Pomirjevala
Pozdravljeni!
Končno sem zaradi težav s koncentracijo poiskala pomoč. Zdravnik me je poslušal, malo spraševal, nato pa vprašal, če želim pomirjevala, če sama mislim, da bi mi to pomagalo. Na tako vprašanje sem pomirjevala odklonila. Če on, ki je strokovnjak, ne ve, ali bi bilo to dobro, kako naj vem jaz!? V glavnem, zdaj mi je malo žal, mogoče bi pa vseeno kaj pomagalo. Ali imajo pomirjevala lahko kakšne stranske učinke, če jih jemlješ kar tako – za poskus?
Koliko časa bi jih morala jemati, da bi se pokazalo, ali pomagajo ali ne?
Res vam bom hvaležna za odgovor, da bi se laže odločila.
Sandra
Spoštovana Sandra,
uporaba pomirjeval je smiselna zoper nenadne pojave strahu, tesnobe ali panike, vendar čimkrajši čas in čimmanj pogosto, saj je možno da povzročijo zasvojenost.
Ritalina , s katerim zdravimo hiperktivnost in motnje koncentracije pri otrocih, se po naši doktrini za lajšanje motenj koncentracije pri odraslih ne uporablja,saj obstaja prevelika možnost zlorabe, zdravilo namreč sodi k mamilom.Za vaše potrebe bodo zadoščale vaje za koncentracijo in spomin, ki jih je izdalo društvo za srce in ožilje.
Ker bodo tudi meni rabile, sem za začetek tole našla:
http://med.over.net/za_bolnike/zdravo_zivljenje/clanki/nasveti/miselna_telovadba.php
Zdravilo lahko torej jemljejo samo otroci. V redu. Ampak tudi ti otroci enkrat odrastejo – kaj se pa potem zgodi z njimi? Vem, da hiperaktivnost dostikrat z leti izzveni, ampak to je tako samo vidni del mpp. Kolikor vem, mpp ni ozdravljiva in najbrž ne mine kar z enega dneva na drugega samo zato, ker je človek postal polnoleten (ali kjerkoli je že meja). Tem otrokom je bila diagnoza uradno postavljena, torej so gotovo tudi kot odrasli upravičeni do kakšne terapije in zdravil.
Ali pa se morajo morda lepo znajti, kot vedo in znajo?
Zanima me pa tudi, če v Sloveniji psihiatri ali psihologi pri odraslih sploh postavljajo diagnozo mpp, še posebej mpp BREZ hiperaktivnosti in kako jo zdravijo?
Najlepša hvala (obljubljam, da je to moj zadnji post)!
Sandra
p.s.:Saj menda niste resno mislili, da bi seštevanje 6+5 in preverjanje, če je AA enako AA, v resnici pomagalo? Res ne vem, zakaj me ljudje takoj, ko omenim motnje koncentracije, smatrajo za idiota. Moj iq je pravzaprav zelo visok, to je po mojem tudi edino, kar me je vsa leta reševalo.
Spoštovana Sandra,
če mpp pri odraslih ni nadaljevanje enakih težav iz otroštva( pri teh se enaka terapija nadaljuje) , in se pojavi nanadno, je treba najprej poskušati ugotoviti bolezenski substrat, pa naj bo ta psihološki ali organski .S ciljanimi psihološkimi testi je mogoče objektivno ovrednotiti obsežnost motnje, včasih celo nakazati mesto funkcionalne ali materialne možganske okvare.V okvir širše diagnostike spadajo podroben psihiatrični in nevrološki pregled , ki vključuje tudi EEG, in CT ob posebnih indikacijah še endokrinološki preglede / predvsem ocena funkcije ščitnice/Bolezenskih vzrokov oz. stanj, ki pri odraslem povzročajo motnje pozornosti je preveč, da bi lahko tu vse našteli n. pr.ekspanzivni tumorji, Alzheimerjeva bolezen, afektivna psihoza med najbolj urgentnimi,zato se morate s psihiatrom neposredno srečati, da bo lahko presodil potrebni obseg diagnostike, saj če bo možno vašo težavo enoznačno opredeliti že z razgovorom, bo morda zadoščal le del opisane diagnostične procedure.Motnje pozornosti so psihatrična kategorija, zato je za njihovo obravnavo usposobljen vsak psihiater, ki bo k sodelovanju povabil zdravnike drugih strok šele, ko bo v svoji stroki izčrpal vse možnosti.O doktrinarnem vprašanju terapije s psihostimulansi pri odrasli populaciji sem že pisal nedavno.