Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija podaljšan jeziček mehkega neba

podaljšan jeziček mehkega neba

Spoštovani,
star sem 27 let in imam vprašanje povezano z grlom. Opazil sem, da imam podaljšan jeziček mehkega neba (uvula – po angleško) in to takšne mere, da se mi naslanja na zadnjo stran jezika. Tako imam ves čas občutek tujka v grlu – kot bi se tam nahajal nek cmok. Naslanjanje jezička me sicer ne boli, je pa skrajno neprijetno. Okrog 20 junija sem zaradi tega obiskal ORL, ki je rekel, da imam kronično vnetje grla pogojeno z kajenjem in refluksom. Svetoval mi je naj opustim kajenje, spim z malo vzdignjenim vzglavnikom ter grgram žajblov in timijanov čaj. Navodila sem strogo upošteval (prenehal kaditi, kupil višji vzglavnik in za grgranje porabil že več kot en zavojček žajbla), stanje pa se niti za kanček ni izboljšalo. Mogoče velja še omeniti, da imam ves ta čas, torej že kakšen mesec, precej otečene bezgavke na vratu (direktno pod čeljustjo), ki me na dotik ne bolijo. Zanima me kakšno je vaše mnjenje glede tega? Kako dolgo traja vnetje (kronično), če se ga zdravi z grgranjem? Obstaja kakšen drug, učinkovitejši način zdravljenja? Nekje na spletu sem preprebal, da naj bi “oteklina” jezička mehkega neba izginila v 24-48 urah, pri meni pa traja že skoraj mesec dni. Je možno, da bi to lahko povzročil kakšen zob? Za odgovore se vam zahvaljujem in vas pozdravljam!

Spoštovani!

Oteklina jezička res izgine v nekaj dneh, vendar če je naenkrat nastala kot posledica akutnega vnetja ali alergije. Ne vem, od kdaj imate vi tako “dolg” jeziček in nisem siguren, da je prav on vzrok vaših težav. Če imate “kronično vneto” sluznico žrela, potem to pomeni, da so določene spremembe v sluznici že dolgotrajne in ne morejo kar tako hitro izginiti. To pa pomeni, da je sluznica občutljiva in da odreagira na vsako najmanjše draženje. Pri dolgoletnih kadilcih ali pivcih mrzlih pijač so lahko te spremembe doživljenjske, tako da je potrebno stalno “čuvanje” sluznice žrela. Zaradi tega človek lahko ima tudi občutek tujka, pekoč občutek, draženje, praskanje… v žrelu. Če imate refluks, je stanje še težje pozdraviti. Drugače jeziček lahko “skrajšamo” (odrežemo), vendar se tega ne dela (vsaj ne zaradi tega, ker je le dolg).

LP. drIB.

Dober dan.

Star sem 20 let moškega spola in sem kadilec in
Imam enak problem kot je opisan zgoraj. Pred pred 1.5 meseca se mi je pojavil nekakšen čuden občutek v in otečene bezgavke pod čeljustjo zato sem šel do osebne zdravnice .ki mi je vzela bris in je bil dokazan streptokok A. Jemal sem Ospen 10 dni in stanje se je za kake 3 dni po tem izboljšalo. Nato pa sem spet dobil občutek tujka v grlu tega občutka samo zgodaj zjutraj nisem imel nato pa se je pojavil okoli 12h in je trajal ves dan zato sem mislil da imam ponovno streptokokno angino kar pa je pri meni težko ugotoviti z očesom ker nimam mandljev.. Zato sem šel spet k os. zdravnici ki pa tokrat ni ugotovila streptokok A.
Občutek imam kot da me ta jeziček moti ko se mi naslanja na zadnjo steno ampak nisem prepričan da je to to.. imam tudi otečene bezgavke in nekoliko hripav glas. Kaj takega se mi dogaja prvič in z grlom nikoli nisem imel nekih problemov… Strah me je že da ni kaj resnejšega
Zanima me vaše mnenje
Za odg se že vnaprej zahvaljujem lep pozdrav

Spoštovani,

Opisujete znake virusne okužbe žrela in grla. Podaljšan jeziček pa je znak, da smrčite.

Resnejše bolezni, verjetno mislite na raka, se ne pojavijo kar nenadoma, težave trajajo nekaj tednov (lahko mesecev) in se počasi poslabšujejo, bolečin v začetku ni. Če ste zaskrbljeni zaradi raka, je najbolje, da kar prenehate kaditi takoj in popolnoma! Kasneje bo žal vse težje. Najbolj smrtonosna pa je kombinacija cigaret in alkohola, saj alkohol “topi” celične membrane in omogoča vstop strupov iz dima v celice.

Velika večina infekcij žrela je virusnih in trajajo približno en teden, lahko tudi dlje. Znaki so obojestranska rdečina žrela, bolečine in praskanje, občutek tujka, oteklina, lahko mehurčki ali razjede. Lahko je zraven tudi vročina in povečane bezgavke na vratu – tudi pod spodnjo čeljustjo. Vnetje se ponavadi razširi še na nos in sinuse (nahod) ali pa na grlo – hripav glas, kašelj. Zdravimo jih s počitkom, vitamini, antiseptičnimi pastilami / raztopinami za žrelo, uživamo veliko tekočine, po potrebi vzamemo analgetik.

Pozitiven bris na streptokok ne pomeni še nujno streptokokne angine in obratno – tudi negativen bris ne pomeni zanesljivo, da vnetje v žrelu ni bakterijska angina. Znaki so ponavadi enostranska, lahko pa tudi obojestranska rdečina žrela, oteklina, občutek tujka, bolečina, lahko gnojne pike / čepki / obloge.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close