Hejhej:)
Star sem 17, imam eno težavo in sicer prehrana(vsaj sam tako predvidevam). Že prej sem začel hujšati, kolesarim vsaj 5x na teden po 40-45 minut pri tem porabim 240-270 kalorij in mislim, da je s tem kardio del vredu.
Ni mi pa uspelo prav veliko shujšati, čeprav že delam to več kot 4 mesce(vmes sem nekajkrat nehal) zato me bolj skrbi, da je nekaj narobe pri prehrani. Sam sicer pazim, da ne pojem preveč, sploh ne jem nobenih sladkarij in ne pijem gazirane pijače. Vendar, kilogrami ne gredo prav učinkovito dol, zato mislim, da drugo ne more bit narobe kot vendarle nekaj pri prehrani.
Zato bi prosil, da mi kdo predlaga ali pa napiše kakšna naj bi bila primerna in učinkovita prehrana pri hujšanju.
Imam pa še vprašanje glede nekaterih hran in sicer npr. puding, mlečni izdelki(mlečni riž, mlečni zdrob, kornfleks), rjavi kruh, navadne žemljice, riba v paradižnikovi omaki(konzerva) ali so vredu za prehrano?
hvaležen bi bil za vsak odgovor 🙂
Kardio je super vadba, bi pa vseeno dodala, da raje 3x tedensko kardio in 2x tedensko dvigovanje uteži. S tem, ko boš dvigoval uteži (lahko tudi doma, ni nujno na fitnes, ni treba pretiravati), se ti bodo povečale mišice in večja mišična masa pomeni, da bo tvoje telo porabilo več kalorij. Če že 4 mesece kolesariš, zakaj ne povečaš čas na vsaj eno uro, celo uro in pol? Baje da naj bi telo začelo kuriti maščobe po 40 minutah, ti pa takrat ravno zaključiš s športom.
Kar se hrane tiče… Glavno je, da ješ dosti beljakovin, “dobrih” maščob in da se ne izogibaš povsem OH-jem.
Kakšen puding si imel v mislih? Doma narejen ali kupljen? Kupljeni niso ok, ker imajo polno sladkorja, barvil, itd itd.. Doma če si ga narediš iz praška in ne dodaš sladkorja, je pa čisto ok. Recimo jaz si včasih naredim vanilijev puding brez sladkorja, na koncu si gor dam med in je zame prava sladica 🙂
Ko sem hujšala, sem sladkarije zamenjala za mlečne izdelke in vseeno mi je uspelo shujšati, tako da mlečni izdelki so ok, ker imajo tudi dosti beljakovin. Mlečni riž pa je druga stvar. Prvo je bel riž, ki načeloma ni ravno ok za hujšanje, poleg tega kaj si še daš gor? Ljudje si običajno sipajo še kakav čez. Enako velja za mlečni zdrob. Da ne bom delovala prestroga, naj povem, da jaz te stvari vse jem, samo se tudi velik gibam. Če se manj gibam, potem se izogibam tem stvarem.. ali pa pojem mlečni riž za glavni obrok namesto kosila.
Kornflakes? Spez zelo odvisno, katere imaš v mislih. Čim imajo kaj dodano noter (suho sadje, čokolado), so bolj sladica kot zdrava prehrana. Ko sem začela hujšati, sem začela zjutraj jesti kosmiče, ampak tiste ta prave, brez ničesar notri: ovsene, ječmenove, ajdove.. Sama sem si potem dodajala sveže sadje, kokosovo moko, rozine, semena, med .. razne kombinacije, da ni postalo preveč monotono. Enkrat sem jih jedla z mlekom, enkrat z jogurtom, kefirjem, riževim napitkom…
Kateri je rjavi kruh? Misliš polnozrnat, ržen? Je ok, ampak odvisno od količin. Ta kruh je fajn, ker si dlje časa sit. Samo če si boš gor namazal nutello ali nabasal salamo in sir, nisi naredil nič ;=)
RIbe v konzervi, kolikor vem, so zelo fajn, ker imajo polno beljakovin in dobrih maščob. S tem, da ti ni treba popivnati vse olje s kruhom 😉
Koliko si sploh visok in težek? Očitno pri hujšanju je vedno vse odvisno 😛
Samo za info.. jaz sem v osmih mesecih shujšala za 1/3 svoje teže.. zdaj sem na 65 kg.. in to povsem zdravo in počasi.
Trenutno še ne želim delati na mišicah, zato mi je najbolj pomembno le da shujšam, ostalo pa še pride pozneje.
Uro pa pol kolesariti brez prestanka ni glih enostavno. Sam pri 40 minutah porabim 250-260 kalorij kar po mojem mišlenju ni malo. Vendar če je to res, da telo začne kuriti maščobe komaj po 40 minutah bi vendarle blo boljše malce podaljšati kolesarjenje tja do 55-60 minut ali? Jas se vedno bojim, da kak dan ali 2 nimam kardio treninga in tiste dneve mi ne uspe nič doseči glede hujšanja. Kaj pa recimo da poleg kolesarjenja delam še trebušnjake ker nekih uteži nimam doma? o fitnesu pa še ni govora.
V mislih sem imel bolj puding katerega kupim v trgovini. Ampak sem se odločil, da bom rajši prestavil na jogurte.. tam pa ni pomembno katera vrsta, ali pač?
Ja glede mlečnih izdelkov. Saj te stvari ne jem veliko, največ še čokolino ali čokolešnik(torej je ta vredu?).. mečni riž ali pa zdrob pa le enkrat na teden ali pa še to ne(včasih dodam malo kakava).. kakorkoli hvala, bom pazil pri teh izdelkih:)
Pri kornfleksu pa sem mislil one rumene(mislim da od koruze).. sicer pa nevem kaj vse vsebujejo.. niti ni pomembno saj to jem na 3 tedne mogoče enkrat, tako da ni tako pomembno.
Pri kruhu pa kateri kdaj.. pri količini pa seveda pazim..
Visok sem nekaj cm čez 170.. recimo da 172.. imam pa 66kg
Sam bi pa želel prit na okoli 62kg:)
66 kg na 172 cm se mi ne zdi dosti, še posebej ker imaš šele 17 let. Zakaj bi rad shujšal? Kakšna razlika bo, če boš imel 4 kg manj?
Pred kario treningi je dobro pojesti kaj polnozrnatega (kruh, riž, testenine) ter nekaj beljakovinskega (sir, jajce), po treningu spet beljakovine (skuta recimo), pa oreščke sem vedno tudi jedla.
Res, da to ni dosti, ampak bi vseeno rad sedaj shujšal, da bi pozneje lahko začel delati na trebušnih mišicah. Torej sedaj se želim predvsem znebiti maščob v telesu.
Hvala!:)
Lahko še prosim dobim odgovor na ono vprašanje, če bi bilo boljše 3-4x na teden Kardio trening ter 2x namesto dvigovanja uteži trebušnjaki ali skleci ter podobne vaje?
Hvala!
Ne strinjam se s tvojim mišljenjem, da bi se najprej rad znebim maščobe in šele nato začel delati na mišicah. To tvoje je tesno povezano in ne deluje tako, kot si ti očitno predstavljaš. Maščobe so rezerve kalorij, ki jih boš nujno potreboval za gradnjo mišic. Če bi začel graditi mišice, ko bi imel zelo malo maščobe, bi moral pojesti velike količine hrane. Pa ne govorim o resnem bildanju. Čim boš pridobil malo več mišic, ti bodo že same bolj kurile maščobe – tudi v mirovanju.
Septembra želim začeti dvigovati uteži (ne pretiravati, ampak samo za izoblikovanje postave) in mi je trener svetoval, naj ne izgubljam maščobe čez poletje, ker jo bom potrebovala za gradnjo mišic (sedaj imam 24% telesne maščobe). Ne pravim, da se maščoba pretvori v mišice, da se ne bo kdo obregnil ob to, ampak v maščobah so skladiščene kalorije, ki se jih nujno rabi, da se naredijo mišice.
Ko sem ti višje svetovala, da začni dvigovati uteži doma sem imela v mislih bolj uporabljanje lastne teže – sklece, počepi, trebušnjaki. Na Youtubu imaš ogromno ogromno vadb, moraš samo vpisati “workout abs for men” ali kaj podobnega, pa ne delaj samo na trebušnih mišicah, delaj na vseh mišicah (roke, noge, rit, hrbet), ker če ne končni rezultat ne bo zadovoljiv.
Po moje bi bilo dovolj, da bi izvajal 2x tedensko kardio trening po 1,5 ure in 2-3x tedensko vaje za moč (to je pravi izraz, ne vaje za gradnjo mišic). Preden se lotiš vaj za moč, ti svetujem, da si dobro prebereš na netu, kako izgleda dobra vaja (ogrevanje, vaje, raztegovanje).
Sedaj sem malce presenečen, ampak sem vesel tega. Bral sem na več forumih glede hujšanja ter mišic in so nekateri pisali, da se je najprej treba znebiti maščobe v telesu(ta naj bi mogel biti čim manjši) in šele takrat začeti delati na mišicah ker drugače se mišice ne prikažejo oz. se ne vidijo zaradi maščob. Zdaj koliko je to res, nevem. Zato sem se jaz pač odločil, da bi to tudi storil.
Tudi sam se zdaj nočem nevem kako nabiti, ampak samo toliko, da bi se vidlo in seveda za lepše telo.
Kje pa bi lahko preveril, koliko % maščobe imam v telesu? Kot sem že napisal, sem velik 172 imam pa 66kg. Torej tako veliko maščob verjetno nimam. Kako pa bom nato zgubil te maščobe katere imam sedaj v telesu? Bo kar sproti šlo dol ko bom delal vaje?
Vredu, pol pa ni problema če lahko delam te vaje namesto dvigovanj uteži kot npr. v fitnesu.
Bom pogledal glede vaj katere so najboljše in kako jih pravilno delati.
Mislim, da bom kar tako začel delati(seveda če je to velja kar si zgoraj napisala).
Ono pa bom še itak pogledal.
Najlepša hvala za odgovore 🙂