Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina polinevropatija

polinevropatija

Pozdravljeni!
Prosila bi za čimveč informacij o polinevropatiji. Taka je namreč diagnoza nevrologa, ki je pregledal mamo po ginekološki operaciji. Moja mama, ki ima 82 let, po ginekološki operaciji maja letos, ki jo je sicer v redu prestala, ne more več hoditi. Že prej so jo zelo bolele noge, na koži je imela rdeče izpuščaje, ki so jo zelo boleli, vendar je lahko normalno hodila. Tri dni po operaciji pa ni več čutila stopal, tako da lahko zdaj hodi samo ob opori. V nogah čuti pekoče bolečine (kot da bi ji kdo pritisnil na kožo žarečo žarnico), pri hoji jo kljuva v stopalih. Bolita jo tudi obe dlani. Za lajsanje bolečin jemlje Lekadol, vendar so bolecine tako neznosne, da zaradi njih ne more spati, in tudi sicer jo zelo utrudijo.
Prosim za nasvet, kako bi ji lahko pomagala (mazila, kopeli, masaža?). Lep pozdrav.

Polinevropatija pomeni dobesedno: splošne bolezenske spremembe na perifernih živcih, to so živci, ki oživčujejo predvsem gibala. Vzroki so različni: od zastrupitev (npr. kronični alkoholizem), do pomanjkanja vitaminov zaradi slabše resorbcije iz želodca (pomanjkanje vitamina B12). Odgovor na to mora dati nevrolog, ki je vašo mamo preiskal. Ker so težave vezane na ginekološko operacijo, je možno, da gre za kakšen patološki proces na hrbtenici – pritisk na večji sklop živčevja. Težave, ki se pojavljajo so parestezije (motnje občutka, mravljinčenje, pekoče ali druge bolečine, “gluhost”) in motnje motorike – težave pri hoji (petelinja hoja).

Zdravljenje je vezano na odpravo vzroka, če pa vzroka ne najdemo, je zdravljenje lahko zgolj simptomatsko: sredstva proti bolečinam in sredstva proti otekanju, vitamini ipd.

New Report

Close