pogosta vnetja
Pozdravljeni!
Na vas se obračam s problemom pogostega vnetja sramnih usrnic ter notranjosti vagine.
Zelo skrbim za osebno higieno in moj partner tudi! Včasih mi je že prav nerodno imeti spolne odnose z njim saj izgleda kot, da si izmišljujem, da me boli oz. peče. Hvala bogu, da to vsaj dobro in lepo prenaša…kak drug bi najverjetneje že šel drugam…Velikokarat me vagina srbi, peče ali celo boli…Kaj naj storim?
Pri osebni ginekologinji sem bila zaradi te reči že ogromnokrat. Navadno mi je predpisala Canesten kremo….Enkrat sem dobila celo neke svečke ter partner neko tableto…rekla je, da to mora zagotovo pomagat…po dveh tednih se mi je vnetje spet ponovilo….Misllim, da osebni ginekologinji ne zaupam več. Zato je sedaj nočem niti obiskat, saj mi je že prav nerodno. Sprašuje me, če sem uporabljala kreme pa, če svečke niso pomagale….oz.ali sem jih sploh vzela? Verjemite, da sem delala točno po strokovnih navodilih, ki so priložena in navodilih ginekologinje, saj pa vendar gre le za moje zdravje. Pozabila sem povedat tudi, da fant le občasno dobi vnetje po spolnem odnosu ali celo nikoli.
Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor!
LP Petra
Draga Petra,
predvsem so glivice bolj moteče za žensko kot za moškega, čeprav ni vedno tako. Zdraviti pa je potrebno vedno oba, če so tegobe trajne in se pogosto ponavljajo. Žal obstajajo tudi “težko” ozdravljivi primeri in celo “neozdravljivi”. Poskusite še s spremembo načina življenja, opustite sladkarije, uživajte veliko vitaminov in sadja ter zelenjave, opustite kajenje, če kadite in alkohol, če ga uživate. S higijeno raje ne pretiravajte, predvsem ne z mili, ki uničujejo kožo in sluznice. Enkrat dnevno umivanje z milom je povsem dovolj. Nosite neoprijeta oblačila iz naravnih materijalov in ne uporabljajte raznih intimnih razpršil in dišav. Preverite tudi kvaliteto kondomov, če jih uporabljata. Nekateri vsebujejo dražeče snovi ali pa gre za alergijo na spermicid, ki ga vsebujejo kondomi. Na nočni vložek nekaj noči zapored kapnite nekaj kapljic jogurta Bifidus, ki vsebuje mlečnokislinske bakterije, ki sicer v nožnici preprečujejo naselitev nekoristnih ali škodljivih organizmov……več pa tudi sam ne vem….pobrskajte še po forumu na to temo (glivice), morda sem še kaj izpustil pa se zdaj ne domislim.
Pozdravljeni,
prosim za nasvet, ker imam težave z občasnim pekočim občutkom v vagini.
V vagini me občasno peče že več dni zapored, nimam pa nobenega povečanega izcedka ali spremenjenega vonja.
Za umivanje uporabljam lactacyd femina, nosim bombažno perilo, spolne odnose imam samo s kondomom, fant nima nobenih zdravstvenih težav.
Poizkusila sem z Floragyn globulami, ker sem posumila, da imam morda porušeno ravnotežje flore v nožnici, pa ni neke razlike po 2 globulah (2 noči).
Se mi je pa pekoč občutek pojavil po 2 dnevih pogostejših spolnih odnosov, vendar je bila taka situacija tudi že kdaj prej, pa ni bilo nobenih težav.
Predvidevam, da to niso glivice, če ni povečanega izcedka..
Najlepša hvala za pomoč.
Spoštovani,
pekoč občutek v nožnici je žal le simptom, povzroča pa ga lahko marsikaj, od infekcij, zlasti glivičnih (tega pri vas očitno ni), preko preobčutljivosti na določene snovi (npr. spermo, lateks, spermicid na kondomu ipd.) do preprostih drobnih mehanskih poškodb. Celo sodobne KT lahko posredno povzročajo takšne občutke, zlasti progestagensko poudarjeni pripravki, ki nožnico na nek način sušijo. Sicer pa pri vsaki težavi ni nujno takoj treba iskati vzrok. Pogosto težava izgine kot je prišla v nekaj dneh ali tednih.