Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Podhranjenost

Podhranjenost

Živijo!

Imam 20 let, od vedno imam nižjo telesno težo. V zadnjih mesecih sem bila pod hudim stresom zaradi družinske situacije, rezultat tega pa je, da sem nenamerno shujšala 3 kg. Moj itm kaže na hujšo obliko podhranjenosti. Izgubila sem tudi menstruacijo. Dosti hitreje se utrudim, sem zaprta in imam bolečine v črevesju.
Zanima me, če bi bilo smiselno jemati kakšne dodatke k prehrani, kot so razni proteinski šejki, ali kakšen napitek kot je npr. Ensure, da bi malo hitreje pridobila telesno težo? Mogoče kakšne druge dodatke, vitamine, minerale?

Hvala že vnaprej za pomoč.

Lep dan, Janja

Spoštovani!

Povsem razumem vašo situacijo.

Za omilitev stresa in njegovih negativnih posledic vam svetujem uporabo naravnih pripravkov, bodisi iz zdravilnih rastlin, npr. Persen ali pripravke ki vsebujejo naravne blažilce stresa, npr. Kalmin.

Persen vsebuje izvlečke treh zdravilnih rastlin: korenine baldriana, listov navadne melise ter listov poprove mete. Gre za tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora. Baldrijan in melisa delujeta pomirjevalno. Melisa in poprova meta imata izražene tudi blagodejne učinke na blage želodčno-črevesne težave. Zdravljenje ni časovno omejeno, saj se po koncu dolgotrajnega jemanja kapsul znaki odvisnosti in odtegnitveni sindrom ne pojavljajo. Persen je namenjen blaženju stresno povzročenih stanj nemira in napetosti. Svetujemo uporabo 2 x dnevno po 2 kapsuli.

Kalmin vsebujejo hidrolizat mlečne beljakovine z bioaktivnim peptidom, ki deluje kot naravni blažilec stresa. Gre za naravne substance v koncentrirani obliki. Kalmin je namenjen posameznikom z aktivnim (in pogosto preobremenjenim) življenjskim slogom, ki zaznavajo napetost in nemir ter razdražljivost. Na začetku svetujemo nekoliko daljše obdobje jemanja 2 kapsul dnevno – nekako od 14 dni do 2 mesecev. V kolikor se stanje po 2 mesecih redne uporabe oziroma že preje zadovoljivo izboljša, svetujemo zmanjšanje odmerka na 1 kapsulo dnevno.
Kot že rečeno gre za prehransko dopolnilo, zato se Kalmin lahko brez težav uporablja tudi skozi daljše obdobje. V kolikor se bi stanje zaradi različnih neugodnih situacij spet poslabšalo, se lahko ponovno za določen čas jemlje 2 kapsuli dnevno, če bi bilo potrebno lahko tudi skozi daljše obdobje. Kalmin ne povzroča odvisnosti.

Pole pripravkov za blaženje stresa in njegovih posledic vam svetujem še uporabo živil za posebne zdravstvene namene, ki ste jih omenila že sama. Svetujem vam uporabo Ensure Plus Fibre kot dodatek k redni hrani: 2 do 3 na dan. Za boljši okus pijte ohlajenega.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Uau! Hvala vam za tako izčrpen odgovor. Bom poskusila s predlaganimi stvarmi.

Zanima me še, kaj priporočate za boljšo oz. normalno prebavo? Običajno sem zaprta po par dni, imam pa tudi večkrat mesečno tekoče blato. Obstaja kakšen dodatek, ki bi zadevo omilil in stabiliziral ter se ga lahko jemlje na daljši rok?

Lep dan, Janja

Spoštovani!

V ta namen sem vam predlagal že uživanje Ensure Plus Fibre, ki poleg hranilnih snovi vsebuje tudi veliko vlaknin, ki na naraven način urejajo prebavo, pripomorejo k lažjem odvajanju blata, lajšajo prehajanje črevesne vsebine in posledično prispevajo k čiščenju debelega črevesja.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close