Po splavu s tabletko
IMN sigurno ni bila, ker je z nosečnostjo bilo vse vredu..
Torej metotrexat ni najboljša izbira?
Pa res ne pride pri meni v poštev nobeno UZ čiščenje? Da ne bi spet delali abrazije na pamet…
Včasih me prime, da bi se vsedla v avto in se pripeljala k Vam (je to mimogrede sploh mogoče???)…ker verjamem da bi me uspešno rešili vsega tega… 🙁
Naj še omenim da gin.pri nas ne dajo kaj dosti na to počasno padanje hormona, ker baje lahko pada dolgo…
Torej…če sem Vaša hči, ali žena…Kaj bi mi predlagali? 😉
:-), tudi jaz nisem nič bolj čudodelen, da ne bo pomote. Že dolgo si vsaj verbalno prizadevam, da bi se vse “reklamacije” v ginekologiji popravljale z višjo stopnjo varnosti in zanesljivosti od “slepe abrazije”, torej pod neposredno kontrolo UZ, ampak je tako težko to implementirati kot rutino, ker je vse tako zakomplicirano, drago, izpostavljeno uporom različnih zaposlenih na različnih nivojih, ki bi bili vpeti v dostavo UZ aparata, njegovo vzdrževanje, pospravljanje, varnost pri shranjevanju in transportu v OP in nazaj itd…. ker jih je seveda premalo in ker jim samo nalagamo nove in nove zadolžitve brez razbremenitve na drugi strani itd. ipd. Jaz niti ne delam na področju ginekologije, kjer se izvajajo ti posegi ampak sem porodničar – perinatolog in se ukvarjam skoraj izključno z nosečnicami od 12. tedna z živimi nosečnostmi dalje.
Kaj bi predlagal? Hm? V duhu vaših poklicnih obveznosti v naslednjih tednih in za maksimalno zmanjšanje negotovosti glede padanja ßhCG bi padanje pospešil z enim ali dvema odmerkoma metotreksata (seveda v okviru varnostnega protokola – če nimate dodatnih dejavnikov tveganja za uporabo tega že zelo starega in dokaj varnega citostatika), v kolikor čez 3 dni ne bi vrednost padla najmanj na 400.
Aja…
Uf..ko sem prebrala o tem citostatiku….to je v bistvu za zdravljenje raka, kajne? Vsi tisti stranski učinki….kar groza me je postala…
Res ne gre drugače?? 🙁
Bi res ob rahlem krvavenju bila histeroskopija zaman?
Kaj pa laparoskopija?
In če sta bila splav s tbl. in abrazija neuspešna, je skoraj zagotovo, da bi bila reabrazija tudi zaman narejena?
Aaaaa pa še nekaj…povedala sem vam, da sem do danes imela izcedke s svetlo krvavo sluzjo…ampak za manj kot vlozek dnevno…
Danes pa se je ta izcedek spremenil v konkreto temnejso kri, kot pri menstruaciji…tudi na vlozku je vec prave krvi, pa se zmeraj za en vlozek..verjetno ni mozno, da bi prislo do M, glede na to, da je splav s tbl.bil 3.1., abrazija pa 20.1…???
Verjamete v možnost da se bi maternica lahko sama sčistila??Če hormon ne bo padal s pravo hitrostjo, padal pa bo, se lahko čaka do prve M, ali si s tem lahko naredim večjo škodo kot z reabrazijo?
Tak..zdaj bom pa nehala 😉
ta citostatik ima zelo malo stranskih učinkov, sicer ga ne bi uporabljali pri teh stanjih. citostatik je le ime za zelo široko skupino zdravil, ki imajo zelo različne učinke in prav tako zelo različne stranske učinke. Laparoskopija ničesar ne reši, ker je problem v maternici, ne v prosti trebušni votlini, zato lahko kaj reši le histeroskopija. Reabrazijo ne morem vnaprej komentirati, ker ne vem, v čem je bil problem nepopolne predhodne abrazije in zato ne morem napovedati učinkovitosti reabrazije. Vsekakor je ne gre delati brez podpore neposrednega UZ nadzora.
ja, počasi bo čas, da nehava, ker vaši fantaziji že težko sledim. Glejte, ne vem, kaj bo na koncu za vas boljše, ampak načeloma imamo dve možnosti, da bo zdravljenje dolgotrajno (recimo mesec in več), neinvazivno, a počasno ali pa bo kratkotrajno, invazivno in s seboj prinese tudi določena dodatna tveganja. Dokler ßhCG pada, seveda lahko čakamo, ampak moramo ves čas v primernih razmakih preverjati vrednosti, kajti v vsakem trenutku se trend lahko ustavi ali celo obrne navzgor in takrat je pač treba ponovno ukrepati.
Pozdravljeni..spet jaz..
V sredo 31.1. sem kot rečeno imela kontrolo v lab.in UZ.. Vnetni parametri bp..BetaHCG se zmeraj 805 in na UZ viden 2cm velik močno prekrvavljen trofoblast..Z gin.sva se dogovorili, da mi je še isti dan naredila reabrazijo z UZ.
Po posegu je prisla k meni in mi povedala, da je sčistila še kar nekaj ostanka in da tudi tistega 2cm ostanka več ni bilo videti ob koncu…Omenila je tudi da 100% ne more reci, saj je sluznica po posegu toliko nadrazena in ni toliko pregledno..
Da se bo jasna slika videla cez 2 tedna, ko imam kontrolni pregled..Sama poseg ocenjuje za uspešnega..
In res..1.se mi dogaja da NE krvavim, ampak so le zeeeelooo blagi, svetli izcedki…. (po medikamentoznem splavu in 1.abraziji sem krvavela)
Tokrat imam pa druge težave.. blago tiščanje/bolečina v trebuhu in od danes – 2 dni po posegu, slabo počutje in TT 37.2…Počasi bom res znorela, ker sem upala da je koooončnoo konec..
Sicer nevem ali je to povezano s tem, ali se me loteva kaka viroza, ker vsi okrog mene nekaj jamrajo…
Ampak le kako naj zdaj vem, kdaj, ce sploh, se vrniti nazaj…pa tako rada bi se izognila zdravnikom VSAJ za nekaj casa…!!!
Doma imam skatlico Amoksiklava in me je ze prijemala misel, da bi ga kar pricela jesti na svojo roko (prejsnjo nedeljo sem koncala z 10 dnevnim jemanjem AB, zaradi vnetja pred 1.abrazijo), ce je morda spet prislo do vnetja…
Res ne bi rada sla nazaj 🙁 🙁 🙁
Bi ob vnetju maternice bili znaki hujši?
Če je pa še karkoli ostalo, kljub 2 posegom…pa bom sigurno počakala na menstruacijo…
Ne grem se več 😭😭😭
Spoštovani,
do vnetja endometrija (maternične sluznice) je zagotovo prišlo, vendar ta praviloma ne povzroča zvišane temperature. Zvišana temperatura že govori za globlje vnetje, morda metritis, vendar pri 37,2 st. C to še ni kaj hujšega. Težko na daljavo ocenim, če rabite antibiotik, še težje, katerega in koliko bi bilo modro uporabiti, če ste pravkar že končali eno kuro. Če se temperatura ne umiri, bi se torej bilo modro vseeno oglasiti pri zdravniku.
Temp.včeraj ni presegla 37.3…ponoči sem se sicer fajn potila, danes temperatura še ni bila višja od 36.5..
Počutje je res bolj, kot da bi me kaj grabilo..glavobol, bolečine v želodcu/trebuhu (ne znam točno lokalizirati),pomanjkanje energije…Krvavim ne…
Po moji laični presoji bi se ob vnetju maternice ali globje, vročina stopnjevala in ne padla?
Kdaj se moram pod nujno vrniti v bolnišnico?
Glede na to, da sem bila v 1 mesecu 3x hospitalizirana (medikam.splav, abrazija, reabrazija z UZ), sem že paranoična…in ti virusi ki me zdaj morda lovijo mi dodatno ne delajo usluge-saj ne znam ločiti, če se to navezuje na poseg ali je res kaj drugega..
Hvala vam in hkrati moje iskreno opravičilo, da vas nadlegujem… 🙁
Vse to sem mislila vprašati v bolnišnici, pa seveda ne dvignejo telefona…Brezveze pa ne bom hodila tja…
tudi jaz težko rečem kaj konkretnega. Vsekakor se vrnite v bolnišnico, če se stopnjujejo simptomi v zvezi z rodili (vonj, izcedek, temperatura, bolečine, krči). Več kot bo pridruženih simptomov iz istega vira, večja je verjetnost, da je kaj narobe, kar kliče po zdravniškem ukrepanju. Kako se konkretno odločati, pa vam težko naredim tabelo.
Pozdravljeni…
Vročina je naslednji dan padla in se ni več pojavila…Danes je točno teden dni od reabrazije in od danes sem popolnoma brez izcedka..Včeraj še je bil minimalni rjavi izcedek, danes pa niti ob pritiskanju na blato nič..le prozorna sluz, oz.brezbarvni izcedek..
Imam vprašanje glede bolečin…vse dni po abraziji sem imela stalno topo, pa vendar blago bolečino v spodnjem delu trebuha, ki je pred dvema dnevoma izginila…in včeraj se je pojavila popolnoma druga bolečina…
Zaboli ko pritiskam, ko grem na blato, vcasih ko se vsedem, hodim,…vglavnem ob premikanju, v mirujocem stanju nikoli..tudi na pritisk ne…Naj omenim, da to ni tako močna bolečina, da bi me zvilo.Ko se naveličam bolečine, vzamem kak Spasmex ali Nalgesin..
Sem pa opazila napihnjen trebuh…
Se to šteje še pod normalo za teden dni po reabraziji? Pregled imam čez teden dni..
1. če bi še po UZ reabraziji ostalo kaj v maternici, bi še krvavela zraven bolečin?
2. zakaj napihnjen trebuh? Je lahko kaj močno narobe? Nabiranje kakšne tekočine??
3. bi lahko bolečina bila znak vnetja, čeprav ni izcedkov in vročine?
4. lahko počakam na naslednji pregled, če se ne pridružijo ostali znaki, ali je potrebno s temi znaki nazaj?
Stokrat Vam hvala, ker mi stojite ob strani z nasveti in v tem nisem popolnoma sama..
Hvala!!
Spoštovani,
po mojem se samo preveč opazujete. Sicer pa poskusite svoj tekst o bolečini še enkrat prebrati in se vprašajte, kako naj kdorkoli odgovori nanj. Izlili ste sicer svoje občutke, ki pa jih nimam s čim primerjati niti načina, da bi jih izmeril. Bolečina je drugačna? Drugačna od česa? In kakšno je bilo tisto, drugačno? itd. Pustite vse skupaj zdaj pri miru. Pomembno je, da se stanje v glavnem izboljšuje, malo zaniha, ampak sčasoma je bolje kot je bilo nekaj dni nazaj. Vse, kar še opažate, je absolutno normalno in večinoma bolj posledica pretirane pozornosti.
to je pa res težko reči, ampak v glavnem se strinjam, da pričakujte prvo redno M v naslednjih 4 tednih. Predvsem je to odvisno od tega, kdaj bo prva ovulacija. M se namreč pojavi 2 tedna po ovulaciji.
Pozdravljeni..
Ja..imate prav…morda se preveč opazujem, ampak pokažite mi junaka, ki se po takšnih zapletih po UPN ne bi…
Sicer, če bi se opazovala ali ne..bi me bolečina spomnila na to, da ne morem pozabiti na vso dogajanje…
Pisala sem Vam, zaradi bolečine, ker sem prečesala vaš forum in vedno znova povdarite, da bolečina po uspešni abraziji ni normalna…
Je morda bolečina vseeno še v okviru normalnega v mojem primeru, ko je bilo v času 1.abrazije prisotno vnetje in ker je bila opravljena še reabrazija??
Tolažim se, da nimam več ničesar v maternici, saj je bila reabrazija narejena pod UZ kontrolo…Na odpustnici piše, da ke maternica po končanem posegu bila videti prazna..Ampak..glede na bolečine…Ni nujno da je temu tako, ne?
bolečine pri prazni maternici bi kvečjemu lahko povzročalo vnetje, vnetje pa bi povzročilo zvišano temperaturo, slabo počutje, gnojen izcedek s podaljšano krvavitvijo ipd. ,česar pa ne omenjate, zato domnevam, da bolečina, če res ni prehuda, ni pomembna. Odločitve o ponovnem obisku pri ginekologu na daljavo ne morem sprejeti in bo ostala vaša osebna, lastna odločitev, ki jo boste sprejeli, ko boste ocenili, da je pač preveč. Se strinjam, da bolečina ni normalen pojav, ampak žal ima toliko možnih razlogov, vključno s psihološkimi in pretirano pozornostjo, da tega pojma res ne morem ocenjevati na daljavo.
Pozdravljeni..
Glede na to, da sem vam cel mesec gnjavila okrog mojih težav po UPN, se mi zdi prav, da vas seznanim še s tem…Ali morda katero, ki ima podobne težave..
Bolečina je bila res prehuda, danes še večja kot včeraj..zato sem se odpravila nazaj v bolnišnico…
In veste kaj?Maternica je prazna!!! 🙂 🙂 🙂 Beta Hcg je v 9 dneh (od reabrazije do danes) padel iz 805 na 18!!! 😀😀😀 Ne morem vam opisati tega veselja!!!
Torej…zakaj bolečine?
V krvi in urinu so povečani vnetni parametri, od včeraj me boli tudi grlo, zaradi tega sem imela tudi vročino nekaj ur…Torej,povišani parametri so lahko posledica vnetja grla, uroinfekta ali vnetje maternice, katerega ginek.ni mogla izključiti..Dobila sem dvotirno AB terapijo (Ciprobaya in Klimicin) 10 dni..
Danes mi je na levem jajčniku odkrila cisto velikosti 34x30x25mm, ki ima anehogeno vsebino in tanko gladko steno. Pravi da je vodna in da bo izginila sama od sebe..
Kako to, da je ta cista tako na hitro zrastla, saj je v vseh teh pregledih nihče ni omenil?
Imam pa oba jajčnika s folikli že cel čas…
In ali res lahko pričakujem da bo cista sama od sebe izginila in z njo ne bo težav?
Zakaj taka cista sploh nastane?
Bolečine so torej mešanica uroinfekta, vnetja v maternici ali od ciste…ali od vsega po malo…
Tako…upam da se zgodba počasi zaključuje in da ne bo prevelikih posledic…
Vam pa iskrena hvala za vsak vaš nasvet!!!
Cista na jajčniku, velikosti, kot se zapisali, ni nič pomembnega. Verjetno je kak folikel malo bolj zrasel kot običajno, zamudil ovulacijo ali kaj podobnega…kakorkoli, takšnih malih cistic na jajčniku, ki niso velike vsaj 5 x 5 cm ne dramatiziramo ampak opazujemo in 99,9% teh izgine samih od sebe. Od česa bolečine seveda ne vem, ampak, če bi bilo vnetje, povezano z abrazijo, bi imeli pridružen gnojav ali vsaj podaljšan krvav izcedek. Temperatura bo od česa drugega, lahko tudi od infekcije zgornjih dihal.
Pozdravljeni,
prvi pregled sem imela 18.7 in mi ginekologinja potrdila nosecnost 6 tedna. Medtem je odšla na dopust in je rekla da v primeru bolecin in krvavitev se naj obrnem na urgenco. Težav ni bilo nobenih. Naslednji pregled sem imela 23.8 v 11 tednu. Na pregledu mi povedala da ne slisi srca in me napotila v bolnisnico. V bolnisnici spet opravili test in potrdili isto za kar sem morala na splav torej medikamentozno. Razlog sem hotela vedeti nakar ko je ginekologinja v bolnisnici gledala materinsko knjizico opazila da imam krvo skupino RhD negativno. Vprasala me je ali sem bila cepljena v casu od 7-8 tedna nosecnosti. O tem sem prvic slisala in nisem vedela nic da bi mogla biti cepljena za protitelesa. Ginekologinjo sem se enkrat vprasala ali je mogoce to vzrok da sem izgubila otroka in mi odgovorila da je to mogoce najvecji razlog za izgubo. Sedaj me zanima kaj si Vi mislite o tem?
Hvala za odgovor
Lp.
Spoštovani,
na srečo to ni res. Možnost bi obstajala le, če bi bili senzibilizirani, to pa se preverja s testom ICT, ki ste ga itak morali opraviti ob splavu. Če je bil ICT negativen in ste dobili injekcijo RhOGam (protitelesa anti D), potem to zagotovo ni bil razlog in tudi sicer je tako zgodnja izguba nosečnosti iz tega razloga skoraj nemogoča.