Najdi forum

Pozdravljeni,
prebrala sem zadnji post in moram napisati nekaj besed kar se tiče pokopališč za naše otroke.
Trenutno imamo urejena dva spominska parka. Eden je v Ljubljani – Park zvončkov in drugi je v Mariboru – Polje belih vrtnic.

V Postojni se stvari že premikajo na bolje. Prenavljali in obnavljali bodo pokopališče in s tem tudi skupni grob za naše otročke. Imajo posluh za naše želje, tudi porodnišnica nam je obljubila sodelovanje. Sama sem bila na tem grobu in moram povedati, da tudi ni urejen zato pa se trudimo sedaj s skupnimi močmi. Dogovarajmo se že o načrtu in izbiri projektanta.

Projekt društva Solzice v tem letu je…. obnoviti in narediti pokopališča v vseh večjih mestih.
Vendar kot pri vsaki stvari tudi tukaj ne gre brez zapletov.Trenutno se pogovarjamo o organizacijskih stvareh ( prevozi, pokopi ….) ne bi naštevala, ker so to krute raelnosti in kot povsod so vmes finančna vprašanja.

Prosimo Vas, če nam pomagate in nam poveste, kako je urejeno in ali je sploh urejeno kakšno mesto na vaših pokopališčih. Zanimajo nas mesta, kjer so porodnišnice. (najprej)

Dragi starši, veliko,veliko moči in poguma,
Petra

Draga Petra,pri nas v Izoli so samo individualni grobovi.Toda,če se sprehodiš po izolskem pokopališču,boš zasledila ogromno belih križev in nagrobnikov.Pri nas tega sploh ni urejeno,čeprav na zelo majhno število porodov,je veliko umrlih otrok.Ne obtožujem,ampak takšna je kruta realnost.Tudi pri nas bi bilo lepo,da bi se kaj uredilo glede tega,toda…….Želim ti veliko sreče pri ustvarjanju tvojega projekta.
lp D.

D.Kričej,
hvala, tudi v porodnišnici so pokazali zanimanje… delamo… vsekakor vsaka informacija zelo dobrodošla,
LP ,Petra

Pozdravljena Petra,

pridružujem se D. -jinemu postu.
V Izoli je žal, prepotrebno tako pokopališče, saj so grobki razkropljeni povsod.

To so pokopi, na katere človek niti pomsli ne, zato gotovo ne razmišlja o vnaprej zakupljeni družinski grobnici ali pdb.
Po vsem, kar mora družina dati skozi, so take situacije zagotovo odveč.
Sami smo doživeli negodovanje “sosedov”, ko smo ji izbrali najbolj primeren grobek med ponujenimi.
Ko čas mineva in bolečina potihoma preide iz neznosne v znosno, se nam porajajo vsa mogoča vprašanja, med njimi tudi to, ali smo se prav odločili.

V primeru skupne grobnice ima človek občutek, da otrok ni nikoli sam. Nekako ti je laže pri srcu, ko veš, da je v krogu malih angelčkov.
Grobnica mora biti blizu domačega kraja.

Pozitivno sem presenečena nad tem, da so v bolnišnici pripravljeni sodelovati.

Hvala za tvoj trud!
Če lahko kako pomagamo, sporoči.

Srečno!

A.M.

lepo je, da ste se odločili urejati te stvari, čeprav se zdi, da razen nam, žalujočim staršem, nobenemu ni posebej mar.
jaz sem o kranjskem pokopališču že pisala, naj dodam, da so tam zaposleni dejali, da grob ni urejen zato, ker kranjska občina ni dala dovolj denarja. meni pa se zdi, da za nekaj metrov novih robnikov in žakelj trave res ni treba veliko sredstev. ampak kot sem že rekla: mar je le nam.
hvala, ker si prizadevate za rešitev teh težav, sporočite, če lahko kako pomagamo.
v mislih z vsemi žalostnimi in žalujočimi, tanja

A.M,bi te prosila,če mi lahko pošlješ privat mail.Te ima nekaj nujno v vezi s tem vprašat.Hvala!
lp D.

Hvala za Vaše poste.

Ja, če je komu mar razen nam…mislim, da v zadnjem letu, ko smo začeli govoriti tudi javno o izgubah tako malih otrok smo že marsikaj spremenili… tudi v porodnišnicah. Seveda ne gre vse naenkrat in na hitro.
Potreben je čas, potreben pogum …. mislim, da smo na dobri poti.In z malimi koraki pridemo tudi do večjih. 🙂
Kar se tiče denarja za urejevanje pokopališč – pa čeprav gre le za robnike je res, da mora občina vnaprej predvideti strošek. Res pa je tudi, da poskušamo v kraju, kjer bi želeli urediti spominski park poiskati donatorje. Res bi lahko v nekaterih krajih bolj prisluhnili …vendar vsepovsod je birokracija – takšna in drugačna.

Naj Vam ob tej priliki še napišem, da smo v petek sodelovali na 5.kongresu zdravstvene nege in babništva.Predstavljali smo referat z naslovom: Sočutno spremljanje žalujočih družin ob smrti otroka med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu.
Odziv je bil vvelik, dvorana je bila polna…

Možno pa bo prebrati tudi rezultate ankete žalujočih staršev.

Za danes vas lepo pozdravljami in vam želim čimveč sončka v Vaša srca,
Petra

zdravo!

jaz pa imam izkušnjo z novomeškim pokopališčem. Tam posebnega mesta nimajo urejenega, vendar so grobki naših angelčkov skupaj, tako da kar se tega tiče je ok. Imam pa eno pripombo glede označitve teh grobkov v porodnišnici nm. Ko sem rodila našega Maja, sem dobila na izbiro 3 možnosti: a) skupen grob v Ločni v nm, b) pokop v družinskem grobu, c) upepelitev in posip po parku zvončkov v lj. Odločiti se je bilo treba (pre) hitro in izbrala sem možnost a. Lahko si predstavljate, kako sem bila presenečena, ko sva s partnerjem ugotovila, da skupni grob pravzaprav ni ena velika plošča z imeni angelčkov, ampak samo posebno mesto na pokopališču, kjer je več grobkov v isti vrsti. ne vem na koga naj se obrnem, da bi predlagal v porodnišnici nm, malo bolj jasno izraženo možnost pokopa v skupni grob, da ne bi bila še katera mamica tako presenečena, kot sem bila jaz.
Drugače pa Petra, hvala, ker se tako trudiš da nam bo vsem lažje in tpleje pri srcu!

veliko uspehov in velik sončen objem, vsem!

Lili

New Report

Close