Pogosto odvajanje
Pozdravljene, sem mamica 10 mesečnika, preventivno na dieti urtika 3, 3 mes. že uvajava gosto hrano, bolj s silo kot veseljem. Tehtava 7.100 g, velika 71 cm, PT 2950 g. Že 3 mes. imava enako težo, z rahlimi vzponi in padci. Skrbi me, ker moj otroček zelo veliko kaka, po vsakem obroku, pa še kdaj vmes. Blato je normalno, dojen je še cca. 3 dnevno. Blato je gosto. Zaradi slabokrvnosti jemljeva Legofer, pijeva rdečo peso, korenjček, meso je 1 x dnevno, ostale obroke zelenjavo in sadje. Skrbi me….. premišljujem o celiakiji. Starejši otrok je alergik.
Prosim za nasvet, vaše izkušnje, mnenje.
Hvala in srečno!
Pozdravljena!
Ne razumem, kdo od vaju jemlje Legofer (zaradi slabokrvnosti) otrok ali mamica. Kako dolgo jemljete in kašni so rezultati. Na kakšni ste preventivni dijeti in kdo Vam jo predpisal oz. čemu.
Legofer je zdravilo za zdravljenje slabokrvnosti, žal, večkrat ga osebe zavračajo zaradi okusa. Obstajajo tudi razni dodatki k prehrani za povečanje vsebine železa v krvi, eden od njih je liofilizirani matični mleček z dodatkom dvovalentnega železa in gozdnih sadežev, ki se priporoča celo otrokom od dva meseca starosti.
Če je otrok atopik, gre prej verjetno za kako alergijo, kot pa za celijakijo.
Moja hči je imela samo prebavne znake (napenjanje, krče, pogosto odvajanje, kasneje že tudi redne driske in steatorejo – “brezbarvno blato”, penasto blato). Po klinični sliki in anamnezi je bila tipičen celijakaš, a so ji na srečo dokazali le kup alergij s katerimi se ob strogi dieti uspešno spopadamo.
Tvoj sin verjetno “instinktivno” zavrača hrano, ki mu ne paše, zato je bolj neješč lahkokategornik. Prav tako je pomanjkanje železa lahko posledica porušene sluznice v prebavilih zaradi pogostega odvajanja in zaradi reakcije sluznice na alergene – to lahko pripelje celo do laktozne intolerance – neprenašanja mleka.
Kolikor mi je znano, dieta Urtika 3 ne izključuje jajca, ki je kar pogost povzročitelj alergij s podobnimi znaki, kot jih ti naštevaš. Jajce je skrito v veliko pekovskih izdelkih (kruhi, žemlje, rogljički,…) in še kje! Iz izkušnje vem, da smo tudi mi sumili “te žitne izdelke” kriv je bil pa jajčni lecitin v njih (E322).
No toliko za razmislek. Želim vam, da čim prej ugotovite vzrok.
To, da urtika III ne izključuje jajc eksplicitno, ni pomembno. Če je otrok na jajce alergičen, se ga mora izogibati vedno. Urtika III je nadaljevanje diete po npr. poslabšanju, za znane alergene pa vedno velja, da se jih izogibamo.
Je pa res, da je potrebno prebrati droben tisk in se lecitin skriva v mnogih izdelkih.
Nočka
Tanč
Živjo,
kot že sama dobro veš so naši atopiki bolj “manekenske” postave… lahko te potolažim s statistiko moje Eme (rojena 22.5.2000, PT 2460 g, TT 48 cm), 20.11.01 6700 g in 67 cm, (6 mes)
19.01.01 7270 g,
26.2.01 7570 g in 69 cm,
11.4.01 7750 g in 71 cm,
9.5.01 pa 7450 g in 72 cm….
Naši pikci slabo pridobivajo na teži, zato so pa bolj trmasti in vzdržljivi. Svetujem ti da mu preveč ne vsiljuješ hrane (jaz sem Emo hranila tudi v hojci, ko je divjala po stanovanju 🙂 in narediš hranjenje zabavno kakor se le da…
Tudi naša Ema je hodila tudi trikrat na dan kakat, dokler ji nisem začela dajati Prolife kapsul (3 mesečna kura), sedaj pa ga jemljeva vsakič ob antibiotiku in pa cca. 5 dni v mesecu.
Upam da se kaj slišiva pa vidimo, pa ne glej črnogledo 😉
lp, T & E
Pozdravljena, TT!
Se dostikrat spomnim na vaju… Hvala ti za vzpodbudo. Z malim nam gre kar dobro, kar se vidnih alergij tiče, na Asa sva se tudi navadila, le da škrtariva z zadnjo škatlo.
Kakšne kapsule jemljeta, jaz jih ne poznam, mu pa dajem Linex, pa ni nič drugače, kaka tudi do 6 x na dan ali še pogosteje.
Oglasita se kaj z Emo, sploh sedaj, ko je tako vreme, smo doma.
Bomo veseli.
Pozdravček!