Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Po operaciji kile

Po operaciji kile

Spostovani!

Najprej bi rad pohvalil vaso stran na internetu in se posebej ta forum. Upam, da boste s taksno vnemo vztrajali se naprej.

Star sem 30 let in pred dobrim mesecem sem imel s klasicno metodo (Bassini – Kirschner) operirano dimeljsko kilo. V bolnisnici so mi svetovali, naj se tri mesece izogibam dvigovanju tezjih predmetov.
Zanima me, po koliksnem casu se lahko zacnem ukvarjati s sportnimi aktivnostmi kot so tek, kolesarjenje, plavanje, hoja v hribe. Je priporocljivo delati tudi kaksne vaje za trebusne misice ali se je bolje izogibati napenjanju le teh in koliko casa?
Koliksna je verjetnost ponovitve kile in ali se je bolje, da do tega ne bi prislo, vse zivljenje izogibati vecjim naporom?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Darko

Spoštovani!

Hvala za pohvale.

Vsaj en mesec in pol po operaciji kile ni priporočljivo opralvjati težjih fizičnih del ali dejavnosti, kjer bi lahko prišlo do zdrsa ali padca, kjer bi se trebušne mišice lahko izjemno močno napele. ker pa en mesec in pol ne boste počeli nobenih napornejših stvari, je prav, da se v vse vaše prejšnje športe uvedete postopno, da bodo vaše mišice postopoma postale tek, kot so bile prej. Tudi vaje za trebušne mišice boste začeli delati postopno po enem mesecu in pol. Dotlej pa seveda lahko trebušne mišice trenirate z napenjanjem le-teh sede ali leže. Bolečin naj bo signal, da prekinete z aktivnostjo. Operiranci naj bi imeli nekoliko večjo verjetnost ponovitve kile kot ostali, vendar je to predvsem odvisno od stanja trebušne stene, ki je tudi že prvič pripeljala do kile, in manj od dejavnosti. Verjetno že nadaljujete z aktivnim spolnim življenjem, če pa vas tudi v zvezi s tem skrbi zaradi kile, poizkusite položaj sede na stolu ali tako, da je partnerka nad vami. Naporom se vam ne bo potrebno izogibati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Najlepša hvala za vaš hiter in izčrpen odgovor.

Želim vam še veliko uspeha pri vaših nasvetih na tem forumu in tudi sicer.

Darko

Spoštovani !
V aprilu 2012 sem bil operiran (istočasno) zaradi desne dimeljske kile, odstranjen mi je bil tudi žolčnik (kamen). Moram pa povedati, da sem v letu 2010 doživel izbruh akutne oblike levkemije. Zadeva se je do neke mere sanirala, v začetku 2011 relaps bolezni, potem je bilo nekaj časa stanje stabilno. Pridobival sem na kondiciji in moči, v marcu letos sem se pripravljal na vrnitev na delovno mesto, ko sem v drugi polovici aprila letos pristal v kliničnem centru Ljubljana z diagnozo infiltrata levkemičnih celic v centralni živčni sistem (predel hrbtenjače med plečkami). Ta inflitrat mi je precej poškodoval hrbtenjačo, od takrat sem gibalno močno omejen. No, žal se mi je takrat pojavil problem tako z žolčnikom kot kilo, zato se je moj zdravnik odločil, da, glede na to, da je predvidil ponovno presaditev krvotvornih matičnih celic, predhodno reši problem s kilo in žolčnikom. Operacijo sem prenesel dobro, julija sem bil že na okrevanju v centru Soča, ko sem v avgustu doživel ponovni infiltrat levkemičnih celic predelu hrbtenjače. Prekinil sem rehabilitacijo v centru Soča in bil 27.9. ponovno transplantiran, od 10.10.2012 sem doma. Zdaj pa k problemu, ki me kar pesti že 1 mesec. Ves čas sem nekam napihnjen, ponovno se mi je začela “oglašati” pekoča bolečina v predelu operacije kile. Ne vem kam to dati, zato se na vas obračam z vprašanjem. V začetku decembra sicer planiram ponovni obisk zaradi ultrazvoka (trebuh), vendar kljub temu. Vem, da je moj problem večplasten, kljub temu pa vas prosim za odgovor oz. vaše mnenje glede ponovnih bolećin v predelu operativnega posega kiile.

Hvala vam in lep pozdrav !

Spoštovani!

Uf. Ni, da ni, kar se tiče nagrmadenih problemov.

Napihnjenost bi pripisal zarastlinam po posegu v trebuhu, ki ovirajo običajni prehod plinov in blata po črevesju. Vprašanje, če se bo to vidleo na UZ. Praviloma gre tu tudi za take občasne zadeve, ki jih je težko ujeti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani !
Hvala vam za hiter odgovor. Nisem prilakoval, da mi boste rešili problem, ste mi pa odprli oz. nakazali možen vzrok, ki mi ga dosedaj ni nihče, ki sem ga “bombardiral” s svojimi problemi. Torej, še enkrat vam hvala za vaš trud in čas, obilo delovnih uspehov.

Peter

Pozdravljeni! Pred enim tednom sem bila operirana laparoskopsko trebušno kilo, ki je nastala po operaciji žolčnih kamnov ( 2012). Počutim se super, kirurg mi je vstavil čep, čeprav mi je na pregledu rekel, da bo vstavil mrežico? Imam pa 13 mesečno hčerko, težko 10 kg, kdaj jo lahko začnem dvigat? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Ne vem, če sem še dovolj sodoben glede tega, niti ne poznam obsežnosti posega – po moje po trebušnih operacijah ne prej kot po 6 tednih.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close