Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Pomanjkanje železa

Pomanjkanje železa

Sin sicer že skoraj 15 let star je kategoriziran športnik in ima večje težave s pomanjkanjem železa že dlje časa.

Od novembra, ko smo ponovno ugotovili ponovno grozno pomanjkanje že dodajamo železo in je železo v krvi po enem mesecu prešlo v normalno stanje, feritina pa je imel 15, sedaj po dveh mesecih je na 19. Le-tega so mu namerili na pregledu za športnike in predpisali ponovno kontrolo čez mesec dni.

V tem času normalno trenira in se udeležuje tekmovanj vendar med tekmovanji pogosto pade v neko fazo nemoči ki jo prebrodi z sladkorjem. Po tekmi pa se slabo počuti še dlje časa in potrebuje počitek.

Rada bi nasvet kaj lahko poleg dodajanja železa in vnosa s hrano lahko še storimo? Več trenerjev nam je izrazilo začudenje, da ga ne poskušajo spravit na normalni nivo s kako močnejšo dozo železa. Je sploh zares možno kako močnejše apliciranje železa in ali je smiselno (ker ne vemo kako hitro se le-ta izrabi)?

Hvala za pomoč.

 

 

V zadnjih letih opažamo, da se poskušajo sicer za pediatre in subspecialiste hematologe normalni izvidi krvi v smislu normalnega železa in tudi feritina, še izboljšati v cilju boljše telesne zmogljivosti. Trenutno sicer na slo9venskem tržišču ni dobiti železovih prirpavkov oz. se dobijo s prekinitvami dobave, ne razumem pa siljenje in predlaganja pripravkov s strani ljudi, ki o tem nimajo potrebnega znanja. Da nekdo dobi železov prirpavek intravensko, je potrebna res slabokrvnost. Ne pa popravljanje normalnih izvidov. Svetujem, da se športnika napoti v dietno posvetovalnico, kjer bo dobil potrebna navodila in nasvete.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close