Plesniva melona
Pozdravljeni,
sem zelo zaskrbljena in se obračam na vas.
Včeraj okoli 11h, od tega je skoraj 26 h, je hčerka zaužila plesnivo melono. Mehak in plesniv del sem odrezala, trd del sprala pod vodo in je jedla. Nato sem poskusila tudi sama, ker je bil čuden vonj, in bil je plesniv občutek v ustih.
Pojedla je nekaj te melone.
Čez 3 h sem ji dala pol 19.5 mg ogljikovega oglja v prahu z vodo. V lekarni so rekli, da je to dovolj.
11 letna hči je ok, sem pa brala in zasledila listerijo …
Dajem ji tudi probiotike 1.5 mrd.
Je možno, da dobi listerijo?
Toliko bolj me skrbi, ker je pred časom imela prvi “epi napad”, ki pa ga eeg ni zaznal.
Hvala vnaprej za odgovor 🙏.
Spoštovani, tveganja za listerijo obstajajo v naprej pripravljenih živilih, predvsem mesnega izvora, rastlinskega pa le, v kolikor bi, npr. melono narezali na koščke, ki bi se kontaminirali iz okolja, potem pa jih dlje časa ne bi zaužili (4 dni in več). Pri vas je šlo za plesnivo živilo, (tovrstna živila vedno zavržemo, ker niti gliv, ki se razpredajo v globini, ne vidite), pri čemer posebnega tveganja, razen za imusnko močno oslabljene osebe, ali pa na posamezne dele gliv preobčutljive osebe, ni.