Pomoč sinu
Pozdravljeni!
Sem poročena mamica skoraj pet letnega sina in eno in pol letne hčerke. Sin je zelo močno navezan na očeta, in mu le-ta predstavlja vse. Midva s sinom pa nikakor ne najdeva več skupnega jezika. Ker sem več časa z njim kot mož, mu tudi jaz postavljam omejitve, vzojo,… Kadar od njega kaj zahtevam npr. naj se obleče, vstane, da kam gremo,… večinoma čisto ponori, se dere name z besedami kot so – ubil te bom. Večkrat se po tem izbruhu vsi skupaj z možem pogovorimo, nato pa pravi, da bo ubil sebe, tudi do sebe je bil že agresiven. Take grozne besede govori, da sem zdaj že ne več jezna, ampak žalostna. Kje sva z možem pogrešila, kaj je narobe. Vpisala sva ga k psihologu, pa moramo čakati več kot tri mesece. Doma so razmere urejene, materialno nam nič ne manjka, nekateri pravijo, da se že ukvarjamo preveč z njim.
Velikokrat se trudim in z njim lepo govorim, ga lepo pripravim na spremembo; vendar tudi meni popustijo živci in ko se zaderem nanj, smo spet na začetku. S tem začaranim krogom se oba z možem obremenjujeva in mnenja si včasih tudi deliva, tako da tudi pri nama pride do nestrinjanja glede vzgoje. Kaj storiti?
Spoštovana Deja,
s petletnim sinom skušate gtovoriti kot z odraslim in od njega pričakujete odraslo vedenje, ki ga še ni sposoben.Izraz” ubil te bom” mu je najprej treba razložiti, nato prepovedati in kršitev prepovedi sankcionirati.Pri zahtevah, ki so sestavni del vsakodnevnega življenja ali skupnih družinskih odločitev ,morate vztrajati do izvršitve, sinov ustrezen odziv pa nagraditi.Nagrada ni nujno materialne narave, pohvala je pogosto celo bolj učinkovita.Nasploh se trudite vzgajati po nečelu nagrada—odsotnost nagrade in ne po načelu nagrada— kazen.Predvsem se morata z možem poenotiit v pogledih na vzgojo, kaotično vzdušje( to ,kar eden zahteva, drugi opušča, to kar eden dovoljuje drugi prepoveduje) je najpogostejši vir notrabjih jkonfliktov in zmotne orientacije pti otroku, in se morate zato takim situacijam izogibati.Če je sin res tako navezan na očeta , bo oče vse, kar se bosta vidva dogovorila tudi najlažje uveljavljal, le poglede morata prej uskladiti.