Pogumno naprej!
Pozdravljene (i),
Rada bi nagovorila vse sodelujoče na tem forumu in vam res čestitala za vaš pogum, ki ga pokažete, ko upate vsaj zapisati tako težko izkušnjo in na ta način poiskati prvo pomoč (in vsaj tako premagati sram in občutke krive, ki te po taki izkušnji neizbežno zaznamuje).
Spolna zloraba v kakršni koli obliki je res izkušnja, ki te za vedno zaznamuje, ki ti življenje obrne na glavo. Zato še bolj čestitam vsem tistim, ki ste to že »predelale«, ki ste se uspele izviti iz tega krča in normalno zaživeti. In verjamem, da boste tudi ostale, ki ste upale vsaj na tem forumu izraziti, kaj se vam je zgodilo, znale poskrbeti zase in poiskati pomoč (če bo potrebno).
Ker zloraba je dejansko nekaj, kar človeka najbolj poniža in rani – ni globljega ponižanja in občutka sramu in gnusa, kot ti ga pusti spolno nasilje v kakršni koli obliki. In potem ne veš, ali je s tabo kaj narobe, s svetom, ki je tako vesel in se obnaša, kot da je vse normalno, ali je mogoče vendarle kaj narobe s človekom, ki ti je storil gorje…
In tisto, kar je najhuje, je izgubljeno zaupanje – do moških, žensk ali pa kar do vseh. Se lahko še kdaj počutiš varen? Lahko še komu zaupaš? Lahko novemu partnerju poveš za staro zkušnjo?
In potem pride še depresija, panični napadi, različne bolezni … Pa težave v odnosih, ki so v najslabšem primeru lahko spet zlorabljajoči na enak ali podoben način … Pa strah, da se bo mojemu otroku to tudi zgodilo. In še kup posledic, ki jih naštevate obiskovalke tega foruma, se lahko “nalepi” na eno tako izkušnjo, ki še ni čisto predelana.
V veliko sporočilih sem naletela na vprašanje, kam se lahko obrnem po pomoč, da bom lahko še kdaj normalno živela, ne mislila na to, imela spoštljive odnose do ljudi, predvsem pa ljubeč in varen odnos z mojim partnerjem. Kje je kdo, ki me bo podprl pri tem? Ki me ne bo obsodil? Ki bo absolutno verjel, da sem nedolžna in čista, pa četudi je nekdo po meni zlival ves svoj gnus in sram? Ki me bo spodbudil, da bom mogoče tudi šla in prijavila zlorabo?
Če si med tistimi, ki iščejo tovrstno pomoč, potem se lahko obrneš tudi na centre, ki izvajajo zakonsko in družinsko terapijo, kjer delajo tudi terapevti, usposobljeni za delo z žrtvami zlorab – Ljubljana (Kairos), Maribor (Družinski center Mir), Ptuj (Zakonski družinski center Midva) , Kamnik (Center za družinsko terapijo Kamnik), Novo mesto (Zakonski in družinski inštitut Novo mesto), Celje (Bližina), Kranj (Inštitut Krog), Sveta Gora, Izola (Odnos) …
Vse dobro vam želim in veliko poguma še naprej!
Anica