Pozdravljeni!
Stara sem 35 let in sem 2 leti nazaj s cr rodila tretjega otroka. Otrok imamo dovolj, tako da bi želela nazaj na svojo težo in izgled. Imam 65 kg (5 kg sem pridobila v zadnjem letu, ko sem pričela s službo – sedeče delo) in 165 cm. Moj največji problem je trebuh (kot najbrž pri večini žensk). Težava pa je, da mi je po treh nosečnostih ostala težava in sicer povečana diastaza. Meri cca 4 prste. Zaradi tega delanje trebušnjakov ni priporočljivo, ker se zadeva baje lahko poslabša, ne izboljša. Želela bi shujšati 10 kg (časovno mi ni pomembno v kolikerm času, ker to delam zase), ampak sploh ne vem, kako naj se zadeve lotim. Vem, da je pomembna prehrana, pa gibanje, pa še marsikaj. Na hrani delam (sicer počasi, ker sem brezupen sladkosned), rekreacija mi tudi ne leži preveč (čeprav so že samo 3 otroci kar precejšnja rekreacija, pa 3 nadstropna hiša). Ni pa samo želja po izgubi kg, želela bi lep trebuh (kot včasih). Kako trebušne mišice ojačat brez trebušnjakov? To sploh gre? Oz kaj naj naredim? Za kakršnikoli nasvet bom zelo hvaležna. Lep pozdrav.
Pozdravljena AnDy
Povej nam, kako trenutno izgleda:
– tvoji trenutni dnevni obroki (2-3 variante vsakega obroka)
– tvoja trenutna tedenska aktvinost
– gibanje tvojih kg v zadnjih 6 tednih
Kar se vadbe in carskega reza tiče..
Po 2 letih so vsa tkiva dodobra zaceljena, tako da ni nobenih ovir, da ne bi začela trenirati. So pa vaje pri diastazi rectus abdominis- a drugačne kot pri normalnem treningu.
Tukaj boš našla 12-tedenski brezplačni program treninga za ojačanje trebušnih mišichttp://breakingmuscle.com/sites/default/files/attachments/diastasisrecticyclepdf.pdf
Zavedaj pa se, da ti ta program sam po sebi ne bo pomagal shujšati- urediti boš morala predvsem prehrano, pri čemer ti bomo lažje pomagali, ko nam boš napisala zgornje informacije.
V tej temi imaš malo opisano, kako postopati pri diastazi:
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Zavedam se, da je prvi problem prehrana in ravno tukaj je najtežje začeti, predvsem kar se tiče manj sladkega in več sadja in zelenjave (nisem namreč preveč zelenjavna in sadna oseba). No tudi pri aktivnosti je težava, ker enostavno ne najdem časa, da bi se posvetila sama sebi. Delam na tem.
Kar se tiče mojih obrokov…zajtrk…čez teden: kak rogljiček ali kos kruha ali pa krožnik čokolešnika, med vikendom po navadi tople sendviče ali navadne sendviče ali kaj mlečnega (gris, mlečni riž), kosilo…meso (piščanec ali puran) s kakšno prilogo (krompir, testenine), včasih tudi solata (cca 2x na teden), večerja…kruh s čim namazan (pašteta, maslo, med – to je opcija tudi za zajtrke med vikendom), hrenovke, pica, kaj mlečnega…to je kar se tiče glavnih obrokov, vmes pa rada posežem po čem sladkem (čokolada ali kakšni čokoladni keksi ali pa tortica).
Vadba zadnje čase (od aprila, ko sem si pri vadbi nategnila/poškodovala mišico na nogi in me še vedno boli): je ni, razen tekanje po hiši, če to šteje.
Kg v zadnjih 6 tednih: rekla bi + 1-2 kg. Zagotovo pa lahko rečem, da v roku enega leta ene +6 kg.
LP, Andreja