pomoč
Moja hčerka bo stara eno leto. Uspešno sva se dojili do pred štirinajstimi dnevi. Zaradi moje bolezni – zdravila, ki niso primerna za doječe matere je nisem dojila. Pred tem sva se dojili od 1-6x na dan-noč. Sedaj je šla tudi v jaslice. Tam se ne more prilagoditi-veliko joka, ne spi,…
Zdravila sem nehala jemati in sem jo skušala spet dojiti vendar me je ugriznila in ni hotela pustiti bradavice. Ne vem ali se je že sama odstavila ali pa jo moti ker nimam dosti mleka- ne teče kot iz kozarčka.
Prosim za nasvet, rada bi jo še dojila nekaj mesecev, če bi v vrtcu zbolela in bi ji to lahko pomagalo.
Kliko časa potrebuje telo, da prečisti strupene snovi-zdravilo iz telesa ?
Hvala za nasvet!
Draga mamica,
verjetno vam je zelo težko, saj ste zaradi zdravstvenih razlogov morali prenehati z dojenjem, obenem pa je šla deklica še v jasli, kar je bilo verjetno res vse skupaj naekrat preveč za malega otroka in vas. Zavedajte se, da ne zavrača vas ali vašega mleka ampak se NE ZNA več dojiti pri prsih.
Za bolj natančen odgovor o tem, koliko časa je potrebno, da se zdravilo izloči iz vašega telesa bi predvsem potrebovala podatek, katera zdravila ste jemali, kako dolgo in zakaj. Če ne želite, da bo javno objavljeno tukaj zakaj in kaj ste jemali, vašega vnosa pač ne bom potrdila ali se lahko pogovoriva tudi preko elektronske pošte.
Relaktacija?
Možno je, da je vaša deklica že pozabila, kako se doji. Poznam mamico, ki je bila v podobni situaciji, ko je morala prekiniti z dojenjem pri otrokovih 13. mesecih za en mesec. Medtem je mleko črpala, le toliko, da je obdržala mlečnost. Ko je poskušala z dojenjem – pa se na njeno žalost otrok ni znal in hotel več dojiti. Problem sva reševali tako, da je v prehodnem obdobju poskušala z dojenjem z NASTAVKI. Tako je otrok sesal kot pri steklenički, toda materino mleko iz prsi. Ponoči je otroka vedno pristavljala k prsim, ker je ugotovila, da ponoči otrok v zaspanosti lepše sesa. Sčasoma sta prišla nazaj na dojenje.
Če bo deklica še vedno kategorično zavračala dojenje, bi morda lahko poskusili tudi tako, da mleko izčrpate in ji ga ponudite iz kozarčka. Tako bo vseeno uživala prednosti in zaščito materinega mleka.
Ker želite nadaljevati z dojenjem, se bo morala vaša deklica ponovno naučiti sesanja pri dojkah. Začnite lahko postopoma, tako, da ji namesto dude za sesanje ponudite svoj čisti prst. Otrok naj ga ima globoko v ustecih (le toliko, da se mu ne “dviguje”) in naj ga sesa. Ker je prst bolj podoben bradavici (koža, vonj, trdo-mehko, voljno tkivo), jo z učenjem sesanja postopoma lahko privajate nazaj na sesanje pri prsih. Še vedno ji lahko pred vsako stekleničko ponudite svoje prsi. Še posebej pazite, da bo pravilno pristavljena, da bodo njena usteca zaobjela kar največ bradavične areole in da bo bradavica globoko v ustecih.
Zelo pomeben je tudi čas vajine bližine, telesnega in očesnega kontakta, tako da jo veliko nosite in cartajte.
Če je potrebno, pripenjam povezave o tem, kako postopno preiti s stekleničke nazaj na dojenje in kako ponovno vzpostaviti relaktacijo:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248
Zavedajte se, da dojenje še ni izgubljeno in upam, da vam bo z malo truda in dobre volje dojenje tudi uspelo. Držim pesti za vaju!