Pljucnica
Pozdravljeni,
sin star 5,9 let je ponovno dobil pljucnico.Simptomi kot viroza,vendar ker je pred 4 meseci prebolel ze prvo se je ob preventivni kontroli izkazalo da imamo drugo.Povecani levkociti pokanje na L strani pluc in kaselj z katarjem.Terapija z amoksiklavom 400/57 6ml na 12ur.Prvic jo je imel z izlivom zato smo prve tri dni dobivali ant.v zilo vendar se je lepo pozdravila,takrat na D strani pljuc.Dobili napotnico na pulmolosko cakamo na datum.Kako je to mozno in kaj mi svetujete.Do kdaj mi pripada nega in kaj potem,kdaj lahko normalno zazivimo v smislu sportnih dejavnosti in kaj lahko naredimo da se izognemo pljucnici,ker jot sem brala se rade ponavljajo.Do sedaj je bil relativno zdrav…razne viroze…Kako poteka kontrola na pulmoloski ambulanti?Hvala vnaprej za odgovore in vase mnenje.
Ne razumem dobro, kaj sprašujete. Verjetno mislite, kako je možno, da je v tako kratkem času dobil ponovno pljučnico? Sicer redkeje, pa vendar je možno. Res pa je, da je to nenavadno, zato tudi napotimo k pulmologu, da se orpavijo potrebne preiskave. Ponavljajoče pljučnice so lahko znak motnje imunskega sistema, so sumljive za astmo, skratka, potrebno je opraviti pregled pri pulmologu.
Nega za predšolskega otroka traja 15 delovnih dni, za šolarja pa 7 delovnih dni.
Športne dejavnosti naj se začnejo, ko bo otrok popolnoma zdrav in ne bo kašljal.
Pregled pri pulmologu je kot vsak pregled pri zdravniku, torej vzrok napotitve, zgodovina bolezni, specifične okoliščine, pregled in nato pulmolog določi nabor preiskav (običajno spirometrija, torej meritev pljučnih funkcij, kri, izključevanje kroničnih bolezni dihal, morebitno slikanje, testiranje alergij …).
Pozdravljeni,
Hvala za vas odgovor,res tocno ste razbrala kaj vas zelim vprasati.Otroku sem zacela dodajati beta glukane,po posvetu z zdr.da se okrepi.Zanima me kako se ugotovi motnje imunskega sistema in zdravljenje.Obe njegovi pljucnici sta potekali, zjutraj nic vrocine,opoldne 38.5,zvecer nic, potem je vrocina opoldne padala in je ni bilo vec, kaselj z izpljunkom je ostajal.Nic nismo vrocine zbijali-ker ni bilo potrebe.Potem spet en dan vrocina pa cel teden nic, pa en dan vrocina, pa dva tedna nic(pri prvi pljucnici).Vmes je imel virozo brez posebnosti v marcu(pri zdravniku).Sedaj v drugo spet iz previdnosti pri zdr. pa spet pljucnica.Dihanje vedno normalno brez piskanja,kisik v krvi 98.Tko res cez palec…kam se vi nagibate…ne bom vas drzala za besedo.
Hvala za vaso pomoc.Lep pozdrav.
Motnje imunskega sistema testiramo z določanjem protiteles razreda IgG, IgM in IgA v krvi. Različni razredi so odgovorni za obrambo pred različnimi povzročitelji. Če protiteles nekega razreda primanjkuje, je na tem področju obramba zmanjšana. Zdravila, ki bi pot6rjeno vplivalo na višanje določenih protiteles, ni.
Dobro bi bilo pljučnico potrditi s slikanjem. Včasih slišimo določene zvoke, pa ni plčjučnica, drugič jih ne slišimo, pa je pljučnica.