Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pogoste angine

Pogoste angine

Pozdravljeni!
Hčerka (23 let) je kot otrok imela težave s pogostimi vnetji srednjega ušesa, zaradi česar so mi svetovali odstranitev žrelnice (pri 3 letih). Za odstranitev se nismo odločili, proti koncu osnovne šole so se tudi vnetja pojavljala manj pogosto. Vendar so se v srednji šoli začele pojavljati angine (2-3 na leto), kar se pri hčerki nadaljuje tudi sedaj. Toda v zadnjem letu se je stanje še poslabšalo in tako ima trenutno že 5-tič letos angino, s tem da je to tretjič od začetka junija (torej 3-tič v 2 mesecih). Najprej je dobila antibiotik Amoksiklav 2×1000 mg – 1 teden po koncu jemanja se je angina ponovila; nato ji je zdravnica predpisala Sumamed, ki ji je zelo hitro pomagal in bila je “zdrava” cca 1 mesec, pred 2 dnevi pa se je spet zbudila z vročino (38 st.C) in gnojnim grlom-zdravnica ji je predpisala Ospen 1,5 mio. Običajno se zdravi z Ospenom, lani je celo naredila nekakšno kuro – 14 dni Ospen 1,5 mio in potem je bil mir pred angino cca. 4-5 mesecev. Sicer ji nikoli niso vzeli brisa, ker je “baje” vedno tako očitna angina (beli čepki na mandljih, povečani mandlji, pordelo žrelo, boleče požiranje, visoka vročina, splošna utrujenost, glavobol…)
Osebna zdravnica je namignila, da bi bilo mogoče bolje odstraniti mandlje-vendar je hkrati opozorila, da mandlji vseeno predstavljajo obrambno linijo.
Prosim vas, da mi napišete vaše mnenje kot ORL specialista, kajti menim, da tako pogoste angine škodijo še bolj, kot odstranitev mandljev. Prav tako jemanje antibiotika ne koristi telesu-sploh, ker je hčerka nagnjene tudi k pogostim driskam in ima sindrom preobčutljivega črevesa.
Že vnaprej hvala za odgovor
Suzana

Jaz bi se odločil za operacijo, pravilno razmišljate. Je pa če ena možnost brez operacije. Izbrani zdravnik naj vam predpiše Bronchomunal, to je zdravilo, ki poviša imunost. Če še po tej kuri je bo bolje pa je prav gotovo smiselna odstranitev mandljev.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close