Najdi forum

Po operaciji

Stara sem 45 let. Pred 7 tedni so mi zaradi miomov odstranili maternico z obema jajčnikoma. Po operaciji sem imela vnetje (rumeno zelen izcedek iz nožnice), jemala sem antibiotik (5 dni amoxiclav) in vaginalne tablete. Pred časom pa se mi je začel pojavljati krvav izcedek. Bila sem pri ginekologu, ki je ugotvil, da imam na koncu nožnice kot nekakšne polipe. Odstranil naj bi mi jih približno čez mesec do dva. Izcedek se še vedno pojavlja, ga je tudi več, kot ob pregledu. Včasih čutim pritisk v trebuhu (na črevo), včasih me tudi zbada.
Zanima me, kaj pomenijo te težave, ter s kakšno telesno aktivnostjo naj se ukvarjam, ali je boljši počitek.
Zahvaljujem se za odgovor.
Lepo pozdravljeni, Irena

Draga Irena,

Po odstranitvi maternice ni logično, da bi imeli kakšne polipe v slepem koncu nožnice. Bolj verjetno gre za “granulacije” kakor imenujemo “divje meso”, ki zraste na mestu rane oziroma “brazgotinjenje”. Da bi šlo za polipe bi verjel le, če je to dejal sam zdravnik, ki vas je operiral.
Žal niste povedali kako ste bili operirani, skozi nožnico ali preko trebuha. Od načina operacije so nekoliko odvisne tudi težave po operaciji. Pri operacijah preko trebuha je nekoliko več težav in dalj trajajo kot pri tistih, ki so možne skozi nožnico ali laparoskopsko. Vsekakor je po kakršnikoli operaciji potrebno vsaj 6 mesecev potrpljenja, saj tkiva in organi potrebujejo čas, da se zacelijo in vzpostavijo nove odnose med seboj, prav tako pa se morate tudi sami počasi odvaditi “samoopazovanja” in ocenjevanja težav, kar je popolnoma normalen pojav po operaciji.
V glavnem se po 6 tednih rana zaceli in začne se lahko normalna telesna aktivnost vključno s spolnimi odnosi, če jih sicer imate. Izcedek se bo počasi umiril in se ustalil. Zelo bodo koristile Keglove vaje za jačanje mišic medeničnega dna, ki držijo tudi vrat mehurja na pravem mestu in da se ta ne bo spustil.

New Report

Close