Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Pljučnice

Pljučnice

Pozdravljeni,

Imam 5 let staro hčerko,ki je konstanto bolana, v zadnjem letu 4 pljučnice in en kup viroz. Pri tem je dobila AB 3xmacropen in 1x sumamed. Zadnji dve pljučnici sta bili v razmaku 1 meseca. Pr zadnji nam je dala napotnico za pulmologa kamor pridemo na vrsto februarja in pa rtg pljuč. Rtg je pokazal obojestransko borohomunalno pljučnico vse ostalo ok… Ker nismo hoteli čakati 5 mesecev in upati da ne bo še nevem koliko pljučnic,smo se odlocili za privat pulmologa.

Naredili so spriometrijo,ki je v mejah normale, alergoloske teste – alergija na pršice, in test za astmo – ki je pokazal da ima blazjo obliko otroske astme. Prav tako je mnenja,da niso vse to bile pljučnice ampak tudi bronhitisi, dokazano imamo samo 1 pljucnico z rtg. Dobila je flixotide sprej za pol leta in pa merilec kisika. Ce opazimo vpad za 20% dodamo se ventolin. Priporoča tudi,v primeru da bo zdravnica sigurna da je pljučnica, naredimo rtg in dokažemo, da ne jemljemo AB po nepotrebnem.

Zanima me ali je res flixotide škodljiv za otroka in zavira rast?

Veliko RTG škoduje. Ali je bolje rtg kot ab po nepotrebnem?

Ali lahko še kaj naredimo da se ta cikel bolezni zaključi? (Morda cepljenje proti gripi)?

Hvala za odgovor. Se opravičujem za daljše pisanje.

 

Lp

Kar se tiče škodljivosti zdravil: vsako zdravilo je enako škodljivo, če je predpisano brez utrezne podlage oz. nepotrebno. Vsekakor pa je Flixotide TEMELJNO zdravilo za astmo, ki jo imate potrjeno z meritvami pljučnih funkcij. Redno uporaba predvsem sistemskih kortikosteroidov lahko zmanjša  pričakovano končno telesno višino za 1-2 cm. Astma, če je NEZDRAVLJENA, pa kot kronična bolčezen zmanjša pričakovano končno višino za 3.4 cm. Še vedno je plus na zdravljenju.

Zakaj je deklica vedno dobivala makrolidne antibiotike (Sumamed, Macropen)? Je alergična na penicilinske antibiotike? Kakšni pa so bili krvni izvidi ob sumljivih pljučnicah?

Če diagnoza pljučnice ni  sigurna, je zagotovo bolje opraviti rentgensko slikanje kot pa zdraviti po nepotrebnem.

Svetujem cepljenje proti gripi in proti pnevmokoku (če ga ni že oravila).

 

 

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close