Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Ponavljajoča angina in nejasnosti

Ponavljajoča angina in nejasnosti

Pozdravljeni,
Pri nas doma imamo angino, ki se je začela ponavljati in jaz ne vem več česa naj se lotim.
Najprej je zbolel starejši otrok ki ima skoraj 3 leta. Naj bi šlo za bakterijsko angino, vsaj tako sem jaz to razumela, pediatrinja mi ni prav podrobno pojasnila, imel je rane okoli nosu in na enemu od prstov je imel oteklino. V bistvu če tega nebi imel (sem mislila da ima gnojen prst, rane pa sem pripisala brisanju nosa) sploh nebi vedeli da ima bakterijo. Ostali simptomi – teklo mu je iz nosa, kot nekakšen močen prehlad. Dajali smo mu antibiotik Ospamox (sirup) in kremico (ki je sicer namenjena za okoli oči) da te ranice grejo stran.
Ravno ko je on to prebolel, se je nalezila tamlajša, ki ima 16 mesecev. Njej smo dajali isto, in je šlo mimo. Tudi ona je imela hud ‘prehlad’.
Vmes sem bila bolna tudi jaz, prehlada nisem imela, glava me je bolela da nisem nič mogla, grlo tudi (koda da bi imela ježa noter), skoraj dva dni nisem jedla nič, apetita nisem imela, mrazilo me je, imela sem vročino, ponoči sem se potila… potem sem vzela malce več tablet (aspirin, lekadol… pa česen, med, propolis in limono) in v par dneh je šlo mimo, brez antibiotikov (naj še omenim da sem imela na mandljih?/začetku grla neke bele/rumenkaste packe, sem se pogledala v ogledalo pod lučjo).
Partner je tudi imel nekaj podobnega – čez dan je bil utrujen in slab, glavobol, kosti so ga bolele in grlo, ponoči se je potil… Naslednji dan samo še malce grlo in je bil dober. Noben od naju se ni zdravil z antibiotiki, niti nisva šla k zdravniku, ker je minilo tako hitro da ni bilo treba (v njegovem primeru), jaz pa preprosto nisem utegnila iti (sem morala paziti otroke), potem pa je šlo že mimo.
Seveda sem v tem času ko so se otroci vrnili v vrtec, jaz vse kužne igrače umaknila, menjala rjuhe, brisače… kar se mi je zdelo očitno da so se dotikali… ampak očitno sem nekaj spregledala in nisem storila prav…
Komaj dva tedna so bili zdravi, oz navidez zdravi, je starejši spet dobil prehlad… (naj še omenim da odkar smo ga cepili za OMR(?) ima alergijo na jajca, sicer ne vem, če je to sploh relevantno) in je tako hropel in kašljal ponoči da sem ga morala ponovno peljati k zdravnici. V tem času so mu ponovno nastale ranice, sem upala da samo zato ker sem mu preveč zavzeto brisala nos – ampak se je izkazalo, da je ponovno bakterija. Pa je dobil drugi antibiotik Hiconcil (spet v obliki sirupa), pa ponovno z isto kremico mazati…
Pa so mi končno povedali da moram VSAK DAN vse menjavati – od oblek, do rjuh, brisač… OK, ni problema, dobro bi bilo vedeti prej… ampak kaj naj storim sedaj, ko VEM, glede na to, da je to tako zelo nalezljivo, da se bo tudi tamala spet nalezla in se bo ves cikel ponovil? Poleg tega sta veliko na kavču in kavč je oblazinjen, bi ga bilo pametno peljati na odpad glede na to da so te bakterije še žive gor?
Kolikokrat na leto lahko jemljejo antibiotik? Bi bilo smiselno počakati, da sta oba hkrati bolna in jih izolirati v en prostor? Ker čistiti 200 kvadratov, skakati za njimi z robčki, čistilom in krpo in sterilizirati vsako stvar ki se jo dotakneta je nočna mora in v bistvu nimam več pojma kako naj se teh stvari logistično lotim, preprosto ne dohajam vsega.
Niti mi ni jasno zakaj se ne otrok izolira v karanteni glede na to kako je to zelo nalezljivo? In kako to da oni ne morejo brez antibiotikov, mi odrasli pa smo to preboleli v par dnevih? Oz vsaj mislim da smo – ali pa bi vsi mogli vzeti antibiotike? Naj še omenim da sem samo par dni nazaj bila ponovno bolna – sicer le za en dan, zelo utrujena, blago povišana temperatura, nezbrana, ponoči se me je lotil glavobol in sem se potila… zjutraj je bilo že boljše. Od takrat sem brez apetita, pa ne vem ali je to zaradi stresa ker je otrok doma ali kaj drugega.
Niti mi ni jasno kako to da pediatrinja ve kakšne vrste angina naj bi to bila, če ne vzame brisa/krvi in kar predpiše zdravila? Bi morala tudi jaz k svoji zdravnici po antibiotik? Sem kužna, sem jim jaz to ponovno prenesla? Glede na to da sem ji omenila da sem tudi jaz bila bolna, mar me nebi morala svetovati da moram tudi jaz k zdravnici, glede na to kako zelo nalezljivo je vse skupaj?
Jaz bi samo rada jasna navodila, ker tako ne gre več naprej. Otroci morajo ozdraveti čimprej, jaz pa nazaj na delo, da si končno mentalno odpočijem. K pediatrinji v ambulanto pa nočem več, ker so me obsojujoče gledale, kot da nalašč nisem pozdravila svojega otroka, medtem ko so mi dale pomanjkljiva navodila o tem kaj naj. Bi si z veseljem prebrala cel fascikel o angini in zdravljenju, če bi le imela čas in bi se lahko vsedla za več kot 5 minut preden moram komu obrisati nos. Sem s živci, potrpljenjem in energijo na koncu.
Hvala za morebitni nasvet,
Kat

Po opisu sodeč otroka prebolevata VIRUSNO angino, ki spremlja prehlad oz. virusno okužbo. Bakterijsko angino dokazujemo s hitrim brisom, otrok pa pri bakterijski angini nima prehlada. Če mu izrazito teče iz nosa, je bakterijska (streptokokna) angina že izključena.
Kaj in kako se je zdravnik odločal za zdravljenje, ne morem komentirati. Vsekakor je potrebno angino potrditi z brisom, zdravljenje angine pa je izključno s penicilinom (Ospen), amoksicilin (Hiconcil, Ospamox) nista potrebna.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za odgovor. V ponedeljekbom morala spet do pediatrinje, ker se je predvidljivo tamala ponovno nalezla, in bom vztrajala da se naredi bris, da vidimo če so res bakterije ali je virus oz. kaj se pravzaprav dogaja.

New Report

Close