Počen zob
Jedla sem svež korenček in po tem začutila nekaj motečega pri zgornji petici, kot da mi nekaj štrli ven. Najprej sem mislila, da mi bo odpadla plomba, ki jo imam med štirico in petko, vendar je videti je, da mi je zgornja petica počila – vidi se črta povrhu zoba. Ker je moja zobozdravnica na dopustu, sem se odpravila do dežurnega, kjer so me odslovili, ker ukrepajo le ob bolečinah, povedali so mi, da moram počakati na osebno zobozdravnico.
Zdaj me skrbi, ker se moja zobozdravnica vrne čez 14 dni. Boli me ne, je pa zelo moteče (jezik, ki stalno zahaja gor, imam že kar porezan). Kaj svetujete? Naj jem naprej normalno in čakam, da zob odpade oz. da začne boleti?
Hvala lepa za nasvet.
Pozdravljeni,
dežurne zobne ambulante v breme ZZZS res opravljajo le določene storitve in sicer storitve ob bolečinah zob. Počena plombica oz.zob pa ne predstavljata nujne prve pomoči. Lahko se odpravite v samoplačniško ambulanto, pa vam zob sanirajo ali pa počakate na svojo zobozdravnico.
Srečno.
Pozdravljeni, pri zgornji desni petki sem imela dlesni otečene in boleče 3 dni. Malo je tudi zob bolel. Odšla sem zobozdravniku, plombo mi je zbrusil, v notranjosti plombe me je pa zelo bolelo, takšne bolečine še ne. Nato mi je tiščal med korenine noter rumene in rdeče dolge palčke, kot igle, kar nekaj jih je menjal in bolelo ko… neznosno je sam videl, zob je rekel naj bo odprt in ko grem jest naj si dam v luknjico vato. Dobila sem antibiotik Klimicin 300 mg in rekel je naj jem tablete proti bolečinam, če bo bolelo, morala sem na slikanje zoba in se naj vrnem čez 6 dni z slikami. Razbolelo se je na celo desno stran zobovja in glave. Doma sem opazila, da imam zob počen po dolžini. V ponedeljek sem naročena in me zanima kaj mu naj rečem, glede na to da je zob počen? Počil je od pritiska, ko mi je tiščal igle not in komaj ven dobil ob neznosni bolečini. V naslednje ob taki bolečini, če rečem za injekcijo, a jo moram plačati? A se da zob zlepit, da se ne vidi razpoka? Prosim za nasvet. Lp
Pozdravljeni,
če je zob resnično počen, počena tudi korenina zoba, potem mora tak zob ven. V vašem primeru verjetno to ni res, saj bi vam vaš zdravnik že predlagal ekstrakcijo zoba. Zob očitno namerava zdraviti endodontsko. Ja, določeni posegi v endodontiji so lahko zelo boleči in takrat je priporočljiva uporaba anestetika.
Srečno.
Hvala, čeprav je nepopolni odgovor 🙂 Bom jutri več zvedela v zunanjosti je počen, kar me ni obvestil ali pa ni opazil. V korenini pa ne vem. Bom že jutri izvedela in rekla za injekcijo. V kolikor se bo zdravil bo to kar dolgo trajalo a ne? Redno si vatke not dajem preden grem jest. Boli še pa danes, ko je že 6. dan, sem poskusila brez protibolečinskih tablet, a ne gre, boli kot… Hvala vseeno lp
Pozdravljeni!
Danes sem opazil, da imam počen zob (verjetno že lep čas) in sicer enica levo na zgornji čeljusti. Skratka zgornjo-sprednji vidni zob! Sem se takoj naročil zobarju pa vendarle me zanimajo dodatne informacije. Hvala bogu zob se še drži, bolečin ni, vendar je strah in velika skrb! Zanima me ali se lahko zob enostavno zaceli tako kot recimo počena kost na roki ali nogi? Če ne, kakšna je možnost zdravljenja zoba v mojem primeru? Ali moram počakati da se enostavno odlomi in nato novega prilepi?
Hvala za nasvete.
Denis M.
Pozdravljeni,
počen zob se žal ne celi kot kost; histološka zgradba zoba je drugačna. Površinske poke zobnih kron se delno reparirajo z nalaganjem mineralov iz premazov, ki so namenjeni v ta namen. Hujše poke obravnavamo glede na to, kolikšen del krone ali korenine zajemajo. Sanacija je lahko zelo preprosta; samo s plombico, do zahtevnejših, ko sta potrebna endodontsko zdravljenje in protetična oskrba. Prek spleta vam žal ne morem postavljati diagnoze.
Srečno.