polovični delovni čas
Imam hčerko z miotonično distrofijo, njen razvoj je zelo počasen, prognoza pa negotova. Sedaj, v starosti 13 mesecev sedi, vendar še ne stabilno. Obiskujeva 2x tedensko fizioterapijo, v kratkem bomo pričeli z logopedom, verjetno delovno terapijo… Zaradi tega, ker potrebuje več nege, bom delala polovični delovni čas. Ali mogoče veste, ali mi pripada kakšna posebna pravica (npr. povračilo za izgubljeni dohodek) ali pa lahko uveljavljam samo pravico do polovičnega delovnega časa kot vsi drugi starši?
Najlepša hvala za vaš odgovor.
S.
Svetlana,
imate dodatek za nego? V kolikor imate priznan “višji” dodatek za nego, si lahko uredite tudi status družinskega pomočnika (oz. dobite nadomstilo za izgubljen dohodek). Nadomestilo lahko koristite v celoti ali le v delu (npr. 4 ure dela, ostalo pa nadomstilo).
Upam, da sem va odgovorila na vprašanje – če ne me še vprašajte.
Lep podzrav in lep dan, Petra
Jaz imam za otroka višji dodatek in sem dala vlogo za delno plačilo.
In potem sem dobila pošto s CSD, da naj se oglasim na razgovor. Tam pa zaslišanje s strani socialne delavke. K sreči me je že prej otrokova zdravnica opozorila na to, tako, da sem bila malo pripravljena.
Potem sem pa po ca. 3 tednih dobila pozitivni odgovor.
Svetlana,
seveda lahko daste vlogo za povračilo izgubljenega dohodka, ampak glede na situacijo in kriterije, boste na vlogo dobili negativen odgovor.
Kriteriji za nadomestilo so podobni kriterijem za dodelitev »višjega dodatka za nego.
Nekaj informacij boste izvedeli tukaj:
Obrnite pa se tudi na otrokovega zdravnika – tistega, ki je diagnozo distrofija tudi določil.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Na CSD dobiš obrazec, ali si ga preprosto sprintaš iz interneta.
Priložiš zdravniško dokumentacijo, ki ne sme biti starejša kot pol leta, potem te pokličejo na pogovor na CSD, ali te obiščejo na domu, da napišejo socialno poročilo in to je to. Potem pa čakaš, ali ti odobrijo ali ne!
Čeprav je prvi pogoj višji dodatek za nego, vsaj tako so meni rekli na CSD.
Evo, še obrazec!
http://www.csd-lj-siska.si/pdf/obrazec-N-2.pdf
Jaz sem tudi dala vlogo za izgubljen dohodek (delo po 4 ure) pa so mi zavrnili. Otrok ima traheostomo, je hipoton, je na respiratorju (občasno) pa še en kup drugih stvari. Vse skupaj pa so mi zavrnili.
Sedaj pa ne vem kaj naj naredim. Kakšne so še druge možnosti?
1,
nadomestilo ni povezano z vašim statusom , ampak s statusom otroka. – Torej je vseeno ali ste zaposleni ali brezposelni.
Lep pozdrav in lep dan, Petra