Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ponavljajoča vnetja ušes pri otroku

Ponavljajoča vnetja ušes pri otroku

Pozdravljeni,

prosim vas za pomoč,saj sem že obupana.
Sin,star 21 mesecev ima ponavljajoča vnetja ušes. Imeli smo že 10 antibiotikov v enem letu. Vecina antibiotikov je bila predpisana brez krvne slike.Vcasih je imel temperaturo,vcasih ne.Na ORL je dobil diagnozo povečane zrelnice, timpanogram pa je B in C. Cepljeni smo z eno dozo Prevenarja.
Pri zadnjem vnetju teden nazaj, pediatrinja vec ni vedela kaj naj mu predpiše,videla je rdeca bobnica.
Nujno smo sli na ORL,kjer so rekli,da ni tako hudo in mu predpisali Maxitrol en teden, ce bi dobil vrocino naj bi sli nazaj in bi mu v dveh dneh prerezali bobnica in vstavili cevke.
Otrok je bil pred enim tednom brez izcedka iz nosa,sedaj po petih dneh Maxitrola mu mocno tece iz nosa in kaslja. Izcedek je prozorenn ali belkast. Nos čistimo in kapamo Maxitrol.
Je to normalno,da mu tako teče in je to dobro ali pa se je morda zadeva poslabšala?Se vedno je brez vrocine,no danes sem mu namerila 37.2.
Zakaj bodo zdaj prerezali bobnica in ne zdravili z antibiotiki?Je ze toliko tekočine ali pa prevec antibiotikov? Kako vem,da se je otroku poslabšalo,zakompliciralo,je pokazatelj samo povisana vrocina?
Kaj še lahko naredim,da se izognemo vnetjem?
Hvala

Spoštovani,

Akutno vnetje srednjega ušesa se kaže z bolečino (predvsem v ležečem položaju – neutolažljiv jok ponoči), vročino, lahko z bruhanjem, rdečino bobniča. Vzrok je najprej virusna okužba dihal – vnetje sluznice nosu, nosnega žrela, žrelnice, Evstahijevih cevk (voden izcedek, zamašen nosek, kašelj). Pridružijo se bakterije, ki so v žrelu vedno prisotne, skozi Evstahijevo tubo pridejo v srednje uho.

Pri ponavljajočih se akutnih vnetjih srednjih ušes se lahko zgodi, da med enim in drugim vnetjem mine le nekaj dni.
V tem primeru svetujemo:

1. antibiotik amoksicilin v profilaktičnem odmerku 1x/dan (20 mg/kg), s katerim se prične takoj naslednji dan po zdravljenju akutnega vnetja. Tako profilaktično zdravljenje traja 3 mesece ali tudi več. S tem se odstranjuje biofilm bakterij v žrelu.

2. cepljenje proti pnevmokou (ko je otrok zdrav, to je ponavadi med profilaktičnim prejemanjem antibiotika)

3. odstranitev žrelnice, vstavitev timpanalnih cevk v bobniča.

Otroci imajo praviloma z rastjo vnetij vedno manj. Vsi našteti ukrepi so namenjeni
– preprečevanju akutnih komplikacij (mastoiditisa, gnojnega meningitisa)
– preprečevanju propadanja bobničev in posledičnih retrakcijskih žepov ali lukenj
– izboljšanju sluha in govornega razvoja.

Vnetja prprečujemo tudi z zmanjšanjem pogostnosti virusnih okužb – da otrok ni v vrtcu, ampak v individualnem varstvu ali v majhni skupini.

Upam, da boste rešili težave.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za vaš odgovor.
Prejeli smo še drugo dozo Prevenarja. Vnetja z antibiotičnim zdravljenjem nismo imeli od 1.2.16.Prej so bila bolj pogosta.
Zdaj smo šli k pediatrinji zaradi zamašenega nosu,ugotovila je ponovno vnetje,a smo se odločili,da poskusimo samo z Maxitrolom,po dveh dneh je bilo stanje enako. Predpisala je Oxamox, po potrebi,ce bi deček kazal bolečine,saj jih prej ni.
Sedaj sem zopet čisto zmedena ali mu dati antibiotik ali ne. Še vedno ne kaže nobenih bolečin,se ne prijema za ušesa in nima vročine.Ko ga vprašam,če boli,rece ne.
Je pa zelo utrujen,ker je celo noč bruhal(viroza od bratca).In se polega ter naslanja na ušesa,tako kot zadnjič,ko je imel vnetje(takrat z vročino). Zdaj pa ne vem ali je zmatran ali ne.
Kako to,da zdravniki vidijo vnetje,on pa čisto nič ne pokaže,da ga boli?

Junija smo dobili datum za operacijo žrelnice in vstavitev cevk,čeprav na orl pravijo,da ni nič kritičnega. Menite,da je operacija res že potrebna ali bi bilo vseeno bolje počakati še čez poletje,da se izkaže,če bo z rastjo bolje?
Tymp je bil na obeh usesih b,žrelnica povecana,kronicno izlivno vnetje.

Hvala in lep dan.

Spoštovani,

držite se navodil pediatra.
Bruhanje je lahko tudi znak draženja notranjega ušesa zaradi zelo hudega vnetja v srednjem ušesu.

Ob sprejemu na operacijo bo zdravnik še enkrat preveril, ali je ta še potrebna. Odloči se glede na izgled bobničev, timpanogram, ADG, podatek o drži odprtih ust in smrčanju.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,
pred nekaj meseci sem vam opisala situacijo sina,ki ima ponavljajoča se vnetja srednjega ušesa-zgoraj.
Na operacijo zrelnice nismo šli,saj je imel otrok vodene koze.Drugo mnenje,ki smo ga dobili je bilo tudi,da se z operacijo lahko počaka.Šlo nam je na bolje,vnetij ni bilo toliko.Vendar je po prebolelih kozah dobil prehlad in nato še vnetje ušesa,tokrat zelo boleče,CRP pa je bil le 2.Tako smo v enem mesecu zopet 2x imeli antibiotik.
Ugotovljena je tudi alergija na prsico.
V nedeljo smo bili na morju in sin ima spet gnjojen izcedek,predvsem zjutraj je zabasan.Sploh se mi zdi obcutljiv na klimo,ampak v tej vrocini se ji ne moreš izogniti.
Čistim nosek s fiziolosko in dam Operil.Zanima me,ali mu lahko dam Maxitrol,da bi preprečila vnetje?
Trenutno imam enega doma,v izvidz imamo zapisano,da ga lahko dajemo do 1 mesec.
Res ne bi rada da se spet zaključi z atb,sploh ker gremo cez 2 tedna na morje.
Ali se nahoden otrok lahko kopa v morju ali Kolpi?
Hvala!

Spoštovani,

Maxitrol kapljice vsebujejo sistemski kortikosteroid deksametazon. V uho ga dajemo v primeru vnetja kože sluhovoda – otitis externa. V nos ga dajemo le redko pri odraslih.

V primeru začetnega vnetja srednjega ušesa (otitis media) v nos dajemo novejše, nosne kortikosteroide (Mommox, Nasonex, Avamys, Flixonase) 1 -2 meseca in dekongestivne kapljice 5 dni. Torej odsvetujem Maxitrol v nos za otroke. Dajanje v uho pri vnetju srednjega ušesa ni na mestu; če je prisotna luknjica v bobniču, lahko Maxitrol poškoduje notranje uho – neomicin je ototoksičen (strupen za čutnice).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,
deset dni nazaj je sin star 13mesecev zbolel za vnetjem usesa. Dobili Hiconcil 3,3ml na 8h en teden. V petek smo dali zadnji odmerek antibiotika. Sin je bil sicer ze drugi dan prejemanja antibiotika zele dobro razpolozen, vrocino je imel samo en dan. Skratka kot da ni bil bolan. Vceraj je pa zopet zakuhal na 38,8, smo danes sli k pediatrinji, predvsem zato ker je dobil vrocino dva dni po koncani terapiji z antibiotikom in tudi zato ker ima desno uho strlece in oteceno. Oteceno je za usesom, oteklina je rdece vijolicne barve. Poslabi smo bili na orl. Specialistka je rekla da usesa niso vneta, da se bobnic lepo vidi. In za oteklino rekla da je pa mogoce samo zalezan. Je pa rekla tudi da ima veliko usesnega masla in mu je uho sprala. Ter da je nos zabasan. Ampak sin ze en teden spet lepo diha, tudi ko flasko pije brez problema diha na nos. Dala je gledati tudi kri in na koncu zaradi krvnih izvidov dala recept za amoksiklav 4ml na 12 ur 10dni. Sin ima danes drugi dan vrocino. Vidi se da ga desna stran glave boli. Raste pa mu tudi zgoraj desno stirica in ima dlesen oteceno. Bili tudi pri zobozdravniku, ki je rekel da je taka otecena dlesen pri izrascanju normalna. Najbolj me skrbi ta oteklina za usesom in strlece uho! Mislite da je lahko zaradi zoba oteceno? Ali bi vi morda pomislili na kaj drugega.

Lab izvidi
Crp 28
Levkociti 22,60
Hb 119
Hematokrit 0,32
K-mcv 75
K-mchc 370
Trombociti 425

Dks:
Segmentirani 11,52
Limfociti 8,38
Monociti 2,20
(Napisala sem samo tiste vrednosti izven normale)

Spoštovani,

Izvidi in vročina kažejo na ponoven infekt – lahko virusni (adenovirus?), lahko bakterijski.
Uhelj je lahko rdeč in štrleč zaradi:
– akutnega mastoiditisa – komplikacije akutnega gnojnega vnetja srednjega ušesa (širjenje vnetja in gnoja na kost za uhljem)
– povečane in vnete bezgavke za uhljem
– reakcije na pik žuželke
– vnetja pohrustančnice ali celo hrustanca uhlja
– vnetja kože in podkožja uhlja

Za točno diagnozo je potreben pregled.
Sporočite, kako se je izteklo !

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close