Po porodniški brez službe – Kakšne so moje pravice? Prosim svetujte.
Dobro jutro vsem!
Vem, da je bilo na to temo v sosednjem forumu starši staršem že precej napisanega in sem kar pridno brala včeraj zvečer, ampak vseeno bi vas rada še tukaj poprosila za vaše izkušnje, mnenje, nasvete in pomoč.
Namreč na sestanku s šefom (naivčina sem seveda mislila, da mi bodo pač razložili osnovne značilnosti mojega bodočega dela, ker so se v času moje odsotnosti reorganizirali) sem izvedela, da me v bistvu po poteku porodniške v službi več ne rabijo.
Organizirali mi bodo sestanek v kadrovski, kjer mi bodo baje ponudili ali drugo delovno mesto ali pa sporazumno prenehanje dela z odpravnino.
Naj povem, da imam pogodbo za nedoločen čas. V firmi (gre za veliko firmo) sem zaposlena skoraj 10 let, res pa je, da sem bila zaradi rizične nosečnosti in porodniške zadnje leto in pol odsotna. Imam skoraj magisterij (še zagovarjati ga moram), v “mojem” sektorju pa je zaposlenih 7 ljudi vključno z mano (septembra sem dobila novo odločbo, zato si lahko predstavljate moj šok)
Šef je včeraj nekaj jamral kako zdaj dela na mojem del.mestu en fant, ki pa je plačan od hčerinske družbe, ker on ne more plačati njega zaradi kadrovskih omejitev pri zaposlovanju. Seveda problem sem jaz, ki se trenutno še nahajam v tem sektorju in na plačilni listi. Pa so se me mislili znebiti in namesto mene zaposliti tega fanta…Ali to smejo?
1.Zanima me ali me lahko premestijo na drugo delovno mesto, na moje staro in sedaj še veljavno pa dajo tega fanta – novega delavca? Ali smejo ukiniti del.mesto in nato na to del.mesto dati novega delavca, mene pa prestaviti drugam?
2.Ali me lahko odpustijo kljub pogodbi za nedoločen čas? Kakšno odpravnino mi potem morajo ponuditi?
3.Ali mame (starši) res uživamo kakšno posebno pravno varstvo in da imamo prednostno pravico pri zaposlovanju oz. obdržanju delovnega mesta?
4.Ali me lahko premestijo na katerokoli del.mesto ali mi morajo poiskati takšno primerno izobrazbi?
5.Ali naj se obrnem po pomoč k sindikatu ali bom potem v še slabšem položaju?
Se vnaprej opravičujem, če sem vas zamorila. Ampak res ne bi rada končala na cesti, saj moram skrbeti za svojo pikico, ki potrebuje varnost.
Kaj mi svetujete? Poleg ZDR kateri zakon še ureja pravice in mi ga priporočate v branje?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore in nasvete in vam želim en čudovit dan!
Natilana
1. Urad za enake možnosti
2. Pravno informacijski center (PIC)
Prosim vas, ne dajte se! Preverite vse možnosti pri ljudeh, ki se na to spoznajo. (glej zgoraj)
Ali moramo vedno ženske potegniti najkrajšo ravno zaradi dejstva, ker rojevamo in skrbimo za malčke, ki so pa čisto slučajno državljani te države, bodoči davkoplačevalci in pa tudi tisti, ki bodo našim šefom plačevali pokojnino. Čas je, za vstajo, drage moje!!! Bodite ena izmed prvih “Natilana”.
Pogumno in srečno! Me smo na vaši strani.