Ponavljajoča bakterijska okužba kože
Pozdravljeni!
V zadnjih 2 mesecih imam težave z ponavljajočo bakterijsko okužbo (impetigo) kože na obrazu.
Začelo se je pred približno 2 mesecema. Na licu sem imel dve majhna pika (ranici), ki sta se okužili. Okužba je bila le na enem mestu. Zdravnik mi je predpisal mazilo Garamycin, ki je zadevo hitro pozdravilo.
Približno 1 mesec zatem se je okužba ponovila na nosu. Najprej sem opazil mozolju podobno piko in lokalno pordelo kožo, približno 2 dni za tem sem dobil več gnojnih mehurčkov v celotni liniji po sredini nosu. Kožo sem tudi najprej mazal z mazilom Garamycin, zatem pa sem dobil tudi oralni antibiotik Amoksiklav. Okužba se je tudi tokrat (vsaj na videz) pozdravila.
Le dobrih 10 dni zatem se je spet pojavila na nosu, praktično na istem mestu, hkrati pa tudi na obeh straneh pod nosom (nad ustmi). V tem primeru je sicer šlo za bolj milo obliko, saj je šlo predvsem za več majhnih zagnojenih točk na omenjenih predelih. Tudi tokrat se je zadeva pozdravila z mazilom Garamycin.
Omembe vredno je verjetno tudi to, da sem v preteklosti že dvakrat imel enako okužbo in obojekrat na nosu. Od tega je sicer minilo že nekaj let.
Trenutno torej nimam simptomov, vendar me zanima ali je vseeno smiseln posvet pri dermatologu in morebitne nadaljne preiskave.
Hvala!
Pozdrav!
Problem pri imetigu je prenašanje infekcije, kar pomeni, da ko se eno mesto pozdravi se že pokaže okužba na drugem mestu.
Potrebno je pokrivanje z obližem, da se ne širi.
Včasih pa so potrebni brisi na bakterije.
Lp