pogosti podoji
Lep pozdrav!
Ko že misliš, da ti gre vse lepo in da stvari obvladaš se spet nekje ustavi. In tako se spet obračam na vas. Moja pikica je sedaj stara 4,5 mesecev. Na vašem forumu sem zasledila, da bi naj uvajali hrano šele okrog 6 meseca in v skladu s tem podatkom sem se tudi jaz odločila, da se bova tudi midve še naprej samo dojili Sedaj pa vprašanje. Že skoraj teden dni se naša malčica doji pogosteje kot se je prej, neglede na to ali je noč ali dan. Mleka imam dovolj, zobki ji še ne rastejo, bolani nismo in ni bilo nekih sprememb v našem življenju, ki bi lahko povzročile povečanje podojev. Sedenja se šele učimo (ob upori nam že kar gre), koordinacijo roke-usta mislim,da že kar obvlada saj vse kar ji damo v roke konča v ustih. Sama pobrat nap. hrane pa še ne bi znala. Ko nas vidi jesti gleda z zanimanjem in včasih pravimo, da nam šteje grižljaje. V blatu občasno še opazim neprebavljeno mleko. Ko ji z žličko damo zdravilo (železo) usta v glavnem že sama odpre, čeprav ni dobrega okusa. Za refleks izplazenja jezička pa nisem sigurna, ker nimam čisto predstave kako to izgleda, če ga nima več. Sedaj ne vem čemu ta sprememba. Tašča in prijateljica me prepričujejo, da bi morala začeti z uvajanjem goste hrane. Kaj mislite vi o tem? Kaj bi lahko bil vzrok takšnemu povečanju podojev?
Za odgovor se vam v naprej lepo zahvaljujem in se vam zahvaljujem za vašo strpnost ob ponavljajočih težavah nas začetnikov
Spoštovana Tinica!
Ja seveda ,bližnji svetovalci”(ki seveda želijo vse dobro) so že na pohodu. “Treba bo začeti s tapravo hrano” to so pogosti stavki s katerimi se srečamo mame tja v otrokov šesti mesec ali še prej .
Iz svoje izkušnje lahko povem, da do sedmega meseca tudi slučajno ni maral hrane po žlički. Res je pri dobrih petih mesecih so bili podoji (podnevi in ponoči) pogostejši in mislim, da ravno zaradi poskoka v rasti. Okrog šestega meseca sem začela poizkušati s prvo trdo hrano(prekuhano jabolko, riž zabeljen z mojim mlekom…)a so prav vse te pripravljene dobrote ostale na krožniku do sedmega meseca in še čez. Enostavno ni znal drugega kot jeziček potisnit ven , se pačil in davil. Seveda se je zaradi pogostih podojev naredilo še več mleka in kmalu je bilo spet dovolj za več ur, pa tudi spoznavanje okolice je bilo še bolj zanimivo.
Zagotovo boš opazila kdaj je otrok pripravljen na gosto hrano.
Lep pozdrav
Draga Tinica,
res je, ni nujno, da je povečano dojenje vaše hčerke edini znak, da je že godna za gosto hrano. Seveda pa nam je novodobnim materam težko, ker se novejša priporočila o uvajanju goste hrane po dopolnjenem 6. mesecu otrokove starosti (WHO izvaja to priporočilo uradno že od maja 2000 – torej tudi ni najnovejše) razlikujejo od priporočil, katere so upoštevale naše matere v neki drugi generaciji. In še dandanes lahko preberemo (pravkar tudi v eni od od starševskih revij), da naj otroci začnejo z gosto hrano po 4. mesecu in nato že v podnaslovu navajajo, da je uvajanje goste hrane po 6. mesecu lahko precej težje. Zakaj le? Če je otrok zrel za gosto hrano, bo zagotovo jedel.
Refleks izplazenja jezička? Dojenčki ki sesajo pri prsih ali po steklenički ob tem, ko odprejo usta položijo jeziček navzdol in naprej, tako da je pripravljen od spodaj zaobjeti dojko ali cucelj. Dojenčki ta refleks postopoma izgubljajo. Dojenček, kateremu ponudimo hrano po žlički in nato z jezičkom poriva žličko ven, tega refleksa še ni izgubil. Mamice, ki so začele s hranjenjem pred 6. mesecem pravijo, da dojenčki porivajo žličko ven iz ust in jih morajo kar na silo nahraniti oz. da veliko hrane, ki je bila že ustih poleti ven.
Vzrokov za povečano število podojev je lahko več, od poskokov v rasti, zobenja, prehlada (ki jih vi izključujete) do tega, da otrok zelo intenzivno raziskuje zunanji svet in potrebuje dojenje bolj za tolažbo in varnost, žeje (v vročini tega poletja) ali celo pre/hitrega tempa življenja v vaši družini. Se je v tem tednu zgodilo kaj pomembnega, kar je razburkalo vaše družinsko življenje, ste bili zelo zaposleni, ste morda začeli hoditi na telovadbo (daljša ločitev otroka in matere), morebiti na predavanja ali izpite, ste imeli ta teden nenavadno divji tempo življenja, ste bili v hrupnem nakupovalnem centru, itd….? Razmislite in poskušajte poiskati najprej še drge morebitne vzroke. Seveda pa je tudi možno, da so nekateri otroci prej zreli za gosto hrano, toda velika večina zagotovo ne pred 6. mesecem.
p.s. moja mami me je še pri mojem tretjem otroku kar naprej zelo agresivno in intenzivno prepričevala, da sem slaba mati, ker ne dam dojenčku jesti. Kot zgled mi je navajala sestrično, ki je rodila nekaj dni za menoj in je njena deklica pri treh mesecih že veselo jedla sarme in pila kravje mleko. Huh. No, prejšnji teden pa je mami poslušala oddajo na radiu, kjer je zdravnica pediatrinja odgovarjala na vprašanja staršev in ko je ta zdravnica svetovala začetek goste hrane po 6. mesecu starosti in odsvetovala ravje mleko najmanj eno leto ali še bolje do drugega leta, mi je šele priznala, da sem pa imela prav. Seveda – zdravnici je bolj verjela, kot meni, kar sem ji trobila že dobra 4 leta – huh tipično.