Pljučnica, bronhitis, astma. Prosim hitro
Spoštovani
Sin je star 6 let in hodi v prvi razred.
Težave so se začele lani, ko je prvič prebolel bronhitis. Bil je hospitaliziran 2 dni. Kazalo se je s pomodrelimi usti, bolečinami v trebuhu, splošno slabostjo, potek je bil hiter, v par urah ni mogel več niti sedeti in je bil zmeden, zaspan, vročine ni imel. Saturacija je bila 94. Doma nisem slišala težkega dihanja, je pa suho kašljal. pref tem je imel nekaj težav s solzenjem oči, izcedkom iz nosu – vodenim. Rekli so mi, da je prehlad, vendar tudi sum na alergijo. Dobil je claritin in kasneje potrjeno alergijo na pršico, po krvnih izvidih. Testiranja pri pulmologu ni imel. Letos se je ponovilo, slabo počutje, suh kašelj, obnemoglost… Dihal je normalno, vendar, ko sem prestela vdihe, jih je bilo 30. Na urgenci so postavili diagnozo pljučnica, zaradi slisnih krepitacij. Saturacija je bila 98. Dobil je ventolin in začel produktivno kašljati. Naslednji dam je bila diagnoza bronhitis in tretji dan na kontroli sum na astmo. Laboratorijskih preiskav ni imel. Na pljučih se ne sliši več nič. Ventolin jemlje od 25.12, sprva do 29.12 po 4 vpihe na 4 ure, sedaj 3 vpihe 3X na dan, še 3 dni. Poleg tega od 29.12 se fliksotide 2 vpiha 2X na dan več mesecev. Vročine ni imel. Je pa bil prehlajen, s suhim kašljem. Sedaj že tri dni potoži predvsem zvečer, da mu je slabo v glavi. Ne zna opisati na kakšen način mu je slabo. Poleg tega toži o bolečinah v glavi nad desnim očesom, na čelu. To se pojavi zvečer, čez dan mu ni slabo, glava pa ga boli, če dela stojo ali preval. Čez dan je živahen. Rekel je tudi, da ga moti svetloba – ko ga je bolela glava. Danes so se mu znova solzile oči, pojavil se je izcedek iz nosu, oči so bile rdeče. Nič ga ne srbi, izpuščajev nima. Minilo je po kakih 3 urah. Kontrola ni predvidena. Strah me je zaradi zdravila, ker se zdi, kot bi ga glava bolela po vpihih fliksotida. Mi lahko svetujete prosim, če je tak otrok za v šolo ali ne? Zdravnica je v tem tednu odsotna. Bi morali na urgenco? Je dolgotrajno jemanje zdravila škodljivo? Prej ga nikoli ni bolela glava.
Hvala za vaš čas.
Nujen obisk ni potreben, potrebno pa je, da otroka pregleda njegov ali nadomestni zdravnik. Vsakega odsotnega zdravnika mora v rednem delovnem času nekdo nadomeščati.
Potrebno je ugotoviti ali se glavobol pojavlja zaradi zamašenega nosu, morda gnojnega prehlada, nisem pa še zasledila, da bi to bilo povezano z jemanjem Flixotida, ki je temeljno zdravilo za zdravljenje astme.