Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija polip v maksilarnem sinusu

polip v maksilarnem sinusu

Pozdravljeni, CT preiskava mi je pokazala polip v maksilarnem sinusu in upam, da bi mi lahko kdo povedal kaj več o takih polipih in njihovi odstranitvi. Trenutno malo psihiram glede tega posega, kar je na splošno moja navada. Sem pa res hvaležna za ORL forum tukaj, res smo lahko vsi veseli, da imamo tako spletno stran, kjer se lahko posvetujemo in pomirimo svoje skrbi.

Torej, polip oz. “polipoidna sprememba”, kot je napisano v CT izvidu, je v levem maksilarnem sinusu. Ima premer 24 mm. Ne vem, ali je ta premer 24 mm vzrok za skrb. Moram reči, da misel, da imam v glavi polip v velikosti češnje hrustavke, ni prijetna. In kot je običajno danes, je tu še strah pred možnostjo rakovih sprememb. Domnevam, da bi se kaj takega videlo že na CT-ju, bom pa vesela, ko bom dobila tudi rezultate biopsije.

Glede odstranitve pa je moja osebna zdravnica omenila, da bo mogoče treba trepanirati. Ali je pri takih odstranitvah res potrebno tudi trepanirati oz. ali se to pogosto opravlja? Ali bi bila to trepanaža zoba ali druge kosti obraza? Slišala sem, da je take polipe možno odstraniti tudi lasersko. Ali kdo kaj ve o tem (cena, kje se to lahko opravi…)?

Iskrena hvala za vsak odgovor in lep dan vsem bralcem/piscem na ORL temah!

Pozdravljeni vsi! Imam 24-mm veliko polipoidno tvorbo v maksilarnem sinusu. Zanima me, ali je to razlog za skrb ali pa je odstranitev takega polipa že rutinska operacija? Ali kdo ve, kje bi se to dalo odstraniti z laserjem?

Najlepša hvala za odgovor in vse vašo delo na forumu.

Spoštovani,

hvala za vaše pohvale. Ponavadi takih cist ali polipov sploh ne odstranjujemo in nas tudi ne skrbijo, če le ne zapirajo ustja sinusa. To se vidi na slikah, ki jih mora pogledati ORL specialist. Ob tem vam bo tudi naredil endoskopijo nosu.

večje ciste ali polipe, ki delajo težave (pritisk, bolečina, gnojen izcedek itd.), se odstrani endoskopsko skozi nos.
Trepanacije čeljustnega sinusa so iz zgodovine.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close