Počene ciste
Pozdravljeni, prosim za vaše strokovno mnenje. Že več kot leto imam zdravstvene probleme z močnimi bolečinami, ko poči cista, kar se sedaj zadnje mesece pojavi vsako ovulacijo.
Prvo menstruacijo sem dobila pri 10 letih, rodila naravno 2x, nazadnje dobri 2 leti nazaj, stara sem 36 let. Od drugega poroda sem imela 2x vstavljeno Kyleeno; prvo mi je odstranila ginekologinja pri pregledu drugega mnenja, ker sem imela bolečine v ledvenem delu ob spolnem odnosu, prav tako me je vaginalni pregled bolel. Vmes sem imela tabletke, ki sem jih zaradi izrazito slabega počutja prenehala jemati. V tem obdobju brez kontracepcije je cista prvič počila, nato še 2x, z groznimi bolečinami. Ker je bilo kar nekaj proste tekočine prisotne v C-douglasi , sem šla samoplačniško na UZ, ki ni pokazal ničesar problematičnega, razen da je maternica obrnjena in imam zato bolečine v ledvenem predelu. Nato mi je osebna ginekologinja ponovno vstavila Kyleeno, po tem sem imela konstantne krvavitve 3 mesece. Prosila sem jo za odstranitev, ker sem bila že preveč slabotna verjetno zaradi slabokrvnosti. Sedaj mi vsak mesec ob ovulaciji poči cista in to so grozne bolečine od ledvenega dela proti stegnu in mečem. Ginekologinja pravi, da ni nič za narediti, da najbolje bi bila kontracepcija, ki mi več kot očitno ne ustreza. Ni me dala na nobeno drugo preiskavo, niti drugo mnenje. Ne vem kaj še naj naredim, ker vsak mesec z napihnjenim in bolečim trebuhom in nato bolečinami, ko cista poči, ne zmorem več in želim, da se to vzpostavi nazaj.
Hvala vnaprej za vaš odgovor.
Spoštovani,
hm? V bistvu ne vem, kako veste, da je problem “pokanje ciste”? Zaradi krvavitve ob Kyleene skoraj zagotovo niste bili slabokrvni, ker so pri krvavitvah ob hormonskem materničnem vložku izgube krvi tako majhne, da praktično nikoli skupaj ne dosežejo tiste ob običajni menstruaciji. Edini način, da se prepreči ovulacijo je žal hormonska kontracepcija in to kombinirana (estrogensko-progestagenska). Samo mini pilula (Cerazette, Cerelle) ovulacije ne prepreči, prav tako ne hormonski maternični vložek. Če želite rešiti vaš tako imenovani
“problem pokanja cist” ob ovulaciji, žal ni druge kot uporaba KT. Nobena dodatna preiskava, razen UZ v času ovulacije in po njej, ki bi morda potrdil vaše trditve o “pokanju cist”, ne bo povedala nič več kot to kar trdite ali pač, da to ni razlog vaših težav.
Hvala za odgovor.
Počena cista je bila dvakrat potrjena s strani ginekologa, ker je bila vidna še prosta tekočina. Zaradi bolečine in simtomov pred “pokom” pa sedaj že sama vem, da se nekaj pripravlja.
Če vas prav razumem, v kolikor ne želim kontracepcije, lahko pričakujem, da bo skoraj vsako ovulacijo takšno stanje?
ovulacija je v osnovi to, kar ste opisali, torej razpok Graafovega folikla (ciste premera med 20 in 25mm) in izliv krvi in tekočine iz folikla v okolico rodil (tekočina v Douglasovem prostoru še nekaj dni po ovulaciji) in to ni bolezenski ampak fiziološki pojav.