Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Podaljšana zlatenica zaradi dojenja

Podaljšana zlatenica zaradi dojenja

Pozdravljeni,

Moja punčka ko se je rodila je naslednji dan bila rumena narastlo je zelo visoko toliko da so jo 12 ur obsevali z 2 lučkama in ker je lepo padlo ni bilo potrebe premestitve v UKC v bolnici sva bile 9 dni skupaj je bila obsevana 52 ur, vedno je lepo padlo včasih 1 dan brez lučke nato spet narastlo za obsevanje. Domov so najo spustili ko je bila stara 8 dni in vrednost bilirubina je bila 258 in naročili na kontrolo čez 2 dni. Takrat je narasto bilirubin spet na 287 in sma imele še 8 ur obsevanja z lučko pri čemer je padel na 256. In čez 3 dni ponovno kontrolo. Na naslednji kontroli je bil bilirubin 244 in po tistem niso več delali kontrole. Še vedno je zelo rumena ampak pediatrinja pravi da ima lepo kožo umes rožnato. Je izključno dojena, ker jo tehtam redno na obrok poje od 70 do 100ml, se sama zbuja na 2 do 3 ure za obrok je tudi občasno malo budna za igro. Ponoči prespi 4 do 5 ur, blato redno odvaja, razen zadnjih 5 dni je odvajala 2x, kar je pediatrinja rekla da je to normalno za dojene otroke da lahko par dni ne odvajajo in na teden pridobiva okoli 250g. Porodna teza je bila 3350 zdaj bo stara 6 tednov in ima 4580. Zaradi zaspanosti sma šle na kontrolo v bolnico ko je bila stara 5 tednov tam so odvzeli kri, urin in kontrole jeternih. Pediatrinja je povedala da so vsi izvidi super razen povisan bilirubin ampak da ni nevarno. Izvidi za bilirubin: (urin) U-bilirubin: 0 (kri) S-bilirubin celokupni: 267,8 S-bilirubin direktni 20,8. In da verjetno je podaljšana zaltenica zaradi dojenja in da ne potrebujema dodatnih kontrol in da toliko stare dojenčke ne obsevajo več z lučko. Zdaj me pa zanima ali so te vrednosti res normalne za podaljšano zlatenico zaradi dojenja in ni kakšne nevarnosti? In kako to da sma imele pri 2 tednih starosti 244 zdaj pri 5 tednih pa kar skor 270? Kdaj začnejo vrednosti padati za bilirubin? In kakšna je vrednost bilirubina za 6 tednov staro punčko nevarna, kakšna je meja?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav 🙂

Zlatenica zaradi dojenja je kar pogost pojav, ko materino mleko vpliva na pojav zlatenice,  otrokovi jetrni encimi pa še niso sposobni pravilno presnavljati bilirubina.  Zelo uspešen postopek je prenehanje dojenja in uvedba mlečne formule za nekaj dni, vendar se običajno dojenje po tem postopku težko ponovno vzpostavi in ker je tveganje pri tej vrsti zlatenice vseeno manjše, se tega navodila oz. ukrepa zelo redko poslužujemo.

Če so vsi ostali parametri v krvi normalni, otrok dobro uspeva, se sam zbuja, potem zaenkrat svetujem opazovanje, po potrebi pa napotitev dalje.

https://www.ukc-mb.si/media/files/uploads/priprava-na-star%C5%A1evstvo/UKC_Knjizica_Novorojencek_VSEBINA_PREDOGLED.pdf

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close