Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Ploščati Ca ustnega dna

Ploščati Ca ustnega dna

Najprej lepo pozdravljeni!
Moj oče je zbolel za rakom… Decembra je bil operiran zaradi ploščatega celičnega Ca sprednjega dela ustnega dna desno. Narejena mu je bila preiskava varovalnih bezgavk, nato modificirana radikalna disekcija bezgavk desno ter reseciran tumor. Tumor mu je zrastel pod jezikom… Defekt je bil zaprt z jezičnim režnjem. Pooperativni preparat pokaže ploščato celični Ca gradus 2 v ustnem dnu. Največji premer 15mm. Prisotna karcinimska limfagioza. Ca je vraščal v sublingvalno slinavko. Metastaze so bile v 3 od 45 pregledanih bezgavk. Ni bilo ekstra kapsularnega prodora je statična bezgavka v regiji D1B. V spodnjem delu regije D2B ter v regiji D3. To so malo čudno napisali… Čakajo ga obsevanja čez 2 tedna. Star je pa 49let. Zanima me kaj vse to pomeni? Bo še živel? Se da to pozdraviti? Ali se bo širilo? Kaj mu lahko pomaga? Drugačna prehrana…?
Hvala že vnaprej za odgovore!

poznam osebo, staro 46 let s podobno diagnozo. pozitivni sta bili dve bezgavki. po operaciji je šel na 30 obsevanj. sedaj je že eno leto zazdravljen, kakor se temu reče, ni več znakov raka. dobro okreva.

srečno!

Teče že tretji teden obsevanj… Vse skupaj bo imel 30 obsevanj. Jesti več ne more, samo še pasirano. Sline nima, težko požira… Je to normalno? Se bo slina vrnila? Tudi okusa nima. Opažam, da je vsak dan bolj tečen, vzkipljiv… Kaj šele bo, ko bodo obsevanja proti koncu.

enako je bilo pri temu mojemu prijatelju. ni imel sline, težko je požiral, govoril, vse je bilo otečeno,… najhuje mu je bilo ravno proti koncu. pomagali so mu preparati ki se dobijo v lekarnah – umetna slina (ne vem natančno kako se reče), pa še hrana za onkološke bolnike, ki se jo prav tako dobi v lekarnah. je pasirana in polnovredna s hranili. njemu je to ful pasalo.
po končanih obsevanjih je šlo vsak dan na boljše. samo naj izdrži ta obsevanja, pa bo. to je cena, za to da ubijejo vse preostale, morebitne tumorske celice. je vredno in naj ne obupa.

kmalu bo boljše!

aha si vprašala tudi ali se bo slina vrnila – to je zelo težko prognozirati. po teoriji naj bi do prejetih 30 grayev ne uničil čisto vse celice v slinavkah in naj bi se slina vsaj malo povrnila. moj prijatelj je dobil 30 doz po 2 graya, vsega skupaj torej 60, in je popolnoma izgubil slino. sedaj po cca. 1 letu od obsevanj se mu počasi slina vrača.
pomaga žvečenje čigumijev brez sladkorja, pitje vode po požirkih skos, odsvetujejo kajenje strogo in pa tudi kavo, ker le ta še bolj sušita sluznico.

srečno!

Obsevanja je končal prejšnji petek…Imel je dozo 60 Gy. Pojavil se je radiomukozitis 3. stopnje v predelu sluznice spodnje ustnice, na jeziku ter bukalni sluznici. Na vratu desno na meji regije 3, 4 radidermatitis 3.stopnje.
Težko požira pasirano hrano in tekočino. Zelo ga peče. Občasno kašlja. Ob pregledu krvi so levkociti 6.7, Hb 152, tr. 303, v DKS zvišan delež paličastih nevrofilcev – 10%, sedimentacija 54, CRP 51, jetrni testi, ledvični retenti, elektroliti pa so v mejah normale. Opažajo porast CRP ter pomik v levo.

Zna kdo kaj več povedat?

Moj oče je tudi imel raka in sicer na čeljusti. Operacija dolga 12 ur poštimali so ga tako , da je bila njegova doba preživetja 3 leta tako nam je bilo povedano preživel pa jih je 14. KOnčna dianoza rak na pljučih in posledično potem smrt. Tako da tudi on ni imel sline in ta se ti nikoli ne povrne. On se je prehranjeval striktno pasirano več tekoče hrane kot druge ker sicer ni mogel pojesti. Da se ni enostavno. Na začetku takoj po operaciji naš oče je bil 6 mesecev v Ljubljani v bolnici non stop tako da lahko veš da ni bilo lahko je tudi slabo jedel potem se pa rana pozdravi in sami najdejo način kako se bodo prehranjevali. Moj oče si je skoraj do zadnjega sam pripravljal hrano ker ga je to veselilo, zamotil se je s tem, pa še vedel je kaj mu odgovarja.
Veliko poguma in sreče pa bo. Priznam, ni lahko.
lep pozdrav

Spet se oglašam… Zanima me kolikšna je povrnitev stroškov za prehrambeno dopolnilo (Prosure ali Ensure)? Je res samo 10%? Če je res tako, potem je pa žalostno za naše zdravstvo, zavarovalnice… Vsak mesec se plačuje in potem, ko nujno rabiš kaj, da bi lažje preživel, tega ne dobiš. Res žalostno!

Drugače ima pa v četrtek pregled… V zadnjih dveh tednih je spet zelo zatečen. Komaj, da je in težko diha. Kaj je narobe, je pa vprašanje.

Čeprav ni nobenih odgovorov, nasvetov… bom še to napisala. Pregled je že za njim. Populili so mu še nekaj zob, ker naj bi ovirali jezik. Ob tem je izginila bolečina v glavi. Nekaj časa je bilo ok, sedaj je pa zgleda vse hujše. Po ustih so se mu pojavile “pike”…ki so gnojne. Zgleda, da se širi povsod. Vendar noče k zdravniku. Naj bi mu celo rekli, da ni lepo, ko človek živ gnije. Je to to?

naj gre k zdravniku.

Jasmina, težko kar koli svetujem ali komentiram. Tudi jaz menim, da bo najbolje, da se vsaj ti obrneš po nasvet k njegovemu onkologu. Magari po telefonu. Povej mu, kaj te skrbi, kakšno je stanje in kaj svetuje…

Vse dobro želim in držim pesti!

Kristina

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

za prosure in ensure povrnejo 50 % zneska računa. S tem da je omejeno, da lahko dnevno popije le 2 napitka. Vem, ker se moj oče prav tako ne more prehranjevati z drugo hrano, kot s tekočo oziroma pasirano. Ima pa Ca požiralnika, prestal je že 4 kt in 26 obsevanj. Vse je prestal super, sedaj ko je pa končal s terapijami ga pa boli pri požiranju-tud vodo recimo komaj pogoltne, shujšal je 3 kg, ker pač ne more jesti, baje da bo šlo na bolje, kar se tiče bolečin in da je to sedaj posledica obsevanja in kt in da bo vsak dan lažje jedel. Jaz bi prav tako rada več info kdaj bo lahko jedel ipd. in kdaj bodo rezultati, kolk se je zmanjšalo, ker dr. nč ne povedo.

Spet se oglašam…
Bil je že na parih pregledih… Populili so mu še nekaj zob, ker bi naj ovirali jezik. Nekatere rane se niso zacelile in na enem mestu je vidna čeljustnica. Prišlo naj bi do vnetij… In zdravniki nič. Pač naj si usta izpira. Glava ga boli, uho, občasno zelo zateče v jezik… Vse do danes, ko je imel pregled. Komaj danes so povedali, da se je z obsevanjem tumor, ki je bil odkrit po operaciji, zmanjšal iz 2cm na 1cm. In vse tisto kar naj bi bilo vnetje, je sedaj verjetno razširjen rak. Zakaj so čakali in samo gledali…to je pa spet vprašanje. Vrjetno se je razširil na kost ali pa še kam. Operacija bi naj bila vprašljiva, saj ima 63kg. Ne vem. Zakaj nekaj delajo, če sploh ne vejo kaj naj. Res hudo. Najlažje je čakat, da se razširi in pol ne vem kaj delat.
Eh…

Imam eno vprašanje…
Na koga se lahko obrnem, da me pregledajo, če imam raka…ker ga ima oče…

Po nekaj mesecih se spet oglašam…
V tem času je imel dve operaciji… brušenje spodnje čeljustnice zaradi odstopanja dlesni oz. neceljenosti ran od puljenja zob. Spodaj so mu namreč populili vse zobe, ker bi naj ovirali zatečen jezik…
Jezik je še kar zatečen, vedno bolj… in seveda so spet čakali. Na jeziku zadaj na levi strani se pojavi novi tumor. Najprej pač naj bi šlo za nepomembno ranico, brez sprememb… In ker so bile bolečine vedno hujše, nevzdržne ob naklofenih in tramalu, so končno odvzeli vzorec. In ja, rakavo je. Trenutno še potekajo preiskave. Naj bi se razširilo na eno bezgavko in vprašanje kolikšen del jezika.
Je pa zanimivo, da bi zdravniki kar cel jezik odrezali. Halo?

No, in če glih pišem, bom še to napisala.
Na obe zadnji operaciji je čakal in čakal…
Eno so prestavljali dva dneva in ga tretji dan poslali domov. Ta čas je moral biti brez hrane in pijače. Ja…mučenje.
Na drugi pa isto čakanje, samo, da je bil potem drugi dan res operiran.

Vrat kjer je bil prerezan na prvi operaciji in s tem tudi brada, je trdo kot kamen. Zakaj je pa spet vprašanje.
Kaj dela naše zdravstvo na določenih področjih je res strašljivo…

Že en teden je v bolnici…na opazovanju. Nobenih rezultatov, kakšnih informacij… Vse je malo čudno.
Naj bi bil že cel jezik rakast, vsaj tak zgleda, ker mu naj ne bi nič delali. Ko ne bo mogel več dihati, mu bodo pač naredili luknjo na vratu. Tako so mu rekli. Hudo!
Zakaj tudi kemoterapije ne bo, zakaj nobene opreracije…???
Verjetno bi se ga radi rešili.

In če gledamo realno, bo res živel samo še nekaj mesecev. Ko bo pristal v bolnici bo konec.

Vse zgodbe so ubvistvu enake.

Zdravila so, razni dodatki, tablete, samo to je le za bogate, ki si lahko privoščijo…

Ko te doleti, je konec kmalu.

Po nekaj mučnih mesecih…

Diha skozi luknjo v vratu, je skozi cevko v trebuhu… Skozi grlo ne gre več nič. Jezika več nima. Je razpadel… Vsak dan je bolj zatečen v obraz. Ima dve rani – veliki gnojni luknji pod vratom, ki segata do ustne votline…
V tem času smo kupili frekvenčni generator. Šli velikokrat na plačniški pregled. Pregleda sem se udeležila tudi sama. Gospoda zasula z milijon vprašanji… Da na koncu ni več vedel, kaj reči… Zadnje besede so bile, da ubistvu on ne vidi, če je kaj boljše ali ne. Torej tudi ne vidi, kje vse rak je. Ja…
Kupili nekakšne napitke, ki bi naj stali 600€, vendar zaradi stanja zdravja na koncu cena ni toliko znašala. Saj ni pomagalo…
Žal je težko, ko veš, da boš umrl. Ko ti reče, da gre vse prehitro, da noče umreti.

Življenje je žal loterija!

Zato živite zdaj, za to sekundo!

citat//
jasmina.black
Re: Ploščati Ca ustnega dna novo
21.06.10 18:06
Po nekaj mučnih mesecih…

Diha skozi luknjo v vratu, je skozi cevko v trebuhu… Skozi grlo ne gre več nič. Jezika več nima. Je razpadel… Vsak dan je bolj zatečen v obraz. Ima dve rani – veliki gnojni luknji pod vratom, ki segata do ustne votline…
V tem času smo kupili frekvenčni generator. Šli velikokrat na plačniški pregled. Pregleda sem se udeležila tudi sama. Gospoda zasula z milijon vprašanji… Da na koncu ni več vedel, kaj reči… Zadnje besede so bile, da ubistvu on ne vidi, če je kaj boljše ali ne. Torej tudi ne vidi, kje vse rak je. Ja…
Kupili nekakšne napitke, ki bi naj stali 600€, vendar zaradi stanja zdravja na koncu cena ni toliko znašala. Saj ni pomagalo…
Žal je težko, ko veš, da boš umrl. Ko ti reče, da gre vse prehitro, da noče umreti.

Življenje je žal loterija!
Zato živite zdaj, za to sekundo! //konec citata
——————————————————————–

driva:
še enkrat za vse tiste, ki ponujajo po forumu strojčke proti raku in neke napitke 🙁
Naj si preberejo in naj čutijo to bolečino.
Tam kjer imamo drugi *odgovornost*, imajo oni blind spot
lp

Jasmina, nimam ti kaj reči … kot le to, da izkoristi vsako sekundo, preživi jo z očetom in mu polepšaj trenutke, ki so mu ostali. Jaz sem se pri svojem očku trudila preživeti čim več časa z njim, ko sedaj gledam nazaj pa mi je žal, da nisem še več…

Upanje naj umre zadnje, verjamem, da je težko, vendar se probajte boriti do konca!!!! Preveč nas je že izgubilo bitko s to zahrbtno boleznijo!!!

Upam in verjamem, da bo imel vsaj zadnje trenutke preživete s svojo družino, najlepše.

Držite se, kolikor se pač v taki situaciji da.

Lp, Ana

Hvala za podporo.

Rana na vratu je že čez cel vrat. V LJ so rekli, da nimajo kaj narediti, da je to pač poseben rak. Poseben?
Danes je šel še k bioenergetiku.

Žalostno je samo, kako ljudje služojo na bolnih ljudeh, čeprav zdravila ni, ki bi pomagalo. Žalostno je, kako lažejo.

Je v bolnici že en teden… Po novem ima povišan sladkor na 20… baje ne vedno…
Ima epileptične napade. Dobival je zdravila za otekline, vendar predolgo, brez kakršnih koli pregledov…
In tako minevajo dnevi…

New Report

Close