Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ponavljajoče se gnojne angine

Ponavljajoče se gnojne angine

Do 13. leta sem imela pogoste angine, strokovnjaki niso bili enotni ali odstraniti mandlje ali ne, tako da jih še vedno imam. Večinoma so mi predpisovali ospen. V adolescenci se je stanje precej izboljšalo.
Pred dvema letoma sem preboleča hudo gnojno angino z vnetjem srednjega ušesa, jemala sem ospen, ki je še kar pomagal. Sedaj se angine ponavljajo 3- 4-krat letno, vedno samo na desni strani kot takrat prvič pred dvema letoma. Včasih imam vročino čez 38,5 včasih pa ne oz. le okrog 37 stopinj.
Sedaj se je vnetje spet ponovilo. Desna bezgavka je otečena in boleča, na desnem mandlju se pojavijo gnojni čepki. Vročine nimam, jemljem Hiconcil, ki pomaga, grgram poparek žajblja, koprive, mandelj si natiram s propolisom.
Videti je, da je na desnem mandlju nekakšno žarišče (se tam zadržujejo bakterije?), ki vedno znova izbruhne.
Kaj naj storim, da se mi angine ne bodo več ponavljale? Ali lahko kako mehanično odstranim te bakterije in s čim? Poskušam s palčko namočeno v propolis, s česnovim sokom… Kako naj krepim imunski sistem, mislim katere preparate oziroma dodatke, ki se jih lahko kupi v lekarni, priporočate?

Spoštovana Janninna!
Po vašem opisu imate dejansko ponavljajoče se angine. No, za vse druge, ki bi jih morebiti tudi zanimal odovor na to vprašanje naj povdarim, da o angini govorimo le takrat, ko je na mandljih gnoj, ko žrelo (močno) boli in je prisotna povečana telesna temperatura ter tudi povečane in boleče bezgavke na vratu.
No, če se angine ponavljajo, to pomeni, da mandlji ne opravljajo več svoje funkcije, to je obrambe telesa pred vdori bakterij.
V teh primerih jih je potrebno odstraniti (operacija mandljev je enostaven poseg).
Vseeno pa je pred tem dokončnim (in uspešnim) zdravljenjem vredno poskusiti z nekirurškim zdravljenjem. Odpornost proti infektom lahko povečate z Bronchomunalom, preparatom, ki vsebuje toplotno obdelane bakterije, ki ne povzročijo angine,sprožijo pa imunski odziv telesa. Zdravilo se jemlje po navodilu, ki je priloženo zdravilu, zaščita se nato obnavlja 1x letno. Ga priporočam. V kolikor pa bi se angine še ponavljale bo pa potrebna operacija, za katero se dogovorite pri ORL specialistu.
LP,dr. IF

New Report

Close