Najdi forum

pobuvalo

Sem predvsem letni tekač, tečem nekje od marca do pač konca leta….kakor gre. Je pa zanimivo, da je vse več tekačev aktivnih tudi pozimi, torej ne glede na vremenske ali letne razmere. Zanima me…. kako je z obuvali v zimskem času. So potrebne “zimske superge”? Potem tudi….zaradi poškodbe gležnja, v mrzlih razmerah je sklep bolj tog… Bi mi tek tudi v zimskem času škodil?

Vsak resen tekač teče tudi v obdobju od decembra do marca, ki sicer velja za “off-season”. Glede na vremenske razmere ni omejitev, da ne bi tekli. Vse tja do 5 stoping se da zelo udobno tečt, z malo več volje pa tudi vse do -5C. Tek pri nižjih temperaturah pa se odvetuje zaradi vhoda (pre)mrzlega/”zmrznjenega” zraka v pljuča. Če so ceste kopne ni potrebna nobena posebna obutev. Če gre za tek po naravi pa je gotovo smiselno si omislit “Trail” superge z ustrezno nazobčanim podplatom. Kar pa se togosti mišic tiče…gotovo se pozna, da je v hladnem mišica manj prožna. Zato je toliko bolj pomembno dobro ogrevanje. Še posebej če se izvaja kakšne hitrejše intervalne treninge. Glede poškodb gležnjev pa osebno menim, da je nevarnost pozimi sicer večja, vendar zgolj na račun drsnosti podlage in zatorej večje možnosti padcev. Vsekakor previdno!

So letne superge primerne tudi za v dvorano?

Letne superge so zagotovo primerne za v dvoranao. Da so le čiste! In da niso “zlizane”, ker v tem primeru bi znalo drset.

New Report

Close