Pomoč pri izvidu
Ker je do kontrole, ko bom lahko vprašala zdravnika še kar nekaj časa, lepo prosim, če mi kdo lahko pomaga pri razumevanju izvida po operaciji črevesja:
Invazivni adenokarcinom, brez drugih oznak, makroskopsko ulcerozno infiltrativnega tioa, Ni ostankov polioa, prerašča muskularis proprijo in vrašča v perikolično maščevje. Rob tumorja ekspanziven in infiltritiven. Blaga zmerna peritumorska limfoidna infiltracija, ki zajema tudi površino seroze…..
pod stadij je pa pod Dukes obkrožen C in pod R obkrožen RO
Če ima kdo izkušnje s podobno hudo diagnozo ali kaj znanja o tem, bom hvaležna za vsako razlago. Iz vsega razumem samo to, da se mi slabo piše…….če sploh
Hvala
Helena
Glede na stadij in opravljeno operacijo še zdaleč ni potrebno obupavati.Na kratko-stadij Dukes C pomeni da je rak lahko sicer metastaziral v bližnje limfne žleze(zato invazivni adenokarcinom-žlezni rak),oznaka R0 pa pomeni da ni vidnih ostankov tumorja po operaciji.Skoraj zagotovo bo sicer sledilo še dodatno zdravljenje,kakšno vam bo najbolje povedal vaš onkolog,ki edini lahko določi optimalen način zdravljenja v vašem primeru(glede na predhodnje zdravljenje in sedanje izvide,ter morebitnimi dodatnimi preiskavami).Zato le pogumno naprej,skušajte čimbolj zaupati svojemu zdravniku,predvsem pa se ne bojte vpraševati(vem,da je včasih težko,ker si v danem trenutku preveč šokiran).Če ste vsaj malo borka po naravi,bi kar šel stavit,da si bomo leta 2019 lahko nazdravili vsaj prek foruma.Čimhitrejšo in lahko pot do ozdravitve želim!
Lep pozdrav
Skušek Peter
g. Peter
lepa hvala za vse napisano. Zanima me tudi, če ima kdo kakšne napotke v zvezi s prehrano. Ob opustnici iz bolnice sem dobila kratka navodila za lahko dieto, ki vključuje tudi dnevni obrok presne zelenjave in sadja. Ker mi svežo hrano vsi odsvetujejo (ker napenja) zaenkrat vse prekuhavam. Kakšne preverjene izkušnje bi bile zelo dobrodošle.
Hvala
Helena
Pri svežem sadju in zelenjavi je glede napenjanja dobro upoštevati nasvete presnojedcev: vedno jej na prazen želodec najprej kislo sadje (to so recimo pomaranče, jabolka, kivi,..), potem čez čas, vsaj po kakšni uri pavze pride na vrsto sladko sadje (recimo banane, kaki,..), in šele potem ostale jedi. Eno jabolko na prazen želodec je po mojih izkušnjah dosti lažje prebavljivo kot pa eno jabolko po obilnem kosilu. Tudi presno zelenjavo (pri nas je to ponavadi solata) bi bilo bolje jesti tako, kot jo je večina sveta, se pravi pred obrokom, ne pa šele po juhi zraven glavne jedi.
Sadje samo po sebi se prebavlja krajši čas kot kakšne kuhane jedi ali celo meso. In zato nastane huda zmeda v prebavilih, če naložiš nekaj sadja na kopico druge hrane, ki jo je treba dalj časa ‘obdelovati’. (To sem zdaj tako laično povzela, bolj učeno si te razlage lahko prebereš v kakšni knjigi o zdravi prehrani.)
Vsekakor pa začni po malem in boš sproti videla, kaj te bolj napenja in kaj ne toliko in če kakšne stvari morda sploh ne prenašaš.
Sicer se na tvojo bolezen nič ne spoznam, tako da kaj drugega ti ne morem svetovati. Ti pa želim veliko volje, optimizma, in da ti življenje čim prej začne lepo teči. Srečno!
Spoštovana gospa Helena.09!
Oglašam se zaradi tega,da Vam dam nekaj napotkov in hkrati vprašanj za razmislek.Zakaj ste na koncu napisala, da se vam slabo piše?Ali vam je kdorkoli dajal slabo napoved poteka vaše bolezni?Moram reči,da je v praksi precej drugače kot piše v knjigah in literaturi, namreč za nobenega bolnika nihče ne more napovedati,kako bo pri njem določen tumorski proces potekal.Rak je proces, maligni proces, in prognoza ni odvisna samo od tumorja samega, ampak bistveno je prognoza odločilna od bolnika samega-s tem imam v mislih imunski sistem, kako bo bolnik sposoben po domače povedano-se boriti proti tem procesu.
To sem sam videl v največji meri pri karcinomu dojk, številne bolnice po vsem svetu(ne samo pri nas) umirajo zaradi zgodnjega raka dojk(?), po drugi strani so številne bolnice ozdravljene od napredovalega raka dojk, kaj nam to da misliti?In če bi bil na vasem mestu jaz, verjemite,da se ne bi obremenjeval z izvidom.izvid je tak, kakršen pač je,to le narekuje bolj agresivno zdravljenje, nikakor pa ne poteka vase bolezni.Na potek bolezni vplivamo tudi sami že z razmišljanjem, kako bomo živeli naprej-ker misli hudo vplivajo na sam potek,čeprav nekateri tega nočejo razumeti oz.ne priznavajo,ker jih je strah priznati tega.
Ravno pri raku dojk je bilo znano že pred 15-imi leti,da tradicionalni napovedni dejavniki dejansko niso narekovali poteka bolezni(oprostite,ampak to je zelo smešno_če imas pozitivno eno bezgavko, imas 90% možnosti preživetja v petih letih, če pa dve pa ne vem-80%?)).Upam,da razumete,kaj imam v mislih.
Ko zboliš,je treba temeljito premisliti o tem,kajsi dejansko želiš-po domače povedano,ali želiš iti ali živeti in ozdraveti-doma sem imel primer raka in lahko rečem,da ti nekomu lahko daš najboljpša in super zdravila in še vedno ne bo v nikakršno pomoč, če se zadeva ne bo odviajal v človeku samem in potem vsi(ko je ponovitev) rečejo/rečemo: kako pa to???
Tole sem napisal bolj po domače,zaradi tega,da bi vsak razumel…
Napotek za naprej:sprejmite vse zdravljenje, ki vam je predlagano,ob tem pa si vzemite čas zate, kako boste življenje obogatili v naprej, da boste ozdravela.-v Sloveniji je velikm problem tudi to,da ljudje prevewč vidimo druge sotrpine, ki so pred nami zboleli za rakom, in so umrli, potem pa si vprogramiramo program,češ,mi bomo tudi šli,saj je on /ona tako ali tako šla…Po drugi strani pa poznam osebno ogromno primerov,ki so bili hudo odpisani, in so danes brez bolezni,tudi z zelo “slabimi” diagnozami,kot je naprimer multiformni glioblastom možganov lai karcinom pankreasa.Slabo ali dobro si mi sami v naši glavi okarakteriziramo-to mi je sedaj vse bolj jasno, ker na začetku sm bil bolj kot ne zmeden-spraseval sem se;kako pa to,pa tok dober izvid raka?!
Za branje priporočam(ne le za branje, za učenje življenja) knjige gospe Luise L.Hay:Življenje je tvoje in Moč je v tebi!
Premislite o mojih besedah in zagotavljam vam uspeh(poleg vsega zdravljenja, ki vam je predpisan, seveda,ker bolezen je sedaj treba zdraviti agresivno!).
Z lepimi pozdravi
MLADI ZDRAVNIK
Najlepša hvala, mladi zdravnik!
za vse kar ste lepega napisali. Iz srca verjamem, da je vse res, čeprav včasih malo kloneš, posebno na tak turoben dan, kot je današnji. Super je tudi vedeti, da je to razmišljanje “mladega zdravnika”, ki bo nekoč tudi manj mlad, pa še bolj izkušen, posebno sedaj, ko sem 10 dneh v bolnici videla zelo različne zdravnike in se ob kakšnem, ki me ob viziti sploh ni pogledal, tolažila, da je pač vseeno lahko strokoven in da so v vseh poklicih takšni in drugačni.
To, da se mi lahko slabo piše pa izhaja iz dodatnih ugotovitev na UZ, da so metastaze tudi na jetrih in čeprav direktno ni nihče rekel, sem videla v očeh, da to pač poslabšuje zadevo. Poleg tega vsi vemi, da ko se zadeva začne seliti naprej…
Hvala tudi za namig za branje. Rabim nekaj vzpodbudnega, čeprav sem v sebi že od začetka odločena, da tega gospoda s tremi črkami izselim.
Hvala
Helena