Oreščki res vsebujejo veliko maščob (posledično kalorij), vendar so te maščobe kvalitetne in se jih vsekakor ne splača odpisati.
Najprej se moraš vprašati, kaj je tvoj cilj, Lačni.
– Če želiš izgubljati telesno težo, potem moraš biti previden na količino vnesenih kalorij. Ker so oreščki kalorično bogati, si moraš odmeriti porcijo.
– Če želiš ohranjati trenutno težo, potem je lahko oreščkov malo več – odvisno od vnosa ostalih kačlorij.
– Če želiš pridobivati telesno/ mišično maso, potem jih lahko ješ več, saj potrebuješ določen kalorični presežek
Po mojem ima vse takole za mimogrede, naj bo sladko ali slano, veliko kalorij in je odvisno zgolj in samo od količine.
Jaz imam trenutno za potrebo po slanem pripravljene neke grisine iz pire, ki nimajo začuda dodanega sladkorja, ampak sto gramov ima kljub vsemu 430 kalorij … Po drugi strani imam pa škatlo odprto že od sredine prejšnjega tedna in je notri še pol grisinov. So pa z zelišči in zato zelo okusni, niti jih ne morem ne vem koliko pojesti.
Druga stvar so pa neki bio smokiji z zelišči, ki imajo na sto gramov 400 kalorij. Sto gramov je cela vrečka in tega sigurno ne moreš pojesti naenkrat.
Oboje kupljeno v hoferju (pa nočem delat reklame, ampak kar se tiče raznih bio ali polnozrnatih zadev, imajo kar nekaj izbire po znosnih cenah, medtem ko so ti prigrizki v kakih specializiranih trgovinah sigurno dvakrat dražji).
Recimo, da to vrečo smokijev razdeliš na štiri dele, je to sto kalorij, kar takole zvečer za pred TV ni tako huda reč.
Da bi z oreški zaužil samo sto kalorij, bi jih smel pojesti 20 gramov … to ti je okoli 20 komadov oreškov oziroma dobesedno ena pest.
Kar se tiče nabiranja maščobnih oblog imaš (skoraj) prav pravakava.
Najbolj pomemben dejavnik, ki določa o tem, ali bomo pridobivali ali izgubljali telesno težo, je količina zaužitih kalorij.
Dejansko obstajajo diete s čokolado ali pa ameriški “twinkie diet”, kjer so ljudje dokumentirano izgubili telesno težo, čeprav so se prehranjevali izključno s sladkarijami.
V čemu je potem fora..
Fora je v temu, da naš cilj NI IZGUBA TELESNE TEŽE, temveč IZGUBA TELESNE MAŠČOBE!
Ljudje na “twinkie diet” so morda res na tehtnici izgubili nekaj kg, vendar to večinoma ni bila maščoba, ampak pusto tkivo in mišična masa. To je najslabše, kar se ti lahko zgodi, saj temu v 99% sledi t.i. jo-jo efekt.
Da bi izgubljali telesno maščobo, se ne moremo osredotočati le na KOLIČINO KALORIJ, ampak moramo upoštevati še en dejavnik: RAZMERJE MAKRONUTRIENTOV!
Razmerje makronutrientov bo določalo, ali bomo izgubljali/ pridobivali mišice oz. maščobo.
Torej ni vseeno, ali jemo 20g oreščkov, ki so hranljivi, vsebujejo zdrave maščobe, vlaknine, vitamine in minerale (vse snovi, ki jih telo potrebuje za optimalno delovanje), ali pa isto količino kalorij dobimo iz “bio-smokijev”, ki vsebujejo predelane, prazne in za telo popolnoma neuporabne kalorije, ki se shranijo neposredno v maščobo.
Ampak tukaj smo na forumu Hujšanje … kjer nas ima večina probleme tudi ali predvsem s KOLIČINAMI.
Pripravila sem si 20 mandljev in jih pozobala, ampak to dejansko ni nič, ko te prime želja po tem, da bi nekaj prigriznil, ne želja po tem, da bi v telo vnesel nekaj vrhunskega.
Podoben šmetn je s sladkarijami. Itak bi bilo željo po sladkem najbolje potešiti s sadjem, ampak za to moraš biti ali karakter ali pa doživeti pošten premik v glavi. A ni potem bolje, da začneš kupovati oz. sam peči bolj kakovostne sladice, piškote, v katerih je manj raznih škodljivih snovi, pa boljša moka, maščoba itd?
(No, pri meni se je problem z večino oreškov uredil sam od sebe, ker jih moram previdno dozirati, sicer mi naredijo slabo v želodcu.)
Za to je najboljša rešitev, da “pregrešne hrane” nimamo doma.
Ko impulz pride, je zelo močan in se mu je težko upreti. Vendar pa le redko traja dovolj dolgo, da se oblečemo, usedemo v avto in odpeljemo v trgovino.
Če ni na dosegu rok, potem posežemo po alternativah.
Obstajajo pa tudi “triki”, kako nadzorovati impulze lakote, o katerih sem pisal v enem od prejšnjih objav.