Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija ponavljajoča pljučnica

ponavljajoča pljučnica

Pozdravljeni, hčerka stara 15 mesecev je v decembru 2015 bila sprejeta na otroški oddelek zaradi zelo povišanega crp in vročine. niso vedeli od česa zato so se odločili, da bodo preverili urin, ki je bil potem bp, ultrazvok, ki je bil tudi bp, na rtg pa so odkrili pljučnico na levi strani. dobivala je v žilo kristalni penicilin 3 dni potem pa je še doma dobivala 10 dni sirup ospen na 8 ur. doma je bila do konca januarja. 25. 1 in 26.1je šla v vrtec. v sredo 27.1 pa je že imela vročino, ki se jo je dalo zbiti. v soboto ponoči pa je dobila vročino 40.5 ki se jo je dalo malo zbiti ( na 38.5)ampak je kmalu narastla nazaj. za zniževanje sem ji dala calpol na 4-6h ( 5ml).šli sva v dežurno ambulanto. tam so povedali da ima izvid krvi zelo slab in so naju spet sprejeli. kmalu so naju poslali spet na rtg, kjer so videli da ima spet pljučnico na levi strani ampak ne na istem delu kot decembra. izvid je pokazal da ima tudi neke bakterije v urinu ampak so rekli, da se jim bolj zdi kot kakšna kontaminacija iz kože spolovila. dobivala je tri dni amoksiklav v žilo na 6 ur. zdaj doma pa ji dajem do 9.2 amoksiklav sirup na 12 ur (3 ml).. ni mi jasno od kje jo je dobila. pazim, da je ne vozim v trgovine, v veliko množico ljudi, je veliko svežega sadja in zelenjave, vsak dan smo vsaj uro do dve vzunaj, redno zračim , itd.
tudi v bolnici so rekli, da jim je malo sumljivo od česa je dobila to. Na viziti je bil vsakič drug zdravnik in vsak mi je povedal drugače. Prvi je rekel, da je gotovo ji padla imunska odpornost po prvi kuri antibiotikov in da je pač spet dobila pljučnico. drugi je rekel, da bi bilo dobro preveriti neko vrednost IGE, da ni kakšna skrita alergija, ki se kopiči in kopiči in izbruhne, tretji je vprašal, če se ji je mogoče kaj zaletelo. povedala sem da je pri njej vedno treba paziti, da se ji da res vso hrano na majhne koščke, ker se ji velikokrat zaleti. četrti pa je rekel, da naj poje zdravila do konca – 9.2. zvečer bi imela zadnji odmerek, 10.2 pa naj greva k naši pediatrinji, da ji pregleda urin, urikult,kri in preveri predihanost pljuč in da naju pošlje k pulmologu, ker je hčerka bila mesec prezgodaj rojena, jaz sem dobila inekcijo za razvoj pljučk, po cr pa so ji morali pomagat dihat prve minute, pa še zlatenico je dobila,jaz pa imam alergijsko astmo, da preveri imunski sistem, možnost alergij, itd.
Ko sem dobila odpustnico pa so notri napisali, da naj greva na kontrolo in naj preverijo kri, urin in urikult, če bo pa spet dobila pljučnico pa bo potrebna dodatna diagnostika. ni mi bilo jasno tudi to da so napisali, da aspiracijo hrane, tujka zanikam čeprav sem skoz poudarjala, da je treba pri njej vedno pazit ker se ji hitro zaleti. Ko sem vprašala da me zanima to, da je vsak povedal neko diagnozo oz. sum pa tega sploh preveril ni in kako da greva zdaj domov pa mi sploh ne znajo povedat kaj je in od kje pa so rekli da imajo sedaj celo gužvo, da je veliko bolnih… in zdaj me zanima a če je veliko bolnih pa naj greva midve domov z (upam da ne ) koščkom v pljučih, neko skrito alergijo. ker od decembra pa do sedaj sva bile z pediatrinjo v kontaktu ker ni in ni slo na nobeden način, da bi hčerka nehala smrkat in izkašljevat. imam še eno hčerko, ki je leto starejša, skupaj sta začeli septembra z vrtcem, pa ni nikoli bila hujše bolna, edino, ko imela vneto uho in norice. zanima me tudi, če lahko zahtevam napotnico za pulmologa v Ljubljani, ker sem tudi tja vprašala za mnenje in so mi povedali, da oni bi to kar takoj šli preverjat pa še imam negativno mnenje oz. občutek o otroškem oddelku Celje, saj poznam deklico ( isti dan rojena kot moja starejša hčerka), ki se ji je tudi pljučnica ponovila pa so jo poslali domov, čez tri dni pa so morali punčko odpeljati v LJ saj so se ji sesedla pljučka in so jo morali intubirati. Jaz pa nočem čakati, da se ji ponovi pljučnica, da bo spet bolna, da jo bo kdo sploh pogledal. mogoče veste kakšni vzroki so lahko za ponavljajoče pljučnice? Starejšo hčerko imam doma, da ji nebi kakšnega infekta iz vrtca prinesla.
Lep pozdrav

Živjo

Če jaz prav razumem ima tvoja hčerka v zimskem obdobju 2x pljučnico, zaradi katere si bila v bolnišnici in je prejemala antibiotik. Pri otrocih je težje ugotoviti od kje okužba, ker znaki okužbe niso vedno očitni, najpogosteje pogledajo urin in pljuča. Verjetno je bila prvič sprejeta zaradi RTG potrjene pljučnice ter potrebe po intravenskem zdravljenju.

Otrok v prvih 2-3 letih je najbolj dovzeten na okužbe. Po 6 mesecu se začnejo vzpostavljati imunski mehanizmi, v tem času večkrat zbolijo, od vrstnikov in sorojencev. Tvoja hčerkica je bila rojena z ne dovolj razvitimi pljuči, najbolj pomembni za razvoj pljuč so zadnji tedni nosečnosti. Otroci imajo tudi manjša dihala, zato se cevi prej “zamašijo”, pa tudi otroke prej sprejmejo na opazovanje na oddelek kot odrasle.
Glede na to da imaš znake astme, otrokom pa je težje postaviti tako diagnozo, si pomagajo s podatki o družinski prisotnosti astme, vzorcu protiteles v krvi (povišani IgE). Otroci, ki kasneje dobijo diagnozo astme, imajo bolj odzivna dihala.
Zanika aspiracijo tujka – pri otrocih s ponavljajočimi okužbami je potrebno povprašati, če je bila punčka kdaj modrikasta ali zasopla, ker je mogoče prišel tujek v diahal. To se kaže s ponavljajočimi vnetji, a redko na različnih delih pljuč, je pa tujek v dihalih težko dokazati.
Tretji odgovor zdravnika da je potrebno pojesti do konca antibiotike so pogosto poudarja, saj zdravniki ne morejo biti prepričani da vsi upoštevajo režim, in se lahko okužba ponovi ali zaplete, bakterije pa postajajo odporne.
Kar se tiče ponavljanja. V zadnjih letih so zdravniki bolj pogosti na tako imenovane imunske pomanjkljivosti. Te se kažejo po pogostih okužbah; več kot: 4 vnetja ušesa na leto, 2 vnetja sinusov na leto; dve pljučnici na leto; zastoj rasti in teže; potreba po iv. antibiotikih … Slednje lahko odkrijejo pediatri, ki se ukvarjajo z dihali ali imunologi in alergologi v Ljubljani.

Ponavadi se otrokom s podobnimi težavami svetuje, da se pazi na tesn stik (otroci lahko dobijo infekt tudi če nekdo okoli njega nima očitnih znakov), da se poskuša v času obolenj imeti otroke doma (vrtci so zelo bogati z virusi po noskih), in da otroku redno čistiš nosek, ker čez njega dihajo v večji meri kot odrasli.

Pomemben pa je seveda tudi cepilni status ter v neki meri dojenje. Če otrok ni bil do sedaj zaščiten z rednim cepljenjem lahko zboli za resnimi vnetji, v primeru dokazanega RSV virusa pa je

New Report

Close