Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija pogosta vnetja ušes

pogosta vnetja ušes

Lepo pozdravljeni.

Moj sin je star 3 leta in ima pogosto vneta ušesa, do sedaj je imel mogoče že 10-krat. Samo v prvi polovici julija 2x. Antibiotik Amoksiklav, ki ga je največkrat jemal, mu ne pomaga več (očitno so bakterije nanj že odporne). Prejšnji mesec smo ga peljali na ORL, kjer je specialist opravil pregled in nam izdal napotnico za avdiologa – pregled imamo januarja. Videl ni nič posebnega, vprašal je kako malček govori in glede na to, da ga razumemo predvsem čalni družine, je predlagal da bi opravili pregled sluha, čeprav je verjetno ok (sliši vsak šum, tudi doma ga “testiramo”, šepetamo… sliši vse). Potem je rekel, da če se bodo vnetja še naprej ponavljala, bodo kirurško ukrepali – verjetno z odstranitvijo žrelnice. Tukaj pa se pojavlja vprašanje: ali je možno, da je žrelnica res povečana, kjub temu da nima drugih značilnih simptomov (normalno diha skozi nos, nikoli ne smrči…)? Je pogosto vnetje ušes zadosten razlog za odstranitev žrelnice, ali pa se v tem primeru odločite za drugačen poseg? Naj omenim še to: decembra 2010 je prejel 1. dozo cepiva proti pnevmokoknim okužbam, ko pa bi moral prejet 2. cepivo, je rekla pediatrinja, da naj malo počakamo, ker je bil nek problem glede tega cepiva (dva otroka v tujini sta umrla) in da nam bo povedala, ko bo zdravniška zbornica potrdila da je s cepivom vse ok. In tako je ostalo do danes… Zanima me, ali je smiselno dati 2. dozo ali pa je že prepozno in bi morali cepiti znova “od začetka”?

Hvala za vaš čas in lep pozdrav,
zaskrbljena mamica

Spoštovana mamica!
Mislim , da sta ob zdravnika pravilno razmišljala in ukrepala!
Nerazumljiv govor pomeni, da tudi otrok tako sliši…in pogosta vnetja ušes so tudi tipični znak za povečno žrelnico.
Kar zaupajte presoji zdravnikov, odstranitev žrelnice je minimalen poseg, pomaga pa zelo!
Za imunizacijo sam priporočam Bronhomunal, glede cepiva, ki ga omenjate pa le počakajte.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,

sin star 6.5 let je v zadnjih 2.5 mesecih prebolel 4 x vnetje ušes, sicer je bil do sedaj zdrav. Dobili smo napotnico za ORL, zanima me kaj lahko pričakujemo.

Hvala in lep pozdrav
Polona

Ob pregledu vam bo zdravnik lahko povedal veliko več in z večjo zanesljivostjo, kot bi to lahko ugibal jaz ..
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni!
Nocem nobenemu nasprotovat, ampak nasi petletnici so novembra lani odstranili zrelnico predvsem zaradi slabsega sluha, imela pa je tud vnetja uses ampak ne tako pogosto, na leto 1-2 krat! Po operaciji pa ima zdaj pogostejsa vnetja! Konc januarja prvo, drugo 14.4. in danes 26.4. ze tretjic! Tako ds jaz predvidevam da je odstranitev zrelnice bila opravljena po nepotrbnem! Se slabse je vse skupaj!!! Nevem zakaj je to tako!? Kaj lahko naredim sama, ali konc koncev zdravniki, da se to nebi tako pogisto dogahalo! Nisem strojovnjak, vendar mislim, da to tako nebi smelo bit!! Kaj menite?
Lep pozdrav S

Načelno naj bi operacija žrelnice preprečila vnetja ušes. Z vami se seveda strinjam in vam zato priporočam, da ponovno obiščete ORL ambulanto. Verjamem, da se bo našla rešitev! Morda so ostali še veliko mandlji, ki tako kot žrelnica lahko ovirajo prehod skozi nos – ali otrok lahko diha skozi nos med spanjem?

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,

tudi mi imamo ta trenutek že peto vnetje ušes od meseca januarja 2013. Sin je star 18 mesecev, hodi v vrtec.
Diha normalno, smrči ne. Par mesecev nazaj smo imeli pregled pri ORL na Metelkovi, kjer je otologinja zaznala le vnet sluhovod (dobil je kremo Canesten). Žrelnica naj bi bila srednje velika, sliši dobro, brez drugih posebnosti.

Trikrat smo imeli Hiconcil, enkrat Amoksiklav (nazadnje ga je nehal jemati 30.4., včeraj pa zopet vnetje ušes in spet drug antibiotik). Vedno je imel gnojno vnetje ušes, včeraj pa močno pordel levi bobnič brez izcedka.
Dobili smo zopet napotnico za ORL (na vrsto pridemo šele 21.6.).

Menite, da bi bilo smiselno, da pregled opravim že prej, pri dr. Belšak Borisu (zasebni otolog) – na vrsto bi prišla že v ponedeljek?
Kaj bi bil lahko vzrok takšnim ponavljajočim se vnetjem ušes in kdaj sploh odtsranite (pri kateri starosti otroka) žrelnico?

Hvala lepa za Vaš odgovor.

Lp,
Maja

Spoštovana!
Menim, da je čas, da obiščete ORL specialista, lahko tudi dr. Belšaka. Vaš otrok je kar primerne starosti za op., se mi zdi , da bo kar potrebna.
Za boljše razumevanje vam pripenjam še naslednji tekst:
Vnetje ušes vedno izvira iz žrela. Ušesa so povezana z žrelom s cevkami, ki se imenujejo Eustahijeve tube. Te omogočajo, da se ušesa zračijo.
Velika žrelnica (leži globoko za nosom) in veliki mandlji mašijo tube in tako motijo in preprečujejo zračenje ušes. Posledično v ušesih zastaja tekočina, ki se lahko zagnoji zaradi bakterij iz žrela.
Velika žrelnica in veliki mandlji pa tudi ovirajo ali celo onemogočajo dihanje skozi nos. Nos pa je zelo pomemben saj vdihani zrak vlaži, ga ogreje in očisti! Dihanje skozi usta je zato ‘slabo dihanje’ – neogret, neočiščen in suh zrak povzroča obolenja pljuč (pljučnice, bronhitis, subglotisni laringitis (lajajoč kašelj)), žrela (angine) in tudi ušes.
Ovirano dihanje zaradi povečane žrelnice in mandljev povzroča tudi smrčanje in včasih tudi zastoje dihanja.
Žrelnico in povečane mandlje je torej potrebno odstraniti, da se preprečijo vnetja ušes (in s tem okvara sluha), da se olajša dihanje in, da se vzpostavi dihanje po naravni poti in s tem prepreči obolenja dihalne poti v celoti.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spoštovani,
hčerka je marca bila stara 2 leti.
Od lani do januarja letos je imela 9x vnetje ušes, zmeraj zdravljeno z antibiotiki (Hiconcil, Amoksiklav, Zinnat,…).
Poleti 2012 smo “izvedli” tudi Bronhomunal terapijo.
Bili pri specialistu na ORL, dr. Žigeru, vzrok-povečana žrelnica, je podal predlog za cepljenje proti pnevmokoku.

Februarja letos je dobila prvo dozo cepiva proti pnevmokoku, 5.5. pa drugo dozo. Od januarja pa vse do 21.5. NI imela nobenega vnetja, jaz sem bila čist presrečna, bila je 3x nahodna, vendar nič ni vdarilo na ušeska.

Od 21.5. pa takole:
brez laboratorija, dobila Hiconcil + kapljice Ciloxan. 27.5. kontrola, je bilo vse ok.
30.5. ponovno vnetje, laboratorij, bakterijsko, Zinnat + Ciloxan. 5.6. kontrola, vse ok.

8.6. pri dežurnemu brez laboratorija, Amoksiklav.
11.6. ponoven obisk pri dr.Žiger, izda napotnico za odstranitev žrelnice, na ORL MB čakalna doba 8 mesecev, dodal Ibuprofen.
ker je mala po 5 dneh jemanja AB v petek, 14.6. zajokala, da jo boli uho, sva šli na kontrolo k P. Je dala v laboratorij, NI bilo bakterijsko, dajati sem ji začela Ciloxan in povečala Ibuprofen na max. (3x / dan 3/4 žličke) in klub vsemu nadaljevala z jemanjem Amoksiklava.
19.6. sma po 10ih dneh jemanja Amoksiklava šli na kontrolo, je bilo boljše, vendar še ne čisto. Nadaljevali z Maxitrol kapljicami in še dalje Ibuprofen.
Danes, 24.6., ponovna kontrola,citiram “FEJST vneti OBE uhici”, je takoj za antibiotik. Sem se kar v ordinaciji zjokala.

Jutri je praznik, v sredo se odpravim nazaj k dr. Žigeru.
Ali lahko zahtevam NUJEN pregled na ORL? Ali še bolje, NUJNO odstranitev žrelnice? Se vam zdi to normalno, da se več kot en mesec vnetje ne pozdravi?

Kaj menite vi, ali bi lahko bil vzrok tudi alergija?

Resnično Vas lepo prosim za hiter odgovor, jaz sem čist obupana. Dobesedno imam občutek, da otroka samo drogiram. Sploh ko prebereš v navodilih Ibuprofena, da če po 5ih dneh ni izboljšanja, nazaj k zdravniku, jaz ji pa ga dajem že 14 dni… Kako vsa ta “zdravila” vplivajo na njene ostale organe, sploh raje ne razmišljam 🙁

Lep pozdrav,
Polona Petrushov

Spoštovana zaskrbljena mamica!
Vaša zgodba je kar ‘tipična’. Vnetje ušes pri otrocih povzroča predvsem slaba prezračenost srednjih ušes, osnovni razlog pa so pogosti infekti (predvsem otrok v vrtcih).
Ukrepati je potrebno torej proti infektom – to ste storila, oz. vaši zdravniki (antibiotik,ki ga včasih še prehitro napišejo in cepljenje) – drugo (ali prvo) kar pa je bolj važno pa je, da omogočite prezračevanje srednjih ušes. Za slednje so v prvih dneh prehlade ali ob začetku bolečin v ušesih dovolj že kapljice za nos (operil P za otroke, 2-3 dni 2-3 dnevno). Teh v predpisani terapiji pri vaši hčerki nisem zasledil…Kasneje se z istim namenom (ohranitev prezračevanja) odstrani tudi žrelnica in ev.tudi veliki mandlji. Zelo redko je vzrok alergija in v tem primeru so smiselna tudi zdravila proti alergiji.
Glede zdravljenja bolečine menim, da jo je potrebno zdrviti predvsem z ohranjanjem prezračenosti ušes (glej zgoraj) le redko pa so potrebna zdravila proti bolečinam, vsaj tako ‘moćna’ kot Brufen se mi ne zdijo potrebna.
Torej, do operacije žrelnice, ki jo čakate in je glede na vaš opis prav gotovo potrebna, ob prvih znakih vnetja ušes (ki najpogosteje ni bakterijski ampak virusni!) vkapajte deklici Operil P kapljice v nos (leže na hrbtu) in po možnost naj po kapljicah pihne v zatisnjen nos (v ta namen je koristen pripomoček Otovent balon, ki ga dobite vlekarnah).
Da boste vse napisano lažje razumela si preberite še naslednji dodatek:

Vnetje ušes vedno izvira iz žrela. Ušesa so povezana z žrelom s cevkami, ki se imenujejo Eustahijeve tube. Te omogočajo, da se ušesa zračijo.
Velika žrelnica (leži globoko za nosom) in veliki mandlji mašijo tube in tako motijo in preprečujejo zračenje ušes. Posledično v ušesih zastaja tekočina, ki se lahko zagnoji zaradi bakterij iz žrela.
Velika žrelnica in veliki mandlji pa tudi ovirajo ali celo onemogočajo dihanje skozi nos. Nos pa je zelo pomemben saj vdihani zrak vlaži, ga ogreje in očisti! Dihanje skozi usta je zato ‘slabo dihanje’ – neogret, neočiščen in suh zrak povzroča obolenja pljuč (pljučnice, bronhitis, subglotisni laringitis (lajajoč kašelj)), žrela (angine) in tudi ušes.
Ovirano dihanje zaradi povečane žrelnice in mandljev povzroča tudi smrčanje in včasih tudi zastoje dihanja.
Žrelnico in povečane mandlje je torej potrebno odstraniti, da se preprečijo vnetja ušes (in s tem okvara sluha), da se olajša dihanje in, da se vzpostavi dihanje po naravni poti in s tem prepreči obolenja dihalne poti v celoti.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spoštovani g. Fajdiga,
hvala za Vaš hiter odgovor.
Pozabila sem napisati, da je hčerkica drugače čisto zdrava, nima nič izcedka iz nosu, ne kašlja, vse je super. Samo vnetje uhic.
Včeraj smo ponovno obiskali dr.Žigera, ki je zdaj predpisal pršilo za nos Nasonex 1 vpih/na dan ter Ciloxan kapljice 5-6 kap., 1x/dan. Glede na to, da je ne boli in da nima vročine, ji ni predpisal antibiotika.
Aja, uporabo Ibuprofena pa je predpisal z razlago, da deluje tudi protivnetno, torej da pomaga pri virusnih vnetjih.
In ja, razložil je, da naša situacija ne pomeni nujnosti za operacijo žrelnice, torej sedaj kličemo naokoli po ORLjih, kje bi lahko bila najhitreje na vrsti.

Za dodatno mnenje se Vam v naprej zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Polona Petrushov

Menim, da vse pravilno razumete, da vse poteka kot pričakovano in da moje dodatno mnenje ni potrebno..
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje. Sin je star 3 leta hodi v vrtec.. Lani marca(2013) je bil na operaciji odstranitev žrelnice in vstavitev cevk v obe ušesi. Operacija je bila potrebna zaradi neprestanih vnetij. Eno leto od marca 2012 do operacije je bil non stop na antibiotikih. Takoj ko je prenehal jemati hikoncil je dobil spet vnetje ušes. Maksimalno dva dni je zdražalo. Imeli smo tudi tri mesečno kuru z antibiotiki ma en teden po končanem jemanju antibiotika smo imeli spet probleme. Novebra 2012 smo ga cepili proti pnevmokoku obe dozi, a ni bilo nič bolje. Po operaciji smo do sedaj mir. Sedaj mu pa cevke gredo ven jih vidim tudi jaz če pogledam v uho. V 14 dneh smo že 2 na anitibiotikih. Mu spet teče iz ušesa. V torek imamo kontrolo na ORL. Pa me vseeno skrbi, kaj bo iz tega. Je to normalno. Ali smo sedaj spet na istem kot pred operacijo ali bo bolje? Kaj bo moral še enkrat na opercijo?

Hvala za vaš odgovor!

Lep pozdrav
Mateja

Počakajte do torka, zdravnik, ki bo otroka pogledal vam bo bolj zanesljivo odgovoril….možno je oboje kar navajate. Po izkušnjah bi vam priporočil tudi imunnizacijo – cepljenje z Bronchomunalom, ki preprečuje (vsaj delno) najpogostojše infekte, ki jih otrok stakne v vrtcu, morda pomislite tudi (vsaj začasno) privatno varstvo otroka.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni!
Moja 2 leti stara hcerka je imela pri 1 letu prvic vneto uho avgusta, nato ponovno septembra.obojekrat je bil prisoten nahod brez vrocine.letos je imela vnetje septembra,nato oktobra in sedaj spet.vedno brez vrocine in sedaj tudi brez nahoda.spi normalno.diha na nos in ne smrci..je potreben obisk ORL ali se pocakam da vidim ce bo se vnetje spet pojavilo? Hvala za odgovor.lp

Spoštovani,

najprej svetujem cepljenje proti pnevmokoku, kar uredite pri svojem pediatru. Nos čistite nežno skpaljicami fiziološke, izpihuje naj vsako nosnico posebej. Če cepljenje ne bo pomagalo in bi se vnetja nadaljevala ali če boste opazili slabši sluh, svetujem ORL pregled.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close