vaš izbrani zdravnik.Pomanjkanje volje za študij je zagrenilo življenje mnogim študentom, ki jih poznam in sedaj, ko je nerazpoloženje mimo, za enako študijsko uspešnost ne potrebujejo več zdravil.