Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Polivanje?

Polivanje?

Spoštovani,
imam 2 meseca in pol staro hčerko. Poliva (skozi usta in včasih nos) že ves čas, kakšen dan malo več, kakšen dan malo manj, kakšen dan polije takoj po hrani, kdaj pa tudi še uro po hranjenju. V zadnjem mesecu tudi opažam, da se ji vsebina želodčka dviguje gor, ona pa to požira dol…včasih se ji tako dvigne da kar vidiš, kako ji pride vsebina v usta, nato pa požre dol. Velikokrat zato tudi kolca ali pa se ji tako zaleti, da ne pride do sape, takrat se vsi zelo ustrašimo, in jo je treba obrniti okoli. Zadnjih nekaj noči pa se zbuja zelo pogosto – prvi del spanca je v redu, spi 4 ure, nato pa se zbuja na eno uro. Preden se zbudi je v posteljici vsa nemirna, opleta z rokicami in nogicami, jamra, včasih ji tudi kaj vsebine pride ven. Pomirim jo lahko z dojenjem. Danes ponoči sem opazila, da ima po polivanju izredno kisel vonj iz ust. Je morda možno, da jo matra kislina? Kaj lahko naredimo? Prebrala sem že v drugi temi, da moram vzglavje bolj dvigniti (trenutno je spodaj zgolj brisača), tudi po hranjenju jo imam dvignjeno ponoči še vsaj 15minut. Naj povem še, da so pleničke polulane in pokakane (za slednje se včasih kar namatra, a odvaja blato vsak 2x na dan – sedaj je gorčične barve, je pa imela tudi zelo zeleno blato, sedaj pa sem že en mesec brez uživanja mlečnih izdelkov in je barvo morda pripisati temu?). Zadnje čase opažam tudi, da je vsebina, ki se ji dvigne, sicer zelo redko, pa vendar – sluzasta, tako in noska kot iz ust, vendar menim, da prehlajena ni. Tudi čez dan je dobre volje. Še podatki o teži: porodna: 3080g, odpustna: 2810, dan po prihodu domov: 2770, 1.posvetovalnica pri 5t: 3585, tehtanje v 2.mesecu: 4650g. Aha pa še to, rodila sem v 36t1d, s carskim rezom zaradi nožne vstave (doma mi je odtekla voda).
Najlepša hvala za vaš odgovor in čas

Po opisu gre za polivanje, seveda gre za kislo vsebino, saj je želodčna kislina močno kisla. Dokler otrok dobro napreduje in je brez drugih težav (jok v začetku hranjenja, zavračanje hranjenja, slabše pridobivanje na teži), svetujemo protirefluksne ukrepe (dvignjeno vzglčavje za 30°, samo malce podložiti je premalo), s čimer sprostimo pritisk na mišico zapiralko med požiralnikom in želodcem in zmanjšamo število kislih refluksov iz želodca v požiralnik. Svetujemo pokončen položaj po hranjenju ter dobro podiranje kupčkov.
Če ukrepi ne zadoščajo, svetujemo nedojenemu otroku formulo AR (antirefluksna), ki v želodcu zgosti vsebino in na ta način zmanjša število kislih epizod.
V primeru težav, bolečin, joka, zavračanja hranjenja je potreben obisk pri zdravniku.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za vaš odgovor. Vas smem še vprašati, kaj pa pomeni, ko vsebina pride ven sluzasta, kot pišem zgoraj …
Hvala in lep pozdrav

Je mešanica izločkov dihal in prebavil, je nespecifičen znak.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close