Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Pomoč pri uvajanju goste hrane

Pomoč pri uvajanju goste hrane

Imam fantka starega 6,5 meseca. Ker je kazal očitne znake zanimanja za našo prehrano sem mu pri 5 mesecih začela ponujati GH. Začela sem z bučkami. Skuhala sem jih v vodi, potem pa pretlačila z vilicami. Kakšen teden ni hotel odpreti ust, poskušala sem z zmiksanimi, naskljanimi, z bučko s korenčkom, samo s korenčkom….ob različnih delih dneva, v različnih okoljih. To sem dokaj neuspešno počela kakšne dobra dva tedna. Potem sem mu ponudila hrano v koščkih, jedel pa je skupaj z nama na mizi (pasel kravice), ker še ni znal sedeti. To mu je bilo veliko bolj všeč, občasno je dal tudi kaj v usta in pojedel, ampak zelo malo. Potem pa smo imeli pregled pri pediatrinji, ki je rekla, da moramo v 1 mesecu nadomestiti en cel obrok. Ojoj. No pa sem se vrnila k pitanju. To je bilo pred tremi tedni. Sedaj je kosilo (pasirano zelenjavo) in večerjo (žitno kašico z naribanim jabčkom). Kje je problem? Otrok joka. 🙁 Z vsako žlico bolj. Vidim, da bi rad jedel (odpira usteca) in da mu je všeč hrana (cmoka in mljaska), ampak zraven se milo joka. (Poskušam razne stvari -mogoče ga hranim prepočasi, mogoče bi rad držal žličko… včasih kaj od tega pomaga.) Seveda tako ne morem nadaljevati zato s hranjenjem preneham, ga potolažim in poskusim kasneje. Včasih kasneje poje brez pritoževanja, včasih pa ne poje ničesar. Predvsem sem zmedena in pa tudi slabe izkušnje mi prihajajo do živega, čeprav sem pred njim vedno nasmejana in prijazna, vem da ni vedno iskreno. 🙁 Ne vem, kako naj nadaljujem, saj kar je enkrat zmagovalna kombinacija že naslednji dan ne deluje več. Prosim za kakšen nasvet.
Lepo pozdravljeni,
Saša

Ni mogoče podati odgovora, ki bo povsem zanesljiv, saj vzroka ne poznam.
Po pogostosti pa gre za:
1. prirpavljena živila, ki so za otroka neouskna. Poskusite pripravitzi obrok tako, da bo okusen, doddati meso, ogljikove hidrate, predvsem pa maščobe. V skrbi pred prevelikim vnosom maščob pozabljamo, da to za dojenčke in male otroke ne velja in da maščobe predstavljajo pomemben vir za tvorno izjemno pomembnih sestavin, hormonov … Skratka, prirpavljenemu obroku mesa, zelenjave in ogljikovih hidratov dodajte maščobo (različna olja, 1/2 do 1 žličko na obrok).
2. Soljenje odsvetujemo, poslužujemo se naravnih ojačevalcev okusa, npr. zelo blago prepražena čebula da mesu povsem drug okus in užitnost.
3. Če otrok z užitkom sposkuša vašo hrano, svojo pa zavrača, je zelo verjetno to, kar je zapisano v prvi točki.
4. otrok naj bo pred obrokom GH lačen, ne pa zelo lačen (ker potem pal nima časa še za učenje žvečenja in požiranja, on hoče samo na hitro pojesti in se nasititi).
5. ponavljanje, ponavljanje in potrpljenje.
6. odsvetujemo posebno animacijo za hranjenje. Hranjenje je življenjsko potrebno dejanje, ki ne potrebuje dodatne animacije.
7. seveda mu dajte žličko v roke. Morda bo vse umazano, hrana povsod, bo pa verjetno lažje dojenčka nahraniti, če bo pri tem sodeloval.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close