Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija polžev vsadek

polžev vsadek

Spoštovani,

pred letom in pol sem bil operiran zaradi švanoma na slušnem živcu. Po operaciji sem zaradi prerezanega slušnega živca ostal brez sluha na desnem ušesu. Takšnemu stanju sem se delno privadil ter mu prilagodil svoje življenje in delo. Vsekakor pa za pripravo na delo porabim bistveno več časa, med delom pa imam veliko več težav, kot jih imajo normalno slišeči.

Danes sem na spletu zasledil, da je sluh mogoče delno povrniti s pomočjo polževega vsadka. Prebrano me je vsekakor navdušilo in navdalo z novim upanjem, vendar žal nisem razbral, če zadeva pride v poštev tudi za ljudi s prerezanim slušnim živcem. Moj poklic namreč zahteva stalno verbalno komunikacijo, vsak “komunikacijski šum” pa predstavlja možnost za nepotreben zaplet. Zato bi že delna povrnitev sluha na obe ušesi močno olajšala moje delo.

Mi lahko predlagate, kam naj se obrnem, da pridobim osnovne informacije o tem, če je za moj primer kakšna rešitev? Bojim se namreč, da bi v primeru, da od svojega zdravnika dobim napotnico za ORL in počakam na vrsto za redni pregled, preteklo preveč dragocenega časa.

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za sleherno informacijo in Vas lepo pozdravljam,
Mitja

Spoštovani,

žal za vas polžkov vsadek (PV) ne pride v poštev. PV nadomesti le okvarjeno notranje uho – čutilni organ -polžka, pogoj je delujoč slušni živec. Vstavljamo ga le obojestransko gluhim, ki jim slušna aparata ne omogočata komunikacije.

V primeru obojestranske okvare slušnega živca je možen vsadek v možgansko deblo – v slušna jedra. Ta operacija je zelo zahtevna, pri nas ni bila še nikoli izvedena. Možgansko deblo je tudi mesto, ki vzdržuje življenjske funkcije, in zato zelo zahtevno za operacijo. Tudi slušna zaznava s takim vsadkom je vprašljiva (morda le zaznava zvokov in ne razpoznava).

Želim vam še naprej veliko uspehov pri delu in privajanje na “razmere”.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close