Po traheotomiji
Pozdravljeni,
upam, da sem izbrala pravi forum za moje vprašanje, če ne, vas vljudno prosim, da me usmerite na pravega. Oče (star 74 let) je utrpel hudo možgansko krvavitev, bil nekaj tednov v umetni komi narejena mu je bila traheotomija. Po nekaj tednih so kanilo odstranili, nevrokirug na oddelku, kjer je oče ležal, pa nam je povedal, da se bo odprtina v sapniku-traheostoma, čez čas spontano zarastla. Oče je motorično sicer kar okreval, na žalost pa so ostale težke posledice na kognitivnem področju in je v bistvu nesposoben kakršnekoli samostojne življenske aktivnosti.Kljub temu nas spozna, se z nami celo pogovarja (čeprav brez smisla in vsebine), želimo mu omogočiti vsaj človeka dostojno življenje. Težava je v tem, ker se odprtina v sapniku ni zarastla. Še na kontroli pri nevrokirurgu nas je le-ta “odpravil”, da se pač mora “zaceliti”. Seveda smo v dobri veri čakali naprej, ker pa je odprtina še vedno odprta, smo se obrnili na osebnega zdrvanika, ki pa nam je povedal, da, ker je minilo še več kot tri mesece, šivanje ni več mogoče in so nas ponovno ne hitro odpravili.
Povdarjam, da ne gre za “lepoten problem”, saj oče tako ne ve niti, kaj se mu je zgodilo, vendar je problem, ker ne more govoriti, oziroma se ga nič ne sliši, kar je res zelo moteče in celotno, že tako težko situacijo še poslabšuje. Mar je res obsojen še na to ne-zaraslo odprtino do konca? Mar si nismo sorodniki zaslužili vsaj, da nas zdravniki opozorijo, da je možnost, da se odprtina ne bo zarastla in da jo je v določenem času potrebno zašiti?
Ali res ni možno več ničesar narediti? Lepo vas prosim za pomoč oziroma odgovor.
Spoštovani!
V veliki večini se “luknica” na vratu spredaj po odstranitvi kanile sama zaceli. V nekaj procentih do tega ne pride – takrat se kirurško (operativno) zapre (če je moteče). Ponavadi tega naj bi naredil zdravnik, ki je delal traheotomijo – tako da priporočam obisk pri tem zdravniku.
S pripombo se strinjam, da bi morali povedati, da lahko tudi do tega pride (žal neredko do tega zdravnika – operaterja niti ne pridete – ker je ta poseg le kot “servis” za takšne ali podobne bolnike).
LP IB.