pomoč bezgavke
Živjo
Na vratu tipam neboleče bezgavke od 1 do 2cm, ker na njih nisem bila pozorna ne vem koliko časa so že take. Ali je to normalna velikost? Kako velike so bezgavke pri limfomu?
Kako velike bezgavke ste pa vi imeli ko ste se se odločili da je potreben obisk zdravnika?
Ali se da punkcija bezgavke opraviti kje samoplačniško?
Prosim za čim več mnenj ker sem čisto prestrašena.
Lep dan
Tako velike bezgavke so lahko posledica številnih zadev, lahko tudi limfoma. Brez panike. Svetujem ti, da greš čim prej k splošnemu zdravniku in pokažeš. Čim prej zato, ker je vedno dobro, da se vsaka bolezen začne zdraviti v začetku, pa naj gre za raka ali pa kaj drugega, nenevarnega.
Punkcije ne vem, da bi jih kje delali samoplačniško, namreč, če je indikacija, ti zadevo naredijo takoj na OI. Napotnico za nadaljne preiskave pa ti izda osebni zdravnik. Svtovala bi ti edino, da se ne pustiš kar tako hitro odgnati. Če bo zdravnica predvidevala, da je stvar za antibiotike, OK, pojej eno dozo in če ne bo bolje, zahtevaj punkcijo. Skratka, pridi zadevam do dna, da te ne bo skrbelo.
Moje bezgavke so bile povečane v medplučju (mediastinum) in so se “spremenile” v tumor velik 11×8 cm. No, pa sem se lepo pozdravila. 🙂
Sporoči, kako si opravila.
Kot se spominajm še iz čakalnice na OI, so limfomske bezgavke pred začetkom zdravljenja ponavadi kar precej velike. Če povem po kmečko, sem največkrat videla, da so bile velike tudi kot češplje. Vendar to sem lahko opazila le pri tistih, ki so imeli povečane na vratu.
Zelo pomembno pri vsem skupaj je, ali ti rastejo ali so enako velike. Pri lifmomu navadno hitro oz. zelo opazno rastejo.
Morda je smiselno, da počakaš in se opazuješ. Če bodo rasle, pojdi takoj nazaj k zdranviku. Če mirujejo ali gredo celo “nazaj”, je vse ok.