Nujno potrebujem nasvet. Trenutno imam poškodovano desno nogo (verjetno je vneta mišična ovojnica). Stvar je kar huda, saj komaj hodim, o kakšnem teku ali kolesarjenju (s katerima se redno ukvarjam 5x, 6x tedensko) ni niti za sanjati. To traja že cca en teden in v bistvu ne morem početi nič aerobnega, le kakšni trebušnjaki in vaje zgornjega dela telesa in eventuelno plavanje pridejo v poštev. V takšni situaciji še nisem bil in malo se bojim, če se stvar kmalu ne bo popravila, da bo moja kondicija prehitro splahnela. ‘Strokovnjaki’ svetujte, kaj narediti da kondicija ne bo šla v nič oziroma, da jo ohranim še vsaj nekaj.
Vprašanje, kaj je narobe s tvojo nogo….
Vedeti moraš, da se mikro poškodbe lahko dogajajo ves čas (npr.rahla natrganost mišičnist vlaken, ki se nenehno obnavljajo). Druge pa se počasi “nabirajo” in nalagajo. Na začetku čutiš čisto malo, pa še vseeno treniraš. Potem čutiš bolj, a še vseeno treniraš. Potem te že moti in boli pa spustiš kak trening ali delaš manj intenzivno. V končni fazi te ustavi. Take poškodbe so se nabirale, lahko več mesecev in tudi zdravijo se lahko do tri mesece. Meni se je npr. vnel predel kolena kjer se mišice pripenjajo na kito in kost. To so slabo prekrvavljeni deli in se počasi zdravijo. Hodil sem lahko normalno, tečt pa ni šlo niti 200m.
Ne vem kaj je pri tebi. Splošni zdravniki včasih nimajo posluha za športne poškodbe ali so jim manj znane. Če sicer lahko normalno hodimo pravijo kaj ti je pa treba tečt… Lahko da ti bodo ponujali tudi kako “blokado” itd. Ker nismo profiji, sem jaz to vedno odklonil. Le dobro pozdravljena poškodba ti bo omogočala kasneje nemoteno vadbo.
Najvažnejše: od vsake resnejše poškodbe se nekaj naučimo. Dobiš občutek. Če telesu znaš prisluhniti, boš zdaj mnogo prej vedel, da so “oglaša” podobna poškodba in boš zato takoj reagiral in zmanjšal vadbo ali jo začasno nadomestil z drugim športom. Tako se enaka zadeva ne bi smela več ponoviti.
Še splošen nasvet. Ne šparaj pri kvaliteti copat, pravočasno jih menjaj ko se zliže npr. peta in če vadiš 4 x ali več na teden imej vsaj 2-3 pare copat in za vsako vadbo obuj druge.
Diagnoza: Vneta mišična ovojnica in pokostnica. Tri tedne mirovanja. Dovoljeno je le plavanje, kasneje (seveda ob izboljšanju) ravninsko kolesarjenje in lahkoten tek po mehki podlagi. Upam, da bo kmalu bolje in da bom do Ljubljanskega maratona že nared…Včeraj sem že malo vrtel pedala na ‘sobni mučilni napravi’, vedar le za kratek čas, da nebi preveč razdražil in obremenil noge. Hvala vsem za lepe želje in pridno trenirajte. LP Tekač
Pozdravljeni fantje!
Vidim, da se zelo spoznate na tek, zato bi vas rada vprašala, zakaj sploh prihaja do takih poškodb in na kaj je treba biti pozoren pri teku, da do tega ne bi prišlo. Moja sestra me je navdušila za jutranji tek in zdaj ze 6 tednov vsako jutro teceva 30 do 45 minut. Nazadnje sva pretekli 6 km, pa ne samo po ravnem, tudi v hrib. Potem pa se je njej vnela pokostnica in je morala en teden počivat. Zdaj ko pa cele dneve dežuje, hodiva laufat na fitness ali pa kar doma vsaka eno uro na orbitreku pred TV. Zanimam me tudi ali kdo tece po dežju in kakšna je verjetnost, da se pri tem prehladiš? Že 4 dni nisem tekla odzunaj in mi kar manjka. Res komaj čakam, da mine ta dež.
Hvala za odgovore in lep pozdrav
Poglej pod temo “tek” od Barbare.
Sicer pa dobri copati, izogibanje trdi podlagi, ogrevanje in raztegovanje prej in po teku, previdno in meho stopanje pri teku navzdol.
Vsako jutro je za začetek preveč. Zdržiš nekaj dni, potem pa vse boli.. Punce počasi.
Dež in sneg ni nobena ovira. Eni dve majci, dober anorak, kapuca ali kapa, ogrej se že doma in teci od doma do doma. Nič ustavljanja vmes. Pa proti koncu malo hitreje, če se ohlajaš. Potem pod tuš in v tople obleke, dokler ti ne postane vroče. Nekateri pa za “bacile” dol spravijo požirek konkretnega… Skratka med tekom se telo greje, v anoraku držiš toploto, a jo tudi hitro zgubiš če se ustaviš ali greš počasneje. Ne sme te vmes zazebst do kosti, pa bo.