Pomagajte-nasvet
Imam problem ! Poročena sva že 10 let in imava 3 prkrasne otroke. Že nekaj let se nama dogaja da moj mož ne doživi orgazma z mano ampak po mojem orgazmu sam na roke. Od začetka me to ni motilo , ker sem pač mislila da se boji da bom zanosila (takoj po tretjem otroku sem imela splav in sva bila oba zelo prizadeta a žal četrti ne bi- nebi zmogli). Potem pa sem začela jemati tabletke , to pa se je nadaljevalo. Zdaj pa že kakšen mesec njegov ud postane mehek kar med sexom . Normalno kot vsaka ženska sem tudi jaz pomislila da ga ne privlačim . O tej temi noče govoriti , kadar jo jaz začnem se razburi , jaz bi nama rada pomagala. Drugače je pozoren mož in mu zaupam . Mislim pa da ima problem , ki bi ga morala skupaj rešiti , Kajne ?
Spolnost je izraz odnosa do sveta skozi telesno govorico in je obenem tudi prostor kjer se odigravajo tudi težki in zapleteni boji. Gre za globoko zavezanost, občutje zlitja, ki ga partnerja doživljata v medsebojni intimi, kjer se zlijeta drug z drugim in kjer doživljata, da med njima ni razmejitev ampak, da sta v polnosti postala eno, da sta nerazdružna in da si v vsem pripadata. Umankanja globinskega vzgiba prvilačnosti in strasti pa vas je privedelo v osameljnost in samoobtoževanje in nenazadnje tudi v pravo poplavo čustev krivde, tesnobe in strahu. Ranljivost ki jo odpira spolnost je pri vas že preveč nevarna da se čustveno odprete drug drugemu. Vi kot ženska globoko v sebi nosite željo po tem, da bi moški poskrbel za vas, vas zavaroval in zaščitil in ravno te najgloblje želje so se v vašem odnosu v spolnosti izkazale za nemogoče, ko vašega partnerja ni ob vas na kakršen koli način. Vam spolnost predstavlja iskanje, predajo in izpolnitev. Tako ob partnerju, ki tega ni sposoben postane spolnost področje ki je onstran kontrole, tako kot nekoč, ko je bilo za vašega moža nemogoče nadzorovati starše in predvsem njihovo izpolnitev njegovih najbolj primarnih otroških potreb in želja. V spolnosti se ob vašem možu srečate z vprašanjem bega, ki za vašega moža predstavlja izognitev potrebi po drugemu. Njegovo samozadovoljevanje vi občutite kot njegovo govorico: ˝˝Kdo te potrebuje? Lahko se vzburim in zadovoljim in reguliram svoje želje neodnisno od tvoje pripravljenost.˝˝ Pritisk, ki žene masturbacijo je anksioznost, razreševanje občutij ranljivosti. Tu se odnos razvrednoti, saj ni več stika, ki pa je predpogoj vsakega odnosa in je masturbacija uporabljena kot orodje za vzpostavitev svoje samozadostnosti. Ta pobeg je tveganje pri iskanju odnosov, pobeg v izoliranostjo. Vse to sicer prinaša zadovoljitev vendar je ta zadovoljitev daleč od intime in pristnega odnosa. Vi ostajate v tem globoko ranjena, saj vas muči občutje, da so vaše potrebe nekaj nesprejemljivega, kar vam mož, ko vas zavrača z masturbacijo nenehno potrjuje. Občuja zavrženosti, odrinjenosti, zanemarjenosti, popolne praznine in nekoristnosti se v vas samo povečuje. Pri tem je pomembno vedeti, da se kljub močni bolečini podzavesto odigravajo neizpolnjene potrebe iz zgodnjega otroštva z veliko željo,da bi se sedaj razrešila. Iz tega razloga bi vam in vašemu partnerju priporočila vključitev v partnersko terpaijo v enem izmed naših centrov (Frančiškanski družinski inštitut, Družinski center Kairos, Zakonski in družinski Inštitut Krog v Kranju, Družinski center Mir v Mariboru in Zakonski in družinski Inštitut Novo mesto). Želim vam, da bi v globoki ranljenosti odkrila drug v drugem sogovornika.
Lep pozdrav in vse dobro!
Romana Žitko spec. Zakonske in družinske terapije
Zakonski in družinski Inštitut Novo mesto
Kapiteljska ulica 2
8000 Novo mesto